16 rakotvornih živil, ki jih jeste vsak dan (2. del)

Ni vseeno, kaj jemo.

25.10.2017 ob 7:46

ziviladva_micna.jpg

Da prava hrana predstavlja enega ključnih korakov do zdravja, čivkajo že ptički na vejah. A ne samo, kaj jesti, dobro je vedeti tudi, čemu se je, če je le mogoče, dobro izogibati. Prvi del seznama 16 rakotvornih živil, ki jih jeste vsak dan smo že nanizali. Sledi še njegova druga polovica.

Predelana bela moka

To, da bela moka ni zdravju prijazna, že veste. Pa veste, zakaj? Zato, ker se med spreminjanjem zrn v belo moko uničijo vse v žitu sicer prisotne hranljive snovi. Prav tako moka za pridobivanje beline potrebuje čas, večina proizvajalcev pa postopek pospeši z dodajanjem kemikaliji, tudi kalijevega bromata, klor- dioksida, benzoil -peroksida ali klorovega plina.

Poleg tega bela moka, oziroma iz nje pripravljene jedi, v telesu povzroči hiter porast krvnega sladkorja in s tem vodi v odpornost telesa na inzulin ter poviša tveganje za sladkorno bolezen. Polnozrnata živila so tudi s tega vidika nedvomno boljša izbira.

Gensko spremenjeni organizmi

Ali s kratico GSO. Gre za organizme, ki so odpornejši na bolezni, škodljivce in zagotavljajo boljši pridelek. A vendar imajo tudi negativne plati:

Aprad Pusztai s škotskega instituta Rowett je izvedel študijo s pomočjo podgan in dokazal, da je bil pri živalih, ki so bile hranjene izključno s temi živili, že po desetih dneh znatno slabši imunski sistem, hkrati je bilo v njihovih organizmih opaziti več predrakavih celic. Prav tako so bila manjša njihova jetra in možgani.

Druge raziskave so pokazale, da lahko geni v gensko spremenjenih organizmih negativno vplivajo na molekule DNA. In ker so gensko spremenjeni organizmi dandanes praktično povsod in jih proizvajalci živil niso dolžni označevati, jih skoraj zagotovo vsak dan uživate tudi sami.

Predelan sladkor

Njegov sloves, da v telesu poviša količino krvnega sladkorja in s tem količino inzulina ter vodi v sladkorno bolezen, je upravičen, kar so dokazale številne študije.

A to še zdaleč ni njegov edini negativen vpliv. Kot je namreč dokazal nemški znansvenik in prejemnik Nobelove nagrade za psihologijo in medicino, Otto Warburg, maligne celice uporabljajo sladkor za rast in razvoj. Rakave celice namreč obožujejo sladkor, saj ga zlahka absorbirajo.

Prav to je še en od razlogov, zakaj zdravstvena stroka svetuje izogibanje sladkorju in drugi predelani hrani, kateri je ta dodan.

Umetna sladila

Morda se vam zdi, da so umetna sladila odlična zamenjava za sladkor, vendar to ne bo držalo. Številni sladkorni bolniki se res zatekajo k njim, a študije kažejo, da je prav zaradi njih težje nadzorovati količino sladkorja v krvi in sladkorno bolezen še poslabšajo.

Prav tako v telesu spodbujajo željo po pravem sladkorju in so tako posredno odgovorna za porast telesne teže, nekatera od njih pa spodbujajo tudi nastanek tumorjev, med drugim tumorja na možganih. Čeprav je njihova uporaba v prehranski industriji dovoljena, se jim je najbolje izogibati.

Karkoli, kar se ponaša z oznako dietno

Živilom, ki se ponašajo z oznako dietna, je praviloma dodano umetno sladilo aspartam. Ta, kot že povedano, negativno vplivajo na zdravje možganov ter tudi srca in lahko povzroča napake v razvoju nerojenega otroka.

Poleg tega so jim zaradi odvzete maščobe velikokrat dodani sladkor ter umetne arome in barvila. Zato so ta živila res okusna, a ne tudi zdravju prijazna. Nekatera od njih zaradi prijetnih občutkov, ki se z uživanjem pojavijo, povzročajo zasvojenost, ki se lahko primerja z zasvojenostjo s kokainom, kar seveda potrošnike spodbuja k pogostejšemu nakupovanju in tako proizvajalci kujejo dobiček na račun njihovega zdravja.

Neorgansko pridelano sadje in zelenjava

Sadje in zelenjava neorganske pridelave je polno škodljivih pesticidov in herbicidov, med drugim so jim pri njihovi vzgoji in pridelavi dodani antrazin, tiodikarb, organofosfati in dušikova gnojila.

Čeprav je uporaba antrazina v Evropi prepovedana, je v ZDA še dovoljena. Gre za herbicid, ki zavira rast plevela, a ima na zdravje številne negativne vplive in med drugim povzroča težave na reproduktivnem sistemu in vpliva na težo novorojenčkov. Prav tako je neorgansko pridelanim živilom dodani hormoni in kemikalije, ki spodbujajo njihovo rast.

V 98 odstotkih na tržišču prisotnih jabolkih so prisotni različni pesticidi, enako velja za 90 odstotkov pomaranč, jagod in grozdja. Čeprav sadje pred uživanjem redno in doseldno umivate, vseh ni mogoče odstraniti.

Alkohol

14 letna študija, v katero je bilo vključenih 200.000 žensk je pokazala, da pretiravanje z alkoholom za 30 odstotkov poveča tveganje za raka dojk v postmenopavzi v primerjavi s tistimi, ki alkohola ne uživajo. V bistvu je alkohol na drugem mestu vzrokov za rakava obolenja, pred njim so le tobačni izdelki.

Res je, da je zmerno pitje povezano z nižjim tveganjem za srčne in nekatere druge bolezni, znatno opijanje pa vodi v številne težave, med drugim povišuje tveganje za srčne bolezni, srčno kap in prezgodnjo smrt.

Svetovna zdravstvena organizacija in Agencija za raziskovanje raka opozarjata, da je alkohol med vodilnimi vzroki za raka ustne votline, požiralnika, jeter, debelega črevesa in dojk. Kot rečeno: kozarec vina ne bo škodoval. A previdno, da ne boste pretiravali.

Rdeče meso

Če si občasno privoščite zrezek, brez skrbi. To ni slabo. V resnici je dokazano, da meso živali, ki se hranijo s pašo in naravnim senom zaviralno vpliva na nekatere oblike raka, nepogrešljivo je tudi za zagotavljanje pravilne količine železa v krvi.

A na drugi strani vsakodnevno uživanje rdečega mesa lahko z rakom povezano smrtnost poveča za 20 odstotkov pri ženskah in 22 odstotkov pri moških. Zlati spodbuja nastanek raka na dojkah, prostati in debelem črevesju, kar je dokazala študija, v katero je bilo vključenih 150.000 posameznikov, starih od 50 do 74 let. Pri tistih, ki so uživali ribe in perutnino, tega ni bilo zaznati.

Strokovnjaki nizajo, da količina rdečega mesa oziroma mesnih izdelkov, večja od 300 gramov na teden, že lahko predstavlja tveganje, medtem ko količine nad 500 gramov na teden že lahko predstavljajo resno tveganje.

Zato: naj bo rdeče meso za posebne priložnosti in tudi tedaj izberite meso živali organske vzreje.


Prvi del seznama najdete TUKAJ.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)