13 neprijetnih telesnih vonjav, ki jih ne smete ignorirati

Z določenimi (ne vedno prijetnimi) vonji, telo sporoča, da je v stiski, zato jim morate nameniti primerno pozornost.

14.11.2018 ob 9:24

zenska_vonj.jpg

Obstajajo telesne vonjave, ki opozarjajo na resne zdravstvene zaplete in zato bi se, če jih opažate, morali po nasvet obrniti k svojemu zdravniku. Katerih ne smete spregledati, niza Readers Digest.

Moteč in močan telesni vonj

Če se ta pod pazduhami pojavlja kljub rednemu prhanju in se ga nikakor ne morete znebiti, je lahko pokazatelj pomanjkanja magnezija. "Magnezij je mineral, ki je ključen v preprečevanju neprijetnega telesnega vonja," je povedal kardiolog Robert Segal in dodal, da je s pretiravanjem s kofeinskimi pijačami, z  živili, ki vsebujejo veliko enostavnih sladkorjev ter s predelano hrano mogoče negativno vplivati na količino tega minerala v organizmu.

Če se vam zdi, da si nikakor ne morete zagotoviti svežine, hkrati pogosto občutite krče v mišicah ter mravljinčenje po telesu, je za vse skupaj lahko krivo prav pomanjkanje magnezija.

Še enkrat moteč telesni vonj

Pri nekaterih kroničnih, avtoimunih boleznih prebavil, kot je denimo kronova bolezen, je lahko vzrok neprijetnemu telesnemu vonju pomanjkanje cinka v organizmu.

"Ta mineral pomaga telesu pri izločanju strupenih snovi," je povedal Segal in dodal, da kadar so prisotne omenjene prebavne težave, telo težko absorbira cink. Premalo cinka pa pomeni neprijeten telesni vonj. Količino tega je mogoče določiti s krvnimi testi.

Zadah, ki spominja na gnila jajca

"Če se ga ne morete znebiti niti z nitkanjem, ščetkanjem zob ter ne z mentolovim žvečilnim gumijem, je lahko posledica bakterijske okužbe," opozarja Segal. Gre za bakterijo H. pylori, ki se nahaja v prebavilih in pri nekaterih ne povzroča nikakršnih težav, pri drugih pa lahko vodi v gastroezofagealno refluksno bolezen (izdatnejše težave z vračanjem želodčne kisline v požiralnik), celiakijo in tudi čir ali celo raka na želodcu. Diagnozo lahko določi in s primerno terapijo pozdravi zdravnik.

Neprijeten vonj iz nosne volnine

Ker je najbrž od tedaj, ko ste v svoj nos tlačili vse mogoče predmete minilo že kar nekaj let, za neprijeten vonj iz nosnic niso krivi tujki v njih. "Velika verjetnost pa je, da je posledica vnetji v ustni ali nosni votlini in lahko nakazuje na bolezni mandljev, sinusov, zobni karies ali nosne polipe," je povedala otorinolaringologinja Kathleen R. McDonald in opozorila, da zaradi zapletov, v katere ti vodijo ob nezdravljenju, tega simptoma ne smete zamenariti.

Neprijeten vonj ušesnega masla

Res je, tudi to lahko smrdi. "V kolikor opažate, da ima vaše ušesno maslo resnično neprijeten vonj je velika verjetnost, da je v ušesnem kanalu prisotno vnetje, čeprav se to ne odraža z bolečino," opozarja McDonaldova. Lahko gre tudi za posledico vraslih dlačic ali gnojnih cist, vsekakor pa je pametno obiskati zdravnika, ki bo odkril srž težave in predpisal primerno zdravljenje.

Smrdeča stopala

Morda za to, da ste vedno, ko se sezujete, v zadregi, niso krivi vaši čevlji. Kot so namreč zapisali strokovnjaki ameriškega podiatričnega društva, je pospešeno znojenje stopal ne glede na obutev in letni čas, posledica sicer redkega stanja, hiperhidroze. 

Gre za pretirano znojenje, ki je pri nekaterih tako izrazito, da je njihova obutev vedno vlažna. Če se torej vaša stopala izredno znojijo in ene nogavice za udobno hojo niso dovolj, obiščite zdravnika, ki vam bo pomagal pri obvladovanju simptomov.

