Zakaj moški ne govorijo o svojih čustvih

V resnici ne gre zgolj za kliše.

28.1.2018 ob 6:00

custva_micna.jpg

Nekateri klišeji preprosto sovpadajo z resnico. In mednje sodi tisti, ki pravi, da ženske praviloma brez težav govorijo o svojih čustvih, moški pa jih raje zadržujejo zase. Tudi v razmerju molčijo o svojih željah, skrbeh in občutkih, kar ni ravno dobro za zvezo.

Zakaj on molči in kako se s tem spopasti?

Razlog za pogosto moško molčečnost in s tem za skrivanje čustev tiči v socializaciji pripadnikov močnejšega spola. Že kot dečki pogosto slišijo, da so pravi moški močni, možati, da ne jočejo ter da čustva skrivajo za na videz brezizraznim obrazom. V nasprotju z dekleti, ki jim je od malih nog dovoljeno razpredati o svojih občutkih in jih deliti s prijateljicami.

Kako pa postopati, če je tvoj dragi vase zaprt in zlepa ne pokaže, kaj v resnici čuti, kaj šele, da bi to povedal in ti zato velikokrat ne veš, kaj se skriva v njem?

Poglej štiri zlata pravila komunikacije z molčečim fantom.

Razumeti moraš, zakaj o čustvih ne govori

Večinoma ne zato, ker mu ne bi bilo mar. Razlog tiči drugje in sicer v dejstvu, da se v zgodnjem otroštvu in v mladosti ni naučil ravnati drugače.

Bodi vztrajna, a ne preveč nadležna

Seveda se ti ni treba sprijazniti s tem, da je preprosto takšen, kot je, ter se odpovedati sanjam, da bi se kdaj odkrito o vsem pogovarjal s teboj. Lahko mu pomagaš, da se odpre: "Me ljubiš? Večkrat bi rada slišala, da me ljubiš!" Pazi le, da ne boš preveč nadležna.

Bodi mu vzor

To, da nekdo, ki ne zna govoriti o občutkih ter iskati rešitve za (ljubezenske) težave dojame, da je zadeve mogoče tudi spremeniti, je že velik napredek. Zato mu bodi vzor in mu pokaži, kako osvobajajoče in koristno je pokazati ali ubesediti resnične občutke. Najbolje bo, da mu pripoveduješ o svojih željah, skrbeh, sanjah. Ko bo on (v najboljšem primeru) sam dojel, kako sproščujoče in koristno je to za oba, te bo posnemal in s teboj delil svoje misli.

Poruši prastare stereotipe

Če želi dojeti, da pravi moški vendarle govorijo o svojih čustvih in se skupaj s partnerko aktivno ukvarjajo z zvezo, mora ustvariti povsem drugačno predstavo o moškem spolu, kot jo ima. Težko je združiti vzorce, ki jih je osvojil skozi vzgojo in se hkrati čustveno odpreti, zato je stereotip zaprtega fanta treba porušiti. Naj spozna, da lastnosti, kot so hladen, molčeč, odstoten in brezčuten niso odlike dobrega moškega.

Ne bo šlo čez noč, a z malo truda bo vendarle mogoče.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)