6 načinov, kako nad neprijeten vonj stopal

Da poleti zaradi njih ne boste v zadregi.

17.5.2018 ob 3:29

lepe_noge_bele_superge.jpg

Prav nihče si ne želi, da bi ga v zadrego spravljale neprijetne vonjave. Zlasti ne tiste, ki jih oddajajo stopala. A poleti prav ta neredko širijo arome, ob katerih bi si vsi najraje zatisnili nosove. Je že tako, da se v vročih dneh izdatneje znojijo in ko znoj pride v stik z bakterijami, ki ga razkrajajo, je tu posledica, ki pa jo je mogoče preprečiti. Poglejte šest načinov, ki vas pri tem ne bodo razočarali.

Poskrbite za temeljito higieno

Prvi in najpomembnejši korak je dosledna higiena stopal. Pomembno je, da jih umijete vsak dan, morda ne bo odveč, če boste pri tem uporabili protibakterijsko milo. Čista stopala temeljito posušite.

Bodite pozorni na kotičke med prsti, saj se tam ob stalni vlagi razvijejo glivice, ki z vonjem opozarjajo nase. Za dodatno pomoč v jabolčni kis ali eterično olje nepozebnika namočite košček vate in z njim natrite predele med prsti na nogah.

Poskrbite za čiste in urejene nohte ter tudi tako preprečite razvoj glivic. Redno s stopal odstranjujte trdo in odvečno kožo, saj so razpoke, ki se pojavijo na njej, idealno zatočišče za bakterije, ki vas s svojim delovanjem spravljajo v zadrego.

Uporabite puder

Ko so stopala čista in suha, jih posujte z otroškim pudrom, ki bo z njih sproti vpijal odvečno vlago. Če ga nimate, so dobrodošli jedilna soda, koruzni škrob, zalegel bo tudi pecilni prašek. Lahko jim dodate nekaj kapljic eteričnega olja čajevca, ki se ponaša s protibakterijskim in proti glivičnim učinkom.

Učinkovit prašek, ki skrbi za lepa in dišeča stopala lahko izdelate tudi sami.

Potrebujete:

  • Dve žlici gline v prahu;
  • pol žličke kajenskega popra;
  • dve kapljici eteričnega olja cimeta;
  • dve kapljici eteričnega olja klinčkov;
  • dve kapljici eteričnega olja čajevca.

Priprava:

Vse dobro zmešajte. Začnite s suhimi sestavinami, nato dodajte olja.
Mešanico nanesite na čista in suha stopala, za preprečevanje vonjav pa je nekaj lahko nasujete tudi v nogavice ali v obutev.

Redno namakajte stopala

Kar pomeni, da jim večkrat privoščite kopel z dodatkom soli, jabolčnega kisa ali črnega čaja.

S pravilno higieno bodo vsi ti načini pripomogli k svežini stopal.

Za trenutno olajšanje v razmerju dva proti ena zmešajte vodo in jabolčni kis ter v tako pripravljeni kopeli namakajte stopala. Jabolčni kis odstranjuje bakterije, ki so krive za neprijetne vonjave, prav tako deluje proti glivično.

Še en učinkovit pripomoček je črni čaj. Ta uničuje bakterije, ki povzročajo neprijetne vonjave in zapira pore na stopalih, ter tako zmanjšuje znojenje. Iz štirih čajnih vrečk skuhajte močan čaj in hladno tekočino prilijte vodi, v kateri boste namakali stopala, počakajte 15 do 20 minut. Po približno tednu dni redne uporabe boste priča občutnejšemu izboljšanju vonja.

Dobrodošla je solna kopel. V velik lavor tople vode dodajte sol in noge namakajte 20 minut. To dva tedna zapored počnite vsak dan, vaša stopala bodo brez bakterij in izdajalske arome.

Karkoli boste izbrali poskrbite, da bodo stopala, ko boste nanje obuli čevlje, povsem suha.

Menjavajte obutev

Čeprav jih imate še tako radi, ne obuvajte vsak dan istih čevljev, saj se v njih hitro nakopičijo neprijetni vonji. Omislite si vsaj dva, še bolje tri pare primerne obutve in jih obuvajte izmenično. Tako se bo en par do naslednjič, ko bo na vrsti, dodobra posušil in prezračil ter vam stopala v njem ne bodo v sramoto.

Obutev, ki počiva, lahko v notranjosti posujete z jedilno sodo, ki bo vpila odvečno vlago. Izberite takšno iz naravnih materialov, v katerih bodo stopala lahko dihala, čim pogosteje nosite odprte sandale ali natikače. Ko je le mogoče, hodite bosi, pomagajo tudi vložki v obutvi, ki vpijajo odvečno vlago. Pazite le, da jih boste dovolj redno menjavali.

stopala_micna.jpg

Nosite nogavice in jih redno menjavajte

Nogavice so še en pripomoček, ki pomaga pri preprečevanju neprijetnih vonjav stopal. Seveda tedaj, ko nosite zaprto obutev in supege. Naj bodo iz vpojnih materialov, denimo bombaža, koža v takšnih lažje diha. Obstajajo posebej zasnovane športne nogavice, ki zaradi materiala in načina izdelave preprečujejo kopičenje znoja na stopalih ter tako skrbijo, da jih ne izdaja neprijeten vonj.

Spremenite način prehrane

Ukrep se morda zdi skrajen, a kot je povedal Robert A. Kornfeld, strokovnjak za zdravje stopal, je hrana kaj lahko tista, zaradi katere vas ta del telesa spravlja v sramoto. Sprememba načina prehranjevanja je torej dobrodošla tudi iz tega razloga.

Prehrana, ki vsebuje veliko predelanih ogljikovih hidratov, je po njegovih besedah tista, ki v telesu ustvarja idealne pogoje za pretirano množenje glivic in bakteriji, prav te so krive za zadrego. Kadar se omenjene bakterije v pretiranih količinah namnožijo na koži in se ujamejo v obutev, je to odličen recept za vonjave, ki se pojavijo tedaj, ko čevlje zvečer sezujete.

To lahko preprečite tako, da na jedilnik umestite več beljakovin, sestavljenih ogljikovih hidratov, zdravih maščob in protivnetnih živil. Tudi z zmanjšanimi količinami zaužitega alkohola in z izogibanjem kajenja je mogoče omiliti neprijetne telesne vonje, celo tiste, ki se širijo od stopal.

Avtorica: M. FL., povzeto s portala Draxe.com
Foto: Thinkstock, Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)