5 jutranjih napak, zaradi katerih se redite

Spremenite svojo rutino.

5.11.2018 ob 4:00

jutro_zajtrk_rejenje_teza_debelost_hrana_spanje.jpg

Zagotovo bi se v tej zgodbi lahko prepoznali tudi sami: odločili ste se izgubiti nekaj kilogramčkov in ste zato iz svojega vsakdanjika izločili vse tiste očitne povzročitelje oblog na stegnih in trebuhu. A rezultata ni in ni. Kaj lahko zato, ker narobe začenjate dan. Jutranje navade ne vplivajo le na počutje, temveč tudi na presnovo, ter na število na tehtnici. Katere napake najbrž storite, še preden zapustite dom?

Preveč spite

Znano je, da pomanjkanje spanja ne vpliva najbolje na vitko linijo, saj utrujeno telo proizvaja več hormona kortizola, ta pa stimulira tek. A tudi pretiravanje pod odejo ni priporočljivo. Študija, ki jo povzema znanstvena publikacija PLOS ONE  je dokazala, da imajo ljudje, ki na noč spijo deset ur ali več, v primerjavi z onimi, ki spijo od sedem do devet ur, višji indeks telesne mase.

Prebujate se v temi

Če ne boste takoj zjutraj, ko boste ustali, odprli rolet ali žaluzij, boste kaj lahko izničili vpliv dnevne svetlobe, ki jo ta ima na kilograme. Tudi študijo na to temo povzema PLOS ONE, kjer so zapisali, da je pri ljudeh, ki so že od samega začetka dneva izpostavljeni naravni svetlobi, še bolje soncu, nižji indeks telesne mase kot pri tistih, ki zjutraj ne pogledajo skozi okno. In to ne glede na to, koliko čez dan kateri pojedo. Na težo pozitivno vpliva že 20 do 30 minut dnevne svetlobe, saj se ob njej takoj zjutraj pospeši metabolizem. Res so pozimi jutra temna, a nedvomno bo prišla pomlad in za njo poletje, ko vas bo dnevna svetloba lahko pozdravila takoj, ko boste odprli oči.

Ne pospravite postelje

Ameriška nacionalna fondacija za spanje (National sleep fondation) je izvedla študijo, v kateri se je pokazalo, da je pri tistih, ki posteljo posteljejo, za 19 odstotkov več možnost, da bodo ponoči bolje spali v primerjavi z onimi, ki zvečer ležejo v razmetano. In ker dober nočni počitek pozitivno vpliva na težo, je pametno razmišljati v to smer. A ne samo to, najbolje je posteljo pospraviti, preden zapustite dom. Kot namreč zatrjuje Charles Duhigg, poznavalec človeških navad in avtor dela The Power of Habit je to navada, ki spodbuja tudi druga, telesu in zdravju prijazna početja, denimo zdravo kosilo.

jutro_zajtrk_rejenje_teza_debelost_hrana_spanje2.jpg

Izpustite zajtrk

Strokovnjaki z univerze Tel Aviv so dognali, da posamezniki, ki zjutraj z uravnoteženim zajtrkom, ki temelji na beljakovinah, sestavljenih ogljikovih hidratih in nekaj malega sladkorja zaužijejo 600 kalorij, preko dneva občutijo manj lakote ter redkeje hrepenijo po hrani v primerjavi z onimi, ki z zajtrkom iz pretežno ogljikovih hidratov zaužijejo 300 kalorij. Prvi čez dan lažje uravnavajo s prehrano zaužito energijo, saj je v njihovem telesu raven hormona lakote grelina, nižja.

Znanstveniki domnevajo, da zato, ker potrebo po vseh vrstah živil potešijo že zjutraj, hrepenenje po prepovedani hrani kasneje ni tako močno ali ga sploh ni.

Spregledate tehtnico

Čeprav se dileme o tem, ali se velja tehtati vsak dan ali ne, kar vrstijo, so v študiji na univerzi Cornell, v katero je bilo vključenih 162 moških in žensk dokazali, da so tisti, ki se tehtajo vsak dan, pri hujšanju uspešnejši. Prav tako osvojeno težo v primerjavi z onimi, ki se tehtajo enkrat tedensko ali redkeje, lažje obdržijo. V vsakem primeru pa je tehtanje dobrodošlo zjutraj, ko tehtnica najnatančneje pokaže, koliko kilogramov imate.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Horoskop: To vas, glede na vaš znak, najhitreje spravi ob živce ali pa Horoskop: pet najbolj krutih astroloških znakov

Priporočamo tudi: Poglejte svoj mezinec in razberite vaš značaj


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)