Vprašaj Mično: Je pri petnajstih še prekmalu za seks?

Bralka nas sprašuje, če je že dovolj zrela za izgubo nedolžnosti.

24.11.2017 ob 6:00

najstnica_ThinkstockPhotos-511729200.jpg

V rubriki Vprašaj Mično odgovarjamo na tegobe in težave bralk. Na vsako pismo odgovori vseh pet novinark, tako dobi bralka pet različnih pogledov na svojo težavo.

Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. Vabljeni tudi fantje. Seveda, tudi pisma fantov bomo prebrale, če se ti bo zdelo, da ti bo pomagal ženski pogled.

Ob tem pa naj poudarimo, da nismo zdravnice, psihologinje ali psihiatrinje, zato se v primeru zdravstvenih težav ali hudih duševnih stisk obrnite k strokovnjakom.

Draga Mična,

stara sem skoraj 15 let in s fantom sva skupaj že tri mesece. Star je toliko kot jaz in razmišljava o prvem spolnem odnosu. O tem se ne morem pogovoriti z mami, ker bo zagotovo jezna in misli, da sem za to še premlada. Morda ima prav, ampak o teh stvareh smo veliko govorili v šoli, veliko sem prebrala tudi na spletu, veliko mojih sošolk pa je seksalo že lani. S fantom se imava rada in ne sili me v to, najina ideja je skupna, a vseeno imam nekaj pomislekov. Je prekmalu? Kaj, če se osmešim? Kaj, če gre karkoli narobe, kaj, če boli ali zanosim? Mi bo žal?

Inja

Katarina: Hiti počasi

Draga Inja,

to je hecna tema, ki je za starše vedno prezgodaj na sporedu, tisti, ki se ga tiče, pa se vedno počuti več kot dovolj zrel za to. ;) Tako pač je, zato ti ne bom rekla, da je prezgodaj, ker se še spomnim sebe v teh letih. Gotovo si nisem želela slišati, da sem premlada in naj počakam! Resnici na ljubo, tudi če ti rečemo, da počakaj, ne boš, kajne? Če te fant v seks ne sili, potem sta nekako na dobri poti, seveda pa moraš računati na to, da te bo najbrž bolelo in da bo na delu zadreg(ic)a. Seks pri 15 gotovo ni nekaj noro dobrega in izpolnjujočega, to ti lahko zagotovim, je pa lahko vseeno lepa izkušnja, če se zgodi z nekom, ki ga imaš rada. Ne pričakuj torej preveč, z zadrego pa je tako, da bo kmalu izginila. Vse nas je bilo prvič malo sram. In če ti en sam mali glasek tiho govori, da bi mogoče še počakala, ga poslušaj. Imaš še veliko časa. Če se boš vseeno odločila, da je trenutek že pravi, pa ne pozabi na zaščito, to je poleg tega, da se seksa lotiš prostovoljno, najbolj pomembna stvar, zlasti v tvojih letih. Hiti počasi!

Maja: Za čustvene tegobe si premlada

Pozdravljena,

veseli me, da pred takšnim korakom razmišljaš zrelo in se o posledicah sprašuješ, še preden bi jih morda morala nositi. Spolnost je lahko čudovita, če smo nanjo pripravljeni - torej ne le fizično, ampak tudi mentalno. Morda bi se petnajstletnice lahko za zdaj ukvarjale z lažjimi vprašanji in ostale pri sramežljivih prvih poljubih, a ne moremo si zatiskati oči, da je tudi spolnost med mlade prišla prej, kot pred leti. Zato je o tem bolje govoriti na glas in odprto, kot pa se pretvarjati, da se to ne dogaja. Tudi mama bo verjetno res mnenja, da si premlada, a lahko te preseneti, kako lažje vama bo obema, če o tem govorita odprto. Verjemi, tudi ona se boji dneva, ko boš odkrila spolnost. Moj prvi predlog bi bil, da s fantom še malo počakata, a ker vem tudi, da si o tem verjetno razmišljala že veliko preden si Mični poslala pismo, se to morda ne bo zgodilo.

Kot praviš, si o tem veliko brala že sama, zato mi pomembnosti varne spolnosti verjetno ni treba posebej poudarjati, pa vendar - če sta s fantom res trdno prepričana, da je to prava odločitev in se bosta projekta "prvi seks" res lotila, naj bo varen. Torej - uporabita kondom oziroma se naprej pozanimajta še o drugih načinih zaščite, glede na to, da boš spolno aktivna, pa se oglasi tudi na obisku pri ginekologu. Na tvoje vprašanje, če je prekmalu, lahko odgovoriš le sama. Čeprav se ti danes zdi, da veš veliko in si v glavi pripravljena na vse, boš čez čas opazila, da temu ni bilo tako. In to, da to počnejo že druge sošolke nikakor ni razlog, da to storiš tudi ti. To ni tekma. Rastemo vsak dan in tudi pri 30 nisi pripravljen na vse, kar ti življenje prinese. Niti pri odnosih, čustvih in spolnosti. Še posebej pri teh, pravzaprav.

