5 glavnih krivcev, da ne morete spati

Če se vsako noč zbujate, bodite pozorni na nekaj dejavnikov, ki ovirajo dober nočni počitek.

27.11.2018 ob 5:44

zenska_spanje_postelja_budna_ura_micna.jpg

Zvečer sicer hitro potonete v sen, a nekje ob dveh, treh ponoči se zbudite in ne morete nazaj zaspati. Zadeva je nadležna, saj ste zjutraj kljub temu, da se pravočasno odpravite v posteljo, utrujeni in neprespani. Torej je skrajni čas, da nekaj spremenite. Poglejte, kateri so po navedbah portala Pop Sugar najpogostejši krivci za zbujanje sredi noči in jih odpravite. Čim prej. 

Kava pozno popoldne ali zvečer

Ali drugi napitki, ki vsebujejo kofein. Teh naj ne bi uživali prepozno popolne ali zvečer. Čeprav se vam zdi, da bo kava, ki si jo privoščite ob štirih, petih popoldne do večera izgubila svojo moč, lahko negativno vpliva na počitek. Prav tako tudi, če boste skodelic kave čez dan izpraznili preveč. Po tretji uri si zato raje privoščite zeliščne čaje.

Kozarček pred spanjem

Kozarec vina pred spanjem vas res hitro zaziba v spanec, a ta prav zaradi alkohola ne bo trden in krepčilen. Pod vplivom opojne pijače je faza trdnega spanca krajša in ko se enkrat sredi noči zbudite, le težko znova potonete v sen. Alkohol pred počitkom torej nikakor ni dobra ideja, namesto tega si raje privoščite topel zeliščni čaj ali skodelico mleka.

Vaša postelja

Če se ponoči pogosto zbujate in nikakor ne morete odkriti pravega vzroka za nemiren spanec, bi morda morali po nakupih. Kaj lahko je namreč za rahel spanec kriva dotrajana vzmetnica. Nikar ne skoparite in si v prid zdravja ter dobrega spanja privoščite novo. Udobna, kvalitetna in primerna vzmetnica bo nedvomno doprinesla k boljšemu spanju.

Okolje, v katerem spite

Včasih tudi super udobna postelja ne bo pomagala. Kajti kvaliteta spanja je povezana z okoljem, v katerem počivate. Seveda spalnica ne sme biti presvetla, pretopla (in ne prehladna), hrup mora ostati zunaj njenih vrat, je pa pri tem pomembno še, da je res namenjena zgolj počitku in ne skladiščenju takšne in drugačne krame.

Pisalna miza, računalnik, televizija, sobno kolo, likalna miza in podobno v njej nimajo česa iskati. Morda se vam ne zdi, a če je zadnje, kar zvečer vidite nered, se boste le težko umirili do te mere, da bi se dobro naspali. Pospravite torej spalnico, njene stene odenite v pomirjujoče barve in še nekaj: tudi spanje s hišnim ljubljenčkom ni najboljša ideja. Ker se ponoči premika po postelji, s tem moti vaš nočni počitek.

Morda ste žrtev katere od spalnih motenj

Če ste se znebili vseh prej omenjenih dejavnikov, pravega nočnega počitka pa še kar ni in vi ste zato vsak dan utrujeni ter neprespani, je za to morda kriva katera od spalnih motenj. Teh je več kot 88 in večina se sploh ne zaveda, da so žrtve katere od njih.

V kolikor sami sumite, da zajec tiči v tem grmu, se obrnite po nasvet k specialistu za motnje spanja. Ko bo odkril in vam pomagal odpraviti pravi razlog za nespečnost, se bosta vaš spanec in z njim kvaliteta življenja, hitro obrnila na bolje.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 13 neprijetnih telesnih vonjav, ki jih ne smete ignorirati ali pa V tem delu dneva telo porabi največ kalorij

Priporočamo tudi: Tako veganska hrana vpliva na razpoloženje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)