Nasveti aseksualnim parom

Morda bi morala to prebrati.

4.4.2018 ob 1:45

nasvet_micna.jpg

Spolna terapevtka Kimberly Resnick Anderson pri svojem delu pogosto srečuje pare, ujete v razmerja brez seksa. Kar pomeni, da se mu niso predali že mesece, leta ali celo desetletja. In vsem svetuje: "Priskrbite si pomoč. Bolje prej, kot kasneje."

"Ko par na spolnost ne gleda več kot na vitalen del razmerja, se ta kaj hitro za vedno umakne iz odnosa," je terapevtka in gostujoča profesorica na medicinski šoli univerze Kalifornija povedala za Huffington post.

Zanikanje težave je lahko dokaj zastrašujoče, zlasti, če ob odsotnosti seksa iz razmerja izgine tudi medsebojna povezanost. Dober spolni terapevt lahko pomaga odkriti vzroke za to in znova oživi intimo na vseh področjih.

"V takšni situaciji je pomembno ob sebi imeti nekoga, ki vaju vodi skozi občutljive debate in vama pomaga s konkretnimi strategijami, s katerimi se znova vzpostavi seksualno razmerje," se s kolegico strinja spolna terapevtka Vanessa Marin in dodaja:  "Ko se enkrat znajdeta v temni coni zveze, se bosta iz nje le težko izkopala sama." 

Kaj pa spolni terapevti na srce polagajo parom, ki ne seksajo več?

Če si zaradi odstotnosti seksa zaskrbljena, je zaskrbljen tudi tvoj partner

"Če se zavedaš, da je spolnost v vajini zvezi znatno upadla ali je iz nje povsem izginila ter se sprašuješ, ali to skrbi tudi tvojega partnerja verjemi, da ga. Res se ti morda zdi, da si v celi zgodbi ter občutkih, ki jih prinaša, sama, a vedi, da se v partnerju odvijajo podobni miselni procesi, čeprav je na drugi strani enačbe." Spolna terapevtka Kimberly Resnick Anderson.

Več vode kot je preteklo, odkar sta nazadnje seksala, težje bo obuditi spolnost

"Daljše, kot je obdobje brez seksa, manj zainteresirana sta zanj. In seveda obratno. Seks je sam po sebi afrodiziak. Več, kot sta ga deležna, bolj si ga želita, saj se med njim pospešeno sproščajo spolni hormoni, ki pozitivno vplivajo na libido. In manj, kot je seksa, nižji je libido ter manjkrat pomislita na spolnost." Spolna terapevtka Tammy Nelson.

Prej, kot boš načela perečo temo, bolje bo

"Delam s pari in pogosto slišim, da en od partnerjev ni povsem prepričan, ali bi načel perečo temo ali ne, saj se boji, da bi pripeljala do konflikta. Zato se par ovije v tišino. Lažje se je odločiti živeti brez seksa kot se soočiti s čustvi ter vzroki, ki so do tega pripeljali. Vendar molk ne koristi. Prej, kot se bosta o tem pogovorila, več bo možnosti, da bosta težavo rešila. Konec koncev pogovor koristi obema, kajti seks ima velik vpliv tako na telesno kot na čustveno dobrobit obeh partnerjev." Kimberly Resnick Anderson.

Ne išči izgovorov, raje se potrudi

"Za vsako stvar je mogoče najti izgovor. Kadar spolno življenje zamre, se je najlažje izgovarjati na naporen urnik, pomanjkanje časa, utrujenost, slabo voljo. A izgovori in opravičevanja vama ne bodo koristili. Namesto, da se zatekata k njim, začnita težave reševati pri koreninah." Psihologinja in spolna terapevtka Shannon Chavez.

Ko bosta znova skočila med rjuhe, vama bo lahko neprijetno

"Vedita, da so to povsem normalni občutki, ki pa bodo ob redni spolnosti slej kot prej izginili. Le obupati ne smeta." Spolni terapevt Stephen Snyder.

Vedno se lahko vrneta k dobremu, staremu razvajanju

"Kadar iz razmerja izgine seks, najpogosteje izginejo tudi drugi telesni znaki naklonjenosti: poljubi, objemanje, božanje. Ti so prav tako pomembni, kot seks sam, saj se v možganih ob njih aktivirajo isti centri. Začnita torej z njimi in z njihovo pomočjo prebudita poželenje." Shannon Chavez. 

Načrtujta erotični zmenek

"Ena od možnosti, s katerimi lahko oživita spolnost, je načrtovanje erotičnega zmenka. Morda se bosta sprva počutila neobičajno in bosta celo v zadregi, kar ni nič narobe. Naj začetni cilj ne bo seks, lahko se samo dotikata ali gola drug ob drugem ležita v postelji. Ponovna seksualna povezava naj  ne bi bila zastrašujoča, zato brez pritiska stopajta počasi." Tammy Nelson.

Drži, da je raznolikost začimba življenja

"Veliko je parov, ki si ne želijo določenega tipa seksa, so pa se pripravljeni na erotičnem nivoju povezati na druge načine. Spolni odnos je kot hrana. Sčasoma se enih in istih jedi naveličamo, ne glede na to, kako dobre so. Prav zato je treba stremeti k raznolikosti. En najpogostejših razlogov, da seks izgine iz razmerja je, da je ta postal dolgočasen, rutinski in predvidljiv. Parom zato svetujem, naj oblikujejo tri tako imenovane erotične menije in jih delijo drug z drugim. Pogosto že sam pogovor o spolnosti zadeve znatno premakne. Bodi odprta za svoje in za ideje partnerja ter se ne omejuj z znanim. Bolj, kot bo spolno življenje pestro, manj možnosti bo, da bi zamrlo oziroma več, da bi znova vzcvetelo." Shannon Chavez.

Pred seksom se sprostita

"Preden se odločita, da bosta znova obudila strasti, si vzemita trenutek ali dva. Sedita ali ležita na postelji gola, se glejta in ne počnita ničesar. Bodita pozorna na svoja čustva in misli, na dihanje, na točke, kjer se vajini telesi stikata. Osredotočita se samo na trenutek in vse, kar bo temu sledilo, bo manj stresno, kot če se pred tem ne bi umirila in se povsem sprostila." Stephen Snyder.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)