Vprašaj Mično: Zaljubljena sem v 22 let starejšega profesorja

Pisala nam je mlada bralka, ki se dobiva s profesorjem.

29.11.2017 ob 2:40

profesor_micna.jpg

V rubriki Vprašaj Mično odgovarjamo na tegobe in težave bralk. Na vsako pismo odgovori vseh pet novinark, tako dobi bralka pet različnih pogledov na svojo težavo.

Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. Vabljeni tudi fantje. Seveda, tudi pisma fantov bomo prebrale, če se ti bo zdelo, da ti bo pomagal ženski pogled.

Ob tem pa naj poudarimo, da nismo zdravnice, psihologinje ali psihiatrinje, zato se v primeru zdravstvenih težav ali hudih duševnih stisk obrnite k strokovnjakom.

Draga Mična,
stara sem 20 let in sem zaljubljena v profesorja, ki je od mene starejši 22 let. Občutek imam, da je nekaj tudi iz njegove strani in da se zadržuje zaradi tega, ker sem dijakinja. Večkrat se dobiva tudi izven šole in se pogovarjava tudi po več ur (med nama ni zaenkrat čisto nič). Zanima me kaj si mislite o tej situaciji? Ali naj mu izpovem svoja čustva? Počakam, da končam letos šolo in mu šele nato povem?
Hvala, Adrina

Mateja: Počakaj in se prepričaj

Draga Adrina,

Ljubezen je lepa in pravijo, da lahko premaga vse ovire. Tudi, ko vzklije med profesorji in dijakinjami. Oziroma bivšimi dijakinjami. Kje naj začnem? Pri starostni razliki morda. Res je, nekateri pravijo, da so leta le številka, sama mislim, da, če je razpon prevelik, slej ko prej v odnosu pride do nesoglasji, ki so pogojene z odraščanjem v drugačnem času, ob drugačnih vrednotah, pogledih na svet in vsemu, čemer bi lahko rekli prepad med generacijami. Vem, obstajajo tudi izjeme, ki lepo peljejo skupaj, pa vendar, to bi bil zame na tvojem mestu prvi pomislek.

Potem dejstvo, da je tvoj profesor. Avtoriteta, ki jo poslušaš, ceniš, spoštuješ, nekdo, ki veliko ve, je razgledan in morda tudi iz tega izhaja tvoja naklonjenost. Ne vem, kako bi to peljala, če bi vajin odnos prerastel v kaj več. Bi se, glede na to, da je tvoj profesor, sploh lahko sestajal s tabo? Ne vem, kaj glede tega pri nas pravijo zakoni, a mislim si, da bi to njemu prineslo v službi nemalo težav, v razredu pa bi bilo vse skupaj malo nerodno.
Nič nisi povedala, ali je on samski ali morda poročen. Če je oddan, ti toplo priporočam, da na vse skupaj pozabiš. Če bi vajin odnos prerastel v kaj več, bi trpelo preveč vpletenih v zgodbo.

Če je samski pa ne glede na vse lahko malo potipaš teren. Si mu res všeč, ali si zanj zanimiva le kot zagreta učenka? Je kdaj namignil, da do tebe čuti kaj več? Ti je kdaj dal kakšen znak, da ga ne zanimaš le kot dijakinja? Ne vem, tebi se morda zdi, da se sestajata, ker si mu všeč, on ima lahko na vse skupaj čisto drugačne poglede. Nič nisi povedala, o čem se pogovarjata. So vajine debate osebne, ali se dotikata bolj šolskih vsebin? Tudi iz tega lahko razbereš marsikaj.
V resnici bi ti svetovala, da končaš šolo, da se zabavaš tudi z vrstniki, živiš na polno dijaška leta in vidiš, če ni vse skupaj le prehodna zaljubljenost in mu, če boš do njega še čutila kar čutiš sedaj, to poveš, ko boš imela v roki maturitetno spričevalo. Kot rečeno, če je samski.

Pia: Naš profesor je imel vsako leto drugo

Draga Adrina,

Nič neobičajnega se mi ne zdi, če se dijakinja zagleda v svojega profesorja. Tudi v mojih dijaških letih se je to dogajalo. Spomnim se celo več primerov, ko so se dijakinje do ušes zaljubile v profesorje, se z njim celo spentljale nato pa ugotovile, da je bila za njih to le igra. Za enega, ki je bil celo vezan, se je kasneje izkazalo, da je imel vsako leto kakšno takšno avanturo. Vem, grozno. Mislim, da moškim pri teh letih godi, ko vidijo, da so privlačni mladim dijakinjam in to s pridom izkoriščajo. Kljub redkim izjemam, mislim, da se iz tega ne more razviti nič resnega. Če pa si že res tako prepričana, da si zaljubljena in da morda tudi on goji takšna čustva do tebe, pa bi bilo najbolje, da se skušaš vsaj do konca šolskega leta zadržati. Če bi se zapletla sredi leta in se ne bi dobro končalo, bi bilo najtežje tebi.

Maja: Takšne romance se ne zgodijo le v filmih

Pozdravljena!