Neznosen jutranji zadah

Če redno in dosledno skrbite za svoje zobe, se zjutraj ne bi smeli zbujati z neznosnim zadahom.

"V večini primerov opažamo, da je izjemno slab jutranji zadah pogosto prisoten pri ljudeh z nediagnosticirano spalno apneo. Gre za spalno motnjo, pri kateri med spanjem zaradi oviranih dihalnih poti prihaja do krajših prekinitev dihanja, zaradi dihanja skoznje, pa so znatno izsušena usta," je pojasnil Michael J. Breus, klinični psiholog, specializiran za spalne motnje. Če je slab jutranji zadah prisoten tudi pri vas in izdatno smrčite ter se praviloma zbujate izčrpani, je velika verjetnost, da ste žrtev spalne apneje tudi sami.

Blato neobičajnega vonja

Dejstvo je, da blato nikoli ni prijetnega vonja, a kadar se ta nenadoma in brez očitnega razloga spremeni, imate diarejo, se v blatu pojavlja kri in pogosteje, kot sicer hodite na veliko potrebo, bi temu morali nameniti pozornost.

Kot je namreč povedal Daniel Freedberg, profesor epidemiologije na univerzi Kolumbija, ste lahko žrtev netolerance na laktozo, vnetja prebavil in drugih težav, ki bi jih morali prepoznati ter pozdraviti.

Urin ima vonj po ribah

Stanje je strokovno poimenovano trimetilaminurija ( trimethylaminuria), kar je v resnici pravi zalogaj za izgovorjavo, zato je bolj znano pod imenom sindrom ribjega vonja. Gre za redko genetsko motnjo, pri kateri encimi v telesu prizadetega ne zmorejo razgrajevati trimetilamina, snovi, ki se nahaja v mleku, jajcih, stročnicah in mesu.

Sama snov ima močan vonj, ki spominja na ribe, ter ga je zaznati zlasti v urinu. Težava ni ozdravljiva, jo pa je mogoče nadzorovati z izogibanjem omenjenim živilom.

Zadah z vonjem po česnu

Ta je nadležen že, če veste, da je posledica s česnom obogatenih živil. Kadar teh niste jedli, vaš zadah pa spominja na bele stroke, pozor: kot je povedal Marc S. Rabinowitz, je to morda posledica nepravilnega delovanja jeter, ki ne zmorejo več dobro opravljati naloge detoksikacije in lahko nakazuje tudi na cirozo tega organa.

Ker se ciroza praviloma odvija brez značilnih simptomov, je prav omenjen zadah opozorilni znak, ki kliče po ukrepanju.

Vonj po ribah tam spodaj

Kadar je na intimnem področju skupaj z močnejšim izdatkom prisoten vonj po ribah, je najbrž pokazatelj bakterijske vaginoze in je posledica porušenega bakterijskega ravnovesja nožnice. Do tega pride pride iz različnih razlogov, samozdravljenje pa ni priporočljivo, raje obiščite svojega ginekologa.

Zadah z vonjem po urinu

"Pri posameznikih z oslabljenimi ledvičnimi funkcijami je pogosto zaznati zadah, ki spominja na amonijak ali urin," je povedal Rabinowitz. Ta je posledica dejstva, da ledvice ne zmorejo opravljati svoje naloge in skozi sečila izločati odvečnih snovi.

Odpoved ledvic nastopi počasi, če pa pogosto občutite mišične krče, opažate, da vam zatekajo noge in gležnji, se je spremenil ritem odvajanja tekočine, ne odlašajte s pregledom pri zdravniku.

Stalno prisoten slab zadah

Če vam prijatelji in sodelavci stalno ponujajo žvečilne gumije in mentolove bombone, vam morda hočejo povedati, da je vaš zadah malo moteč, kar je morda posledica težav z dlesnimi.

Ustni zadah je lahko pokazatelj neprimerne ustne higiene ali bolezni obzobnih tkiv in če je prvo izključeno, so v stiski vaše dlesni, ob nezdravljenju težave pa boste lahko ostali celo brez zob. Zato se čimprej naročite pri zobozdravniku.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je idealen čas v dnevu, ko bi morali na veliko potrebo ali pa 5 jutranjih napak, zaradi katerih se redite


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)