Tudi poleti sveža stopala

Najboljši nasveti proti neprijetnemu vonju stopal.

4.7.2016 ob 7:25

stopala.jpg

S težavami z neprijetnim vonjem stopal se soočajo tako moški kot ženske. Še pogostejše in bolj moteče kot v hladnih mesecih, so te poleti. Res so na voljo številni kozmetični preparati, ki jih pomagajo odpraviti, a je vendarle priporočljivejše spremeniti vsakodnevne navade in jih tako preprečiti. Če pestijo tudi vas, upoštevajte sledeča preprosta pravila.

Več koristnih namigov najdeš na Facebooku.

Prava obutev

Nosite samo obutev iz naravnih materialov. Vedno je najboljša izbira usnje brez sintetičnih dodatkov. Pravi materiali veljajo tudi za nogavice, ki naj bodo iz vsaj 95 odstotnega bombaža.

Ne prepogosto

Isti par čevljev ali sandal obujte le dva do trikrat zaporedoma. Nato ga dva dni pustite na svežem zraku, da se dodobra presuši.

Pravi pripomočki

Uporabite leseni kalup za čevlje. Ta ne samo, da bo tedaj, ko je ne boste nosili, ohranil obliko obutve, nase bo vezal tudi odvečno vlago in tako preprečil, da bi se v čevlju pojavil neprijeten vonj. Če kalupa nimate, lahko v obutev nasujte malce otroškega pudra ali jedilne sode, podobno pa nase vlago veže tudi zmečkan časopisni papir.

Stopalom privoščite kopel

Zvečer stopala namočite v lavorju tople vode, ki ste ji dodali dve pesti posušenega žajblja in kozarec domačega jabolčnega kisa. Oba zaviralno delujeta na glivice ter bakterije, ki so krive za zavihane nosove, ko sezujete čevlje. 

Prava kozmetika

Izogibajte se agresivnim milom, ki kožo izsušijo, s tem pa spodbujajo znojenje stopal, zaradi česar prihaja do intenzivnega neprijetnega vonja. Uporabite čim blažje higijenske  pripomočke, po vsakem umivanju noge dodobra osušite in jih posujte z otroškim pudrom. Ta bo vpil odvečno vlago ter tako vaša stopala zaščitil pred bakterijami, ki razkrajajo znoj in so odgovorne za poletno zadrego.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)