11 skritih zaviralcev presnove

Dobro delujoča presnova je ključ do zdravja in vitke postave, zato ni odveč vedeti, s čim jo nevede ovirate.

13.9.2018 ob 3:21

mlada_zenska_prebava_presnova.jpg

Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na presnovo, vsi žal ne pozitivno. S čim jo nevede in nehote upočasnjujete, ter se zato med drugim neuspešno borite s kilogrami, za Insider skupaj z drugimi strokovnjaki pojasnjuje kardiologinja Luiza Petre, ki navaja dejstvo, da je za dobro presnovo v prvi vrsti zaslužna genetika, obstajajo pa tudi manj očitni dejavniki, ki telo ovirajo pri spreminjanju zaužite hrane v energijo. 

Preskromen vnos tekočine

Dehidracija izjemno slabo vpliva na presnovo, je povedala prehranska strokovnjakinja Jenn Fillenworth in dodala, da je primeren vnos tekočine ključen za dober metabolizem, hkrati preprečuje prenajedanje, saj telo žejo velikokrat prepozna kot lakoto. Dehidracija tako vsaj z dveh vidikov negativno vpliva na telesno težo.

Presladka hrana

"Velika skodelica sladke kave, ki si jo privoščite zjutraj, ob njej pa še čokoladni rogljiček, metabolizmu ne delata nobene usluge," opozarja nutricionistka. Predelan sladkor po njenih besedah telo spodbudi k večji proizvodnji inzulina, s tem  je ovirana presnova, hkrati se poviša tveganje za sladkorno bolezen tipa dve.

Preveč alkohola

Alkohol je še en velik sovražnik dobre presnove. Kadar vstopi v telo, ga presnovni organi takoj začno spreminjati v energijo, kar pomeni, da pozabijo na njene druge vire, ki se zato na stegnih in bokih kopičijo v obliki maščobnih oblog.

Premalo spanja

"Utrujeno telo le s težavo hrano spreminja v energijo, se bori z boleznimi in vzdržuje primerno težo," je povedala prehranska strokovnjakinja Carolyn Dean, ki tudi z vidika dobre presnove vsako noč priporoča primerno količino počitka.

Z maščobo preskopa hrana

"En od dejavnikov, ki škoduje presnovi, je uživanje preskromne količine maščob," opozarja prehranska strokovnjakinja Susan Stalte in dodaja, da maščoba ni sovražnik vitkosti. Nasprotno: zdrave maščobe, katerih vir so mastne ribe, oreščki in avokado, pozitivno vplivajo na presnovo in pripomorejo k lepemu ter zdravemu telesu.

Preredki obroki

Redni obroki so pomembni tako za zdravje, kot za dobro počutje in lepo postavo, je povedala dietologinja Heather Fiore in dodala, da si ljudje v sodobnem času zanje pogosto ne vzamejo dovolj časa, jedo dvakrat ali celo samo enkrat na dan, s tem pa upočasnjujejo presnovo. Ta se namreč tedaj, ko med obroki mine preveč časa, prestavi na varčevalni način, kar pomeni, da deluje počasneje, kot če bi ti bili redni in med njimi ne bi minile več kot štiri ure.

Prenizek vnos kalorij

"Še ena napaka, ki ovira pravilno delovanje presnove, je uživanje preskromnega števila kalorij," je povedala Fiorijeva. 1200 kalorij na dan je komaj dovolj za osnovne telesne funkcije in tudi v tem primeru, tako, kot pri preredkih obrokih, telo presnovo prestavi na varčevalni način.

Jutranja vroča prha

"Hladna jutranja prha spodbudi presnovo, telo navda z energijo in uravnava izločanje hormonov," njene pozitivne učinke navaja Petrejeva. Kadar pa se zjutraj razvajate s toplo vodo, so ti po njenih besedah ravno nasprotni.

Napačna prehrana in preintenzivna vadba

Vadba v kombinaciji z nepravilno, energijsko preskromno prehrano, je še en dejavnik, ki negativno vpliva na presnovo. Ta se ob pomankanju vnešene energije upočasni, kar pomeni, da boste med vadbo in tudi sicer porabili manj kalorij, kot če bi si privoščili energijsko primeren obrok.

Uživanje umetnih sladil

Z namenom izgube kilogramov se mnogi zatekajo k umetnim sladilom, a prav ta so tista, ki na dolgi rok povzročajo kopičenje teh, saj telo zaradi njih hrepeni po pravemu sladkorju, ki se mu sčasoma ni več mogoče upreti. Medtem, ko je stevia sicer zdravo sladilo, tista, ki vsebujejo aspartam, sorbitol, ksilitol in saharin to niso in tudi z vidika dobro delujočega metabolizma niso priporočljiva za uživanje.

Kemikalije iz okolja

Več raziskav na živalih je pokazalo, da nekatere kemikalije, ki nas obdajajo, že v skromnih odmerkih negativno vplivajo na metabolizem in tako spodbujajo kopičenje kilogramov. Med te sodijo težke kovine, pesticidi in snovi iz plastike, denimo bisfenol A. Motijo namreč delovanje žlez z notranjim izločanjem, ki skrbijo za pravo hormonsko ravnovesje in so tesno povezane s presnovnimi organi ter njihovim delovanjem.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 8 odgovorov na vprašanje, zakaj se ponoči zbujate ali pa 6 malenkosti za dan brez stresa


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)