Zakaj je seks z bivšim tako mamljiv? (odgovor strokovnjakinje za razmerja)

Veš, da ni pametno, pa vseeno razmišljaš o tem.

11.5.2019 ob 4:05

micna_seksi_zenska_gleda_skozi_okno.jpg

Seks z bivšim je mamljiv. Veliko bolj domač in manj zastrašujoč, kot seks z novim ljubimcem. Prav to je en od razlogov, zakaj morda tudi ti potem, ko že (skoraj) zapreta poglavje, razmišljaš o njem. Drugi so bolj skriti in včasih povsem skregani z zdravo pametjo.

Nekaj odgovorov na vprašanje, zakaj nekatere tako vleče v strasten objem nekdanje ljubezni, niza strokovnjakinja za razmerja, Lori Beth Bisbey

Pogrešaš fizični stik

Ta je prvi na seznamu. Potem, ko končaš zvezo, ti nekaj manjka. To je fizična bližina in dotik rok, telesa, ustnic. Tedaj raje, kot da bi se podala v iskanje novega, pomisliš na bivšega.

Potreba po dotiku je globoko v človeški naravi. Ko si z nekom v fizičnem stiku, se v telesu sproščata serotonin in oksitocin, hormona zadovoljstva in povezanosti. Dotik ti zagotavlja varnost, občutek sprejetosti ter velikokrat tudi tolažbo. Pa čeprav je ta le trenutna.


Rada bi zaključek

Zgodi se, da se zlasti problematična razmerja včasih ne končajo s pravim zaključkom in vodijo v vrtiljak čustev. Iščeš odgovore na vprašanja, sprašuješ se, zakaj vama ni uspelo, poglabljaš se v svoje in njegovo obnašanje, za vsako ceno želiš pregnati negotovost ter dvom.

Skratka meniš, da bi, če bi vsaj še enkrat skočila med rjuhe, pregnala zmedo in za vedno zaključila zgodbo. Nekaterim seks res pomaga zapreti poglavje, pri drugih sproži še več vprašanj ter v življenje vnese nov nemir in nove dileme.


Odlašaš z razhodom

Ta razlog je najpogostejši pri razpadu dolgih zvez. Misel, da bi se nenadoma poslovila od nekoga, s katerim sta bila dolgo par, je nesprejemljiva in prepričana si, da občasna seksi srečanja zagotavljajo mehkejši prehod iz razmerja v samski stan. A največkrat se izkaže, da temu ni tako in je bolečina na koncu le še večja.

zenska_spalnica_micna_ThinkstockPhotos-922726926.jpg

Samo osamljena si

Bivši je znan in ob njem se počutiš varno, nova razmerja pa zahtevajo čas. Pogosto preteče veliko vode, preden se z nekom fizično, psihično ter čustveno povežeš v tolikšni meri, da lahko nadomesti nekdanjega fanta. Velikokrat je lažje, kot iskati novo energijo, znova med rjuhe skočiti z nekom, ki ga dobro poznaš in tako pregnati osamljenost.

A čeprav jo seks z bivšim res prežene, je to le za kratek čas. V resnici zgolj prelagaš neizbežno in sama sebi otežuješ razhod. Leta 2013 izvedena študija je namreč pokazala, da so posamezniki po seksu z bivšim še bolj ranljivi, jezni in nizke samozavesti.


Gre za biološki odziv na bivšega

Znova smo pri oksitocinu. Znano je, da ženske v odnosu sproščajo več tega hormona povezanosti, kot moški in tedaj, ko srečaš nekoga, s katerim si delila preteklost, znova preplavi tvoje telo ter te napelje na misel, da bi se prepustila znanemu objemu.


Prepričana si, da zadeve lahko popravita

Zgodba je končana in veš, da nista več par. Vendar je v tebi tudi misel, da bi lahko zadeve popravila. Kajti spomin je zanimiva stvar. Potem, ko se bitke poležejo, se spominjaš le tistega, kar je bilo med vama lepega, na vse slabo pa pozabiš.

V prepričanju, da bi lahko zgladila zadeve se spustiš v vročo agonijo, ki na koncu največkrat ne prinese zaključka, kakršnega pričakuješ. Kajti, če bi še enkrat pomislila bi si morala priznati, da je bivši z razlogom bivši.

Bi lahko rekla, da je seks z bivšim dobra ideja? V resnici ni. Ne glede na to, s čim ga opravičuješ, bolje je iti naprej. Tako v smislu čustvene zrelosti kot telesnih potreb.


Avtorica:
M. FL., povzeto po portalu Your Tango
Foto: Thinkstock in Unsplash (naslovna)

Priporočamo tudi: 10 navad parov, ki so v srečnih razmerjih in 8 opozorilnih znakov, da zakon ne bo trajal

Preberite še: Šest dokazov, da ljubezen lahko boli


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)