Vprašaj Mično: Čaka me nova služba in sodelavec, ki pričakuje nekaj več

Bralka se je znašla v situaciji, ki v njej vzbuja mešane občutke.

23.12.2016 ob 7:00

sluzba_shutterstock_414416542.jpg

V rubriki Vprašaj Mično odgovarjamo na tegobe in težave bralk. Na vsako pismo odgovori vseh pet novinark, tako dobi bralka pet različnih pogledov na svojo težavo.

Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. Vabljeni tudi fantje. Seveda, tudi pisma fantov bomo prebrale, če se ti bo zdelo, da ti bo pomagal ženski pogled.

Ob tem pa naj poudarimo, da nismo zdravnice, psihologinje ali psihiatrinje, zato se v primeru zdravstvenih težav ali hudih duševnih stisk obrnite k strokovnjakom.

Komaj čakam novo delo, manj pa sodelavca

Pozdravljena Mična,

Moj problem je sledeč … Kmalu bom šla v novo službo, kjer nekaj sodelavcev že poznam, eden izmed njih pa do mene goji celo globlja čustva. Sama do njega ne čutim ničesar, sploh pa sem v resni vezi. Novega dela se zelo veselim, a ta situacija mi je vseeno nekoliko zoprna.

Kaj predlagaš, kako naj se obnašam do njega? Saj veš, kakšni so moški … Mojo prijaznost bo hitro razumel napačno, ignorirati ga pač ne morem, če bom pa nesramna, pa tudi ne bo ok.

Mojca

Pia: Če je razumljiv, mu bo kmalu jasno

Draga Mojca, ja to pa je res malce nerodno in povsem razumem, zakaj ti je neprijetno. Predlagala bi ti, da se obnašaš običajno, kot se sicer. Prvi vtis je namreč najbolj pomemben in škoda bi bilo, da se pred tistimi, ki te morda še ne poznajo, zaradi te situacije predstaviš v slabši luči. Morda pa ta moški ne bo počel nič takšnega, kar bi te lahko spravljalo v nelagoden položaj. Za začetek se skušaj izogniti situacijam, v katerih bi se lahko znašla z njim na samem, v družbi pa se do njega obnašaj enako kot do ostalih. Če bo vseeno na službenem mestu skušal vzpostavljati s tabo takšne stike, ki ti ne bi odgovarjali, pa bi ti svetovala, da mu lepo pojasniš, da iz te moke žal ne bo kruha, saj si zadovoljna in v resni zvezi.

Glede na to, da praviš, da se nove službe zelo veseliš, je tvoj strah na drugi strani povsem razumljiv, saj lahko slab odnos s posameznim sodelavcem res zagreni delovnik. Če je moški vsaj nekoliko razumljiv, bo kmalu doumel, da ne gojiš do njega enakih občutkov. V kolikor pa bi tudi čez čas vztrajal ali celo prestopil kakšno mejo, pa se boš verjetno res morala poslužiti kakšne bolj 'grobe' metode in tudi ignoriranja. A pusti času čas, morda se bo kmalu ogrel za katero drugo.

Maja: Mimogrede omeni fanta

Pozdravljena, položaj, v katerem si se znašla, je res zoprn, kot kaže, pa si pretehtala tudi že vse svoje možnosti. Med prijaznostjo in flirtanjem je morda res tanka meja, a meja zagotovo je. Postavi jo. Igorirati ga seveda ne moreš, lahko pa ignoriraš morebitne namige in povabila k čemu, česar ne želiš. Oziroma jih prijazno odkloniš. Morda tudi večkrat izkoristi priložnost, da mimogrede omeniš svojega partnerja, na primer vajine načrte za čez vikend in daj s tem sodelavcu vedeti, da si oddana in bo tako tudi ostalo. Sicer pa srečno z novo službo in novimi izzivi.

Daša: Moški se hitro zaljubijo in tudi hitro odljubijo

Mojca, prav nič ti ne zavidam situacije, čeprav morda si pa punce v takšnih primerih delamo več skrbi kot zaljubljeni fantje. In to zato, ker nam ni vseeno, ker smo prijazne, tudi po tvojem pismu sklepam, da si ena izmed prijaznih punc, in ker vemo, kaj so prava čustva. Ne rečem, da jih moški ne poznajo, a če sem čisto iskrena, so zagotovo bolj površinski kot me. Verjamem, da se moški hitreje zaljubijo in tudi hitreje pozabijo na punco, ki jim naklonjenosti ne vrača. S svojimi res globokimi čustvi pa se začnejo spoznavati, ko so že v razmerju, ko odkrivajo, kako lepo je nekoga imeti rad, takrat jih pa zadane, ja! Torej, moje mnenje je, da si ne beli glave, naj ti dejstvo laska in te ne ovira pri delu ter sproščenosti v novem delovnem okolju.

Katarina: Prijaznosti se razlikujejo

Do njega se obnašaj strogo profesionalno. Tudi prijaznost se razlikuje od prijaznosti, in če boš do njega samo prijazna v korektnem smislu, potem bo kmalu ugotovil, da je to vse. Ne bo si je razlagal napačno. Večkrat tudi omeni pred njim komu drugemu, kaj sta s partnerjem počela in kako super sta se imela. Tako, za vsak primer, da slučajno ne bo mislil, da med vama stvari ne 'štimajo'.

Mateja: Takoj začrtaj mejo

Draga Mojca, zadeva je res malce neprijetna, a mislim, da je tudi rešljiva. Predvsem s tem, da takoj, ko nastopiš novo službo, v odnosu do sodelavca postaviš jasno mejo. Ni treba, da si nesramna, sploh ne. Do njega se obnašaj tako, kot se boš do ostalih. Če te povabi denimo na kavo, pa povabilo prijazno zavrni. To je mogoče tudi brez nesramnosti. Prav tako v vseh primerih, kadar se ti bo zazdelo, da hoče prestopiti mejo odnosa sodelavec-sodelavka. V sproščenih pogovorih večkrat omeni svojega partnerja. Tedaj, ko bo kolega v bližini »mimogrede« povej, kakšne načrte imata za vikend ali večer. Tako mu boš dala vedeti, da ti resna zveza veliko pomeni in je ne nameravaš kakorkoli ogrožati. Če to ne bo zaleglo in bo vsiljiv, mu neposredno povej, da sta zgolj sodelavca in bosta to tudi ostala. Lahko nastopiš ostreje, da bo tvoje besede resno jemal. Morda mu boš to morala povedati večkrat, a zagotovo bo dojel, kako stvari stojijo in boš lahko sproščeno opravljala delo, ki se ga tako veseliš.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)