Če se osmešiš? Dvomim, da je bil prvi spolni odnos za koga popoln in filmski in mu ni bilo niti malo nerodno ali neprijetno. Zato je pomembno, da to narediš z nekom, ki mu zaupaš in se bosta lahko morebitnim zapletom čez čas smejala. Ti bo žal? Tega ne morem vedeti, mislim pa, da to lahko oceniš že sama. Če se ti že zdaj zdi, da nisi pripravljena in bi morda še malo počakala, potem počakaj. Nikomur nisi dolžna hiteti. In takšne stvari so veliko slajše, če jih narediš zato, ker si to res želiš, ne zato, ker to počnejo vsi. Kaj če boli? Prvi spolni odnos nekatera dekleta malo boli, druga pa povsem nič, a bolj kot fizične bolečine navadno bolijo čustvene tegobe in za te si zagotovo še premlada.

Pia: Če te je strah, potem počakaj

Draga Inja,

res si še zelo mlada. Menim, da se danes mladi veliko prezgodaj odločijo za spolnost. Razumem, da je pritisk družbe in vrstnikov velik, a nikar naj ti ne bo merilo to, da so tvoje prijateljice že imele spolne odnose. Glede na to, da imaš pomisleke in da te je očitno strah, menim, da bi vseeno morala še malo počakati. Če se imata resnično rada, bosta verjetno brez težav še malo počakala, vse do takrat, ko boš tudi ti stoodstotno prepričana, da si tega želiš in da sta primerno zaščitena.

Sicer tvoje mame ne poznam, a mogoče bi se bilo vendarle smiselno o tem pogovoriti tudi z njo. Priporočala bi ti tudi obisk ginekologa, ki ti bo še strokovno pojasnil vse, kar ti morda še ni povsem jasno.

Daša: Vprašanja bodo minila

Draga bralka,

Morda so vse tvoje skrbi znak, da še nisi pripravljanja. Pišeš, da si se veliko pozanimala, da se o tem pogovarjate v šoli, hkrati pa imaš še vseeno vprašanja, ki so najbolj osnovna. Ja, verjetno bo prvič bolelo. Zanosila pa ne boš, če bosta poskrbela za zaščito. Svetujem ti, da se oba dobro izobrazita o zaščiti, potem pa se prepusti času, skupaj le nista tako dolgo, trije meseci niso še pravi pokazatelj ljubezni, čeprav si verjetno vidva mislita povsem drugače. Predvsem pa naj prvo izkušnjo ne spremlja toliko vprašanj. Sčasoma bodo ta minila. Zato morda le še malo počakaj.

Mateja: Naj se ti ne mudi

Draga Inja!

Verjamem, da se o tem ne moreš pogovarjati z mamo. V še tako sproščenih in odprtih odnosih v družinah, kjer tabu tem praktično ni, je eno na splošno govoriti o spolnosti, nekaj povsem drugega pa vprašati za konkreten nasvet. Praviš, da bo tvoja mama prepričana, da si še premlada. In veš kaj, jaz bi se z njo kar strinjala. Skoraj 15 si stara, torej si v še res rosni mladosti in ne zdi se mi najbolj pametno, da bi hitela v svet spolnih odnosov. Sploh pa ne s fantom, s katerim sta skupaj tri mesece. Tebi se to res zdi veliko, a verjemi, vajina zveza je še zelo zelo mlada.

A ne le zato, naslednji korak ti odsvetujem, ker tudi sama dvomiš, da bi z njim ravnala prav. Če imaš pomisleke, potem to ni to. Najbrž res nisi hotela slišati tega, a menim, da če bi bila res pripravljena, v to ne bi dvomila. Moj nasvet je, počakajta še malo. Ali pa veliko. Pa kaj, če imajo tvoje sošolke že izkušnje na tem področju, ti si ti in ti se moraš odločati ne glede na njihove podvige.

Kar pa zadeva tvojih drugih strahov zlasti glede nosečnosti: v kolikor se bosta vendarle podala na to pot, o seksu brez zaščite sploh ne razmišljajta. Pomisli, da te lahko nepremišljeno dejanje zaznamuje za celo življenje. Priskrbita si kondome. Bo bolelo? Se boš osmešila? Vprašanja, na katera je težko odgovoriti na splošno, saj je vsaka, zlasti pa prva spolna izkušnja od ženske do ženske (ali bolje rečeno od dekleta do dekleta) drugačna. Velika pa je verjetnost, da prvič ne boš preveč uživala: preveč je dilem, vprašanj, strahov, zato se boš le težko sprostila in boš na koncu lahko razočarana.

Kakorkoli, odločitev je vajina, svetujem pa ti, da se najprej še malo spoznavata, pogovarjata in odkrivata druge plati zaljubljenosti.

--> Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. 

Foto: Thinkstock (fotografija je simbolična)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)