Romance med študentkami in profesorji res niso nekaj, kar bi se dogajalo samo v filmih. Tudi zveze, v katerih je razlika v letih precej očitna, niso nekaj še nevidenega. Kaj si mislim o situaciji, je sicer odvisno še od nekaj drugih okoliščin. Torej od tega, ali je morda poročen oziroma v zvezi, pa od tega, kakšne posledice bi vajina zveza prinesla ugledu in kredibilnosti obeh, ne le profesorja, tudi tebe ... Glede na to, da si polnoletna, se mi vajina zveza, ko enkrat končaš šolo, ne zdi nič spornega. Vseeno pa bi razmislila o razliki v letih. Ne glede na tvojo zrelost, si še vedno v letih, ko se ti bo zgodilo še kup stvari, ki te bodo oblikovale in čeprav misliš, da je tvoja osebnost že trdno določena, boš čez nekaj let presenečena, koliko si se spremenila prav v tem obdobju. Morda se ta razlika v letih trenutno ne pozna, a na neki točki se zagotovo bo. To, da se dobivata izven šole in pogovarjata tudi o stvareh, ki niso nujno povezane s študijem, sicer ni nekaj, kar bi bilo najbolj normalno za odnos profesor - dijak/študent. Težko pa ocenim, ali gre za iskreno in resnično simpatijo ali morda kakšno bolj temno iskanje koristi z njegove strani. Glede na njegov status, menim, da bi moral ostati profesionalen - kar sicer, glede na to, da med vama ni bilo še nič fizičnega, na neki točki še drži, a dobivanje izven šole je na meji primernega. Morda razmisli o tem, kaj te na njem sploh privlači. Morda zgolj to, da je tvoj profesor? Bi ga sploh opazila, če bi ga spoznala v drugih okoliščinah? Kakorkoli že, če misliš, da so tvoja čustva do njega resnična, lahko na enem od druženj načneš kakšno vprašanje o tem, kam ta vodijo in na podlagi tega pretehtaš, kdaj in kako mu poveš, da do njega čutiš nekaj več. Zagotovo pa bo vse skupaj lažje reševati, ko enkrat ne bo več tvoj profesor.

Daša: Očitno ti ni do mladostniške razposajenosti

Pozdravljena,

O ljubezni drugih je res težko ''pametovati'', a ker si očitno v dvomih, saj si nam pisala, si odprta za mnenja. Najlažje bi ti rekla, da pozabi na profesorja in uživaj v mladostni razposajenosti. A nekaterim dekletom ni do tega, ni jim do brezglavega žuriranja, do včasih trapastih šal, ki se zdijo vrstnikom noro smešne, do vikend izletov, ko se prepustimo trenutnemu navdihu, ki nas enkrat pelje do morja, drugič na zasneženi hrib. Pišeš, da se s profesorjem dobita tudi izven šole in več ur klepetata, torej sklepam, da ti umirjeno debatiranje, spoznavanje novih znanj in pogledov veliko pomenita. Verjamem, da te vse skupaj zelo pritegne, profesor tudi očara, vendar pa mi imam dvome o njemu. Ne morem si predstavljati 42 let starega moškega, ki bi se dobival z mlado punco samo zato, ker mu je tako luštno klepetati. No, morda tudi, če nima svoje družbe in je našel v tebi končno nekoga, ki ga posluša. Priznam, da se iz tvojega pisma težko opredelim in ti ne znam odgovoriti na to, kaj si misliti o tej situaciji. Takšna prijateljstva sem sicer že spoznala, pa je vse ostalo res na prijateljski ravni, vendar ti si že zaljubljena. Morda počakaj do konca semestra, da ne bo ljubezen (ali pa strto srce) vplivala na končno oceno.

Katarina: Je vajino sestajanje sploh skladno s pravili?

Rekla bi ti, da vsekakor najprej počakaj, da končaš šolanje. Do takrat bo med vama morda že kaj bolj jasno, sploh v smislu, da se boš mogoče ohladila in se zaljubila v koga drugega. Realno gledano je zelo težko mogoče, da je tudi z njegove strani kaj več kot zgolj privlačnost. Povedala si premalo o njem (poročen, vezan, družina?) in sploh o vajinih druženjih izven šole. Kolikor vem, to naj ne bi bilo ravno skladno s šolskimi pravili, sploh če te uči in ocenjuje. Pa ne misli, da ti moraliziram, gre za to, da si ti dvakratno v podrejenem položaju; prvič zato, ker si toliko mlajša in v primerjavi z njim še skoraj otrok, drugič pa predvsem zato, ker je on tvoj učitelj. Ne izključujem možnosti, da si mu res všeč in da čuti več kot privlačnost, mislim pa, da bi pri 42 letih, če bi mu bilo res veliko do tebe kot do osebe, moral ravnati malo bolj premišljeno, dokler si še v šoli. In prav zato bi rekla, da ne stavi preveč nanj, razglej se še malo okoli sebe. Če je pravi, ne bo šel nikamor, če ni, potem je dobro, da gre čim prej iz tvojega življenja. So pa zgodbe učiteljev in učenk pogoste, redko pa se razpletejo tako, da gre za veliko ljubezen in resno zvezo.

--> Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. 

Foto: Thinkstock (fotografija je simbolična)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)