Veste vse o bradavičkah?

Čeprav se vam zdijo nekaj povsem samoumevnega, o njih najbrž ne veste vsega.

19.1.2016 ob 12:30

shutterstock_108888680.jpg

Ste se že kdaj zagledali v vaše bradavičke in se malo za šalo ter malo zares spraševali, če so "normalne"? Naj bodo takšne ali drugačne, zagotovo so, kajti obstajajo v neštetih barvah, velikostih in oblikah. Poglejte si še nekaj bolj ali manj očitnih dejstev o teh gumbkih.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Lahko zelo zrastejo ali se močno skrčijo. Velikost ženskih bradavičk in obroča, ki jih obdaja (areole) lahko niha kar za nekaj centimetrov. "Seveda je to pogojeno z dogajanjem v telesu, natančneje s količino hormonov pa tudi s pridobivanjem oziroma izgubljanjem kilogramov. Kadar se ženska močno zredi, pa tudi med nosečnostjo, se velikost bradavic močno poveča," pravi ginekologinja iz New Yorka, Alyssa Dweck

So različnih barv in oblik. Bledo rožnate, opečnato rdeče, temno rjave … pigment na bradavičkah je pogojen s količino hormonov v telesu, z rasno pripadnostjo ter z barvo kože. Tako kot se med seboj razlikujejo po barvi in velikosti, se tudi po obliki. Niso vse izbočene, tudi udrte bradavičke so povsem običajen pojav. 

So vir mnogih užitkov. Bradavičke so močna erogena cona in leta 2011 izvedena raziskava, objavljena v publikaciji Journal of Sexual Medicine je potrdila, da s pravilno stimulacijo lahko pripeljejo celo do orgazma, saj se tedaj v možganih aktivirajo isti centri, kot pri stimulaciji klitorisa. Res je orgazem zgolj s stimulacijo bradavičk dan le redkim ženskam, pa vendar …

Včasih so tri. V bistvu ni tako neobičajno, da se moški ali ženska rodi s tremi bradavičkami. Glede na podatke in raziskave iz leta 2012 se ta pojavi na približno vsakemu sedmemu posamezniku. Ker pa bolj, kot na bradavičko, spominja na kožno znamenje in se nikoli ne razvije v dojko ter se lahko pojavi na različnih delih telesa, je mnogi s tem pojavom sploh ne povezujejo. 

Bradavičke niso gladke. Natančen pogled na bradavičke in na obkrožujočo areolo odkrije, da njihova površina še zdaleč ni gladka. Spominja na lunino površje s številnimi kraterji-mozoljčki. Ti na prsnih bradavicah ali natančneje na areoli niso prav nič nenavadnega.  

shutterstock_289736873.jpg

Niso vedno dobri. Vendar so tudi spremembe, ki lahko nakazujejo na tako imenovano Pagetovo bolezen. Ponavadi se pojavi kot rdeča površina na sami bradavici, ki se lahko razširi na areolo ter na celotno površino dojke in nakazuje na maligen tumor.  "Če se vam zdi kožna sprememba neobičajna in še po nekaj tednih ne izgine, jo pokažite zdravniku," svetuje Dweck.

Telovadbe ne marajo. Telovadba je za zdravje seveda super, a bradavičke niso ravno njene privrženke. Ker se med vadbo intenzivno premikajo, prihaja do trenja ob blago modrčka, posledično postanejo suhe in tudi boleče. Preden se torej podate na vadbo, jih natrite z mastno kremo ali naravnim oljem, kar bo ublažilo draženje.

Dojenje do njih ni vedno prijazno. Za novo rojeno dete je dojenje najboljši način hranjenja, a na bradavičke to ne vpliva vedno najbolje: zaradi pogostega hranjenja lahko postanejo boleče, razpokane, pojavijo se lahko celo krvavite. Zlasti na začetku dojenja, ko bradavičke še niso utrjene, s časoma pa te težave izginejo. Preden pa se to zgodi, po vsakem dojenju bradavičke negujte s primerno kremo.

Lahko spuščajo mleko. Doječe mamice bi morda morale razmisliti o dodatni bluzi v torbici. Kajti dojke začno včasih na najbolj neprimernem mestu in ob najbolj neprimernem času spuščati mleko.

Izcedek je lahko opozorilo. Malce izcedka, ki občasno pride iz bradavičke, praviloma ne pomeni razloga za zaskrbljenost. "Če pa gre za bel, kremast izcedek, pomešan s krvjo, lahko nakazuje na raka dojke. V tem primeru nemudoma obiščite zdravnika," opozarja ginekologinja.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)