Da bo modrček dlje lep

Znate lepo ravnati s svojim najbolj nežnim kosom perila?

24.4.2015 ob 10:00

shutterstock_174036758.jpg

Najbrž se strinjate, da je potrebno v nakup dobrega modrčka vložiti veliko truda. In ko ga končno najdete, bi si zato želeli, da bi kar najdlje služil svojemu namenu. Torej ga negujte tako, da ga boste lahko dolgo nosili. Če ne veste, kako to doseči, si poglejte naše nasvete.

V pralnem stroju

Če bombažen modrček perete v pralnem stroju, skupaj z njim ne perite težkega perila, kot so brisače, rjuhe, hlače in podobno. Sicer bodo košarice izgubile prvotno obliko, naramnice pa elastičnost. Vedno uporabljajte posebno pralno mrežico, ki je namenjena pranju občutljivega perila. Preden ga položite vanjo, zapnite vse sponke na naramnicah in hrbtni strani, da se te ne bi poškodovale.

Raje ročno

Sicer pa proizvajalci spodnjega perila svetujejo ročno pranje modrčkov. Zlasti tistih iz občutljivih tkanin, kot sta svila in čipke. Le tako je mogoče dlje ohraniti njihov prvoten videz in obliko. Prav tako niso priporočljivi običajni detergenti, najboljši je otroški šampon. Nekaj kapljic ga dodajte mlačni vodi - ta nikoli ne sme biti vroča. V njej modrček namakajte 20 minut in ga nato splaknite v hladni vodi.

shutterstock_200627429.jpg

Brez belila

Bele modrčke mnogi perejo z detergenti, ki vsebujejo belilo. S tem ne samo, da uničujejo njihovo elastičnost, pač pa tudi bela barva s časoma postane siva. Zato se izogibajte agresivnim preparatom.

Kaj pa sušenje?

Tudi napačno sušenje modrčka kvari njegovo obliko. Nikoli ga ne sušite