Kava podaljšuje življenje. In to celo veliko kave ...

Zadnja raziskava to potrjuje.

6.9.2017 ob 5:10

kava.jpg

Drži, mnenja o kavi se delijo. Nekateri trdijo, da je zdrava, drugi da je slaba, tretji se ji povsem izogibajo in prisegajo le še na zeleni čaj, četrti jo srebajo s slabo vestjo, peti se na vse skupaj požvižgajo ter zgolj uživajo v njenem okusu.

Pa vendar bo zadnja raziskava, izvedena v Španiji, razveselila vse ljubitelje tega napitka. Kajti, kot so dokazali tamkajšnji strokovnjaki, pitje štirih skodelic kave na dan podaljšuje življenje. In to občutno!

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Desetletna študija, v katero je bilo vključenih več kot 20.000 prebivalcev mediteranskih dežel je pokazala, da pitje štirih skodelic kave na dan, ne glede na količino zaužitega sladkorja, življenjsko dobo v povprečju podaljša kar za 64 odstotkov.

"Kava sodi med najbolj priljubljene tople napitke po vsem svetu," je povedala v raziskavi sodelujoča španska kardiologinja, Adela Navarro. "Našli smo tesno povezavo med uživanjem kave in nižjo umrljivostjo, zlasti v populaciji, starejši od 45 let," je pojasnila na letošnjem kongresu združenja kardiologov v Barceloni.

Že prejšnje študije so dokazale, da 400 miligramov kofeina na dan lahko prepolovi tveganje za raka jeter, tri skodelice kave dnevno pa prav za toliko znižajo tveganje za raka prostate.

Vas skrbi količina?

S štirimi skodelicami kave dnevno telesu zagotovimo približno 400 miligramov kofeina. Prav to je količina, za katero so strokovnjaki z univerze Utah dokazali, da kar 39 odstotkov zniža tveganje za raka v ustni votlini, zaviralno pa vpliva tudi na pojav raka na debelem črevesu in prostati ter niža tveganje za diabetes tipa dve. Z njimi se poleg španskih znansvenikov strinjajo tudi švedski strokovnjaki, ki so dokazali, da so ženske, ki na dan popijejo štiri skodelice kave, varnejše pred rakom dojk.

 

Poslušajte sebe

Če so štiri skodelice za vas preveč, bosta pomagali tudi dve. Ti tveganje za prezgodnjo smrt znižata za 30 odstotkov. Vendarle je na prvem mestu dobro počutje. 

In še opozorilo: po več kot štirih skodelicah pozitivni učinki kofeina izginejo in v resnici postane zdravju škodljiv. Zato s kavo ne pretiravajte.

Pa vendar: najboljši način bujenja je … da, še vedno kava.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)