10 presenetljivih učinkov kofeina na telo

Ne samo, da prebudi in polepša jutra, kofein premore tudi manj očitne učinke na telo.

7.8.2018 ob 4:28

kava_kofein_pitje_skodelica_stabucks_jutro_bujenje_ucinki.jpg

Nekateri se komaj prebudijo brez skodelice (ali dveh, treh) kave. Pitje te je velikokrat tudi družabni dogodek. Le kakšno bi bilo življenje brez odmorov ob skodelici dišečega napitka? A kava, natančneje kofein, ne vpliva le na lažji začetek dneva in na družabno življenje. Na kaj vse še učinkuje, pojasnjuje portal Insider.

Začnimo na začetku: kofein ni le v kavi

Kava in s kofeinom obogatene pijače so res najbolj očiten vir te snovi, ki pa se skriva tudi tam, kjer je ne bi pričakovali: v temni čokoladi, nekaterih sladoledih, gaziranih sadnih pijačah, nekaterih beljakovinskih tablicah, v tabletah, ki so namenjene hujšanju, včasih je dodan celo izdelkom, ki so namenjeni osvežitvi zadaha, seveda pa je prisoten tudi v pravih čajih.

Kofein je psihoaktivna droga

V resnici je kofein najbolj razširjena psihoaktivna substanca na svetu. Uživa ga približno 80 odstotkov svetovne populacije. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije v kategorijo psihoaktivnih drog sodijo snovi, ki začasno spremenijo obnašanje, razpoloženje in zaznavo. Poleg tega kofein deluje kot stimulans, ki vpliva na centralni živčni sistem. Skratka, kofein je v bistvu droga.

Kofein možgane prelisiči in jih prepriča, da niso utrujeni

Kot navaja časopis Smithsonian, se po zaužitju skodelice kave, kofein veže na receptorje, odgovorne za sproščanje adenozina in tako zavira njegovo nastajanje. Adenozin je snov, ki spodbuja utrujenost. Manjša količina te ima za posledico pospešeno izločanje adrenalina. Manj adenozina in več adrenalina je kombinacija, ki je zaslužna za naval energije, ki se pojavi po pitju kave.

Pomaga do boljšega razpoloženja

Znova smo pri adenozinu. Leta 2015 izvedena študija je pokazala, da možgani tedaj, ko je tega manj, izločajo več dopamina. Dopamin je hormon, ki pozitivno vpliva na počutje in izboljšuje razpoloženje. Upravičeno je torej imenovan hormon sreče, kar pomeni, da ste tedaj, ko zaužijete skodelico kave, v resnici srečnejši in boljše volje. Več raziskav je prav tako dokazalo, da je redno uživanje kofeina povezano z nižjim tveganjem za pojav depresije.

Kofein omejuje pretok krvi v možganih

Čeprav se to na prvi pogled ne sliši nič kaj dobro, je v resnici dokaj koristno. Veliko zdravil za zdravljenje glavobolov in migrene vsebuje kofein. Nekateri glavoboli namreč nastanejo kot posledica razširjenih krvnih žil v možganih, raziskave pa so pokazale, da kofein pretok krvi v njih zmanjša do 27 odstotkov in s tem omili omenjene bolečine.

Skodelica kave na dan izboljšuje spomin

Kot rezultate ene od na to temo izvedenih raziskav povzema časopis Nature Neuroscience, kofein na spomin pozitivno vpliva še 24 ur po zaužitju. V študiji uporabljena količina je znašala 200 miligramov kofeina dnevno, ta pa je pozitivno vplivala tako na kratkoročni kot na dolgoročni spomin.

Ni dokazov, da bi vplival na tek

Čeprav nekateri kavo uporabljajo v namen izgube kilogramov, saj na bi zavirala tek, dokazov, ki bi temu govorili v prid, ni.

Lahko zasvoji

Ob vsakodnevnem uživanju kofeina je mogoče, da boste od njega postali odvisni. Svetovna zdravstvena organizacija odvisnost od kofeina priznava kot klinično motnjo, ki se razvije zlasti pri posameznikih, ki z njim pretiravajo.

Kofein podaljšuje življenjsko dobo

Potem ko so strokovnjaki v 16-letni raziskavi spremljali 520.000 oseb iz desetih držav stare celine, so dokazali, da je z zmernim pitjem kofeina mogoče znižati tveganje za prezgodnjo smrt. Tisti, ki so na dan zaužili vsaj tri skodelice kave, so tveganje zanjo znižali od sedem do 12 odstotkov.

Druga, prav tako 16-letna študija, izvedena v Združenih državah Amerike je pokazala, da je bilo pri tistih, ki so na dan zaužili dve do tri skodelice kave, 18 odstotkov nižje tveganje za bolezni srca, za srčno kap, za nekatere oblike raka, za sladkorno bolezen, za dihalne bolezni in za bolezni ledvic. V primerjavi z onimi, ki kave niso pili.

Varuje možgane pred alzheimerjevo boleznijo 

Alzheimerjeva bolezen je degenerativna motnja, ki vodi v zmanjšanje kognitivnih funkciji in spomina.

Ena od študiji je pokazala, da je z uživanjem od treh do petih skodelic kave na dan mogoče tveganje zanjo znižati do 65 odstotkov. Druga, podobna raziskava je prišla do zaključka, da je stalno povišana količina kofeina v telesu povezana z nižjim tveganjem za demenco.

Vsaki možgani se nanj odzivajo drugače

Res je, da kofein na telo vpliva pozitivno, vendar pri nekaterih že v manjših količinah prinaša tudi težave: napetost, tesnobnost in bolečine v želodcu. Nihče naj z njim ne bi pretiraval, na vsakemu posamezniku pa je, da najde mejo in presodi, ali negativni učinki kofeina vendarle pri njem ne prevladujejo in bi se moral kavi ter drugim njegovim virom zato izogibati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)