Kaj pomeni, če on po seksu takoj zaspi

Naj vas to, da on vsakič po seksu takoj zaspi, ne spravlja več v slabo voljo.

5.6.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj pomeni, če on po seksu takoj zaspi

Vi bi se po seksu radi še malo razvajali, klepetali ali se samo objemali, on pa ni ravno poln energije in kmalu po zaključku vročega dejanja potone v sen. Ne glede na to, kaj vi menite o tem, dejstvo je, da vzrok za utrujenost tiči v njegovem telesu in da on nanj nima prav veliko vpliva.

"Pri moških po seksu v telesu pride do nemalo kemičnih sprememb. Sproščati se začne kemikalija prolaktin, ki povzroča fizično utrujenost," je pojasnil David McKenzie, spolni terapevt iz kanadskega Vancouverja. Dodatno pojasnilo za utrujenost po intimnem aktu imata seksologa Mark Leyner in Billy Goldberg, avtorja knjige Zakaj moški po seksu zaspi.

"Domneva se, da zaradi napora med seksom in pri doživljanju orgazma, mišice začno proizvajati večje količine glikogena, ta spodbuja zaspanost. Ker imajo moški praviloma več mišične mase od žensk, je utrujenost pri njih bolj izrazita," pravita in dodajata:

"Res je, da obstaja le malo dokazov, s katerimi bi lahko odgovorili na vprašanje, zakaj so moški po seksu bolj zaspani od žensk in vse temelji na domnevah. Vemo pa, da se med aktom v telesu pospešeno sproščajo okistocin, prolaktin in endorfini, ki povzročajo občutek utrujenosti," njune besede povzema Reader's digest.

Zanimiva teorija 

Obstaja še ena teorija, ki temelji na duhovnih aspektih življenja in spajanja moškega ter ženskega telesa.

Ta moško utrujenost utemeljuje takole: njihov orgazem je zunanji, saj ejakulacija povzroči izgubo energije. V nasprotju s tem je ženski orgazem opazen kot notranja eksplozija energije, nov odmerek te pa dame navdaja z željo po pogovoru ali objemih.

 

S to teorijo se do določene mere strinja psihologinja, specializirana na seksualnost, Laurie Betito:

"Ženske imajo po seksu dovolj energije in bi z veseljem predebatirale zadeve. Moški na drugi strani že tako niso preveč komunikativni, po odnosu pa so zaradi padca energije še manj naklonjeni debati o čustvih in občutkih."

Okrepita intimno vez

A ne glede na vse utemeljitve in opravičila, seksualni terapevti navajajo, da je druženje in razvajanje po seksu zvezi koristno, saj krepi intimno vez. Poglejte, kako povečati možnost zanjo:

  • Ljubita se pred obrokom. Manjša verjetnost je, da bo zaspal s praznim želodcem.
  • Bodita intimna pred priljubljeno oddajo.
  • Izogibajta se seksu pozno zvečer. Saj bosta v tem primeru najbrž oba hitreje zaspala.
  • Odmerita si čas za razvajanje po seksu. Če bi vi pol ure, on pet minut naj bo kompromis med obema denimo 15 minut.

In še nekaj: to, da partner po seksu takoj zaspi ne pomeni, da je vajin odnos slab. Nasprotno: to kaže, da se on v razmerju počuti povsem varno in sproščeno,kar je vsekakor lahko v tolažbo.

Preberite še: 10 najpogostejših razlogov za jok po seksu

Morda vas zanima tudi: Po seksu v tem položaju boste najbolje spali


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)