Zakaj lahko seks tudi boli

In kako bolečine pregnati.

8.4.2018 ob 4:45

bolece_micna.jpg

Obstaja veliko pridevnikov, s katerimi je mogoče opisati seks: razburljiv, poživljajoč, sladek, vroč. Med njimi naj ne bi bilo tistih, z negativnim prizvokom, denimo neprijeten in boleč. Kadar ti med njim občutiš bolečino, je zato ne smeš ignorirati. Res je, lahko ne pomeni nič hudega in je zgolj začasna, lahko pa te opozarja, da bo treba nekaj spremeniti ali celo obiskati zdravnika.

Ginekologinja Terri-Ann Samuels je za Marie Clare povedala, da je bolečina, ki se med spolnim odnosom pojavlja, različne intezitete, lahko je topa ali ostra, vse to je povezano z njenim vzrokom. Kateri so najpogostejši, niza skupaj s seksologinjo Yvonne K. Fulbright.

Premalo lubrikanta

Čeprav ima vagina sposobnost samovlaženja, naravne sluzi, ki jo izloča, lahko zaradi različnih razlogov ni dovolj za prijeten spolni odnos. Pomanjkanje naravnega lubrikanta je morda posledica prekratke predigre, hormonskih sprememb, dojenja, menopavze, nesproščenosti in še bi lahko naštevali. Pri kroničnih težavah seksologinja zato priporoča uporabo lubrikanta, v kolikor pa se vama le preveč mudi, si zagotovita daljšo predigro, ki bo tvoje telo dodobra pripravila na ključno dejanje.

Alergična si na spolne igračke

Spolne igračke so priljubljena popestritev intimnega akta, a ni vseeno, kakšne bosta ali boš izbrala. Pa naj gre za vibratorje ali lubrikante. V slednjih so neredko prisotne kemične snovi, ki spremenijo pH vrednost vaginalne flore, kar na dolgi rok izzove neljube spremembe. Enako velja za nekatere izdelke iz lateksa in kondome. Alergija na lateks je dokaj pogosta in v kolikor ti seks ob stiku z njim povzroča bolečine, raje izbiraj izdelke brez njega. Če težava ne bo minila, pa obišči svojega ginekologa.

Imaš vrasle dlačice

Včasih se pri depilaciji bikini predela pojavijo neprijetne vrasle dlačice, ki ob trenju, do katerega prihaja med spolnim odnosom, izzovejo bolečino. Če se ta pojavlja pri tebi, prizadeto kožo neguj s primernim losjonom in počakaj nekaj dni, da se polt pomiri ter zaceli.

Lahko si žrtev seksualne disfunkcije

Res je, o teh se ne govori pogosto, vendar je pri nekaterih ženskah prisoten tako imenovan vaginizem. Gre za močno krčenje vaginalnih mišic med spolnim odnosom, kar onemogoča penetracijo in s tem vodi v bolečine. Ta motnja je najpogosteje pogojena s psihološkim ozadjem, z zlorabo, travmami ali negativnimi asociacijami na penetracijo, odpravi pa jih lahko pogovor s terapevtom ali ginekologom, ki pomagata poiskati vzroke zanje in s primernimi tehnikami ublažiti posledice.

Ostra bolečina med spolnim odnosom je lahko tudi posledica preobčutljivega živčevja okoli vulve, oziroma stanja, imenovanega vulvodinija. Ta se odraža kot dolgotrajen občutek nelagodja na vagini, ki ga spremlja bolečina. Čeprav je intenzivnost te pri vsaki ženski različna, je najpogostejši simptom močno pekoč občutek na genitalijah. Razlogi za pojav vulvodinije še niso dobro znani, strokovnjaki so prepričani, da jo izzovejo razne bolezni in poškodbe vagine oziroma posledice teh. V kolikor sumiš, da je zaradi nje med spolnim odnosom prisotna bolečina, obišči svojega ginekologa, ki ti bo simptome pomagal odpraviti.

Napačni položaji

Naj bo odgovorna kamasutra ali vajina domišljija, dejstvo je, da so drugačne poze mamljive in prinašajo popestritev, ne pa vedno tudi željenih rezultatov. Kajti niso vse za vsakogar in nekatere lahko vodijo v boleč spolni odnos. Zato izbirajta, a izbirajta previdno.

Pravkar si postala mamica

Prvo kot prvo: če je libido po porodu na zavidljivi stopnji, ga izkoristi. A previdno, včasih je treba malo počakati, da se zadeve vrnejo na nekdanjo raven. Osnovno priporočilo ginekologov se glasi, da počakajta vsaj šest tednov. Seveda je zadeva individualna, zato predvsem poslušaj svoje telo.

Imaš katero od spolno prenosljivih bolezni ali bakterijsko okužbo

Spolno prenosljive bolezni se včasih odražajo z bolečinami med spolnim odnosom, najlažje pa je sum ovreči ali potrditi z zdravniškim pregledom, ki ne samo, da bo omogočil postavitev pravilne diagnoze, temveč bo s primernim zdravljenjem odpravil tudi bolečino. Prav tako kot to velja, če sumiš, da si žrtev bakterijske ali glivične okužbe.

Tvoj dragi je močno obdarjen

Noben moški nima tako velikega orodja, da ne bi našel kondoma primerne velikosti. A ko gre za penetracijo, je lahko njegov prevelik organ kriv za tvoje bolečine. V kolikor meniš, da je razlog za neprijeten seks v tem, si zagotovita dovolj predigre, ki te bo res sprostila. Sprva zadeve izvajajta v enostavnejših pozah, denimo misijonarski, nato pa, ko bo telo res pripravljeno, preskočita na zahtevnejše prijeme.

Dolgo že nisi seksala

Seksualna suša, pavza ali kakorkoli zatišje imenuješ, zadeve se potem, ko zopet pride do akcije, morda ne bodo odvijale tako, kot bi pričakovala. Bodi potrpežljiva in daj telesu priložnost, da se znova sooči z občutki, ki so mu nekoliko tuji, če jih ni okusilo vse od tedaj, ko je bila na sporedu prva sezona Igre prestolov.

Devica si

In za konec še en razlog: če še nikoli nisi okušala telesnih strasti, se boš prvič lahko počutila malo neprijetno in ker ne boš sproščena, ne samo, da ne boš uživala, med spolnim odnosom bo morda prisotna bolečina. Tvoja nožnica se mora na penetracijo privaditi in sčasoma, ko se boš lažje sprostila, bo bolečina izginila. V kolikor se to ne bo zgodilo, se obrni po nasvet k ginekologu.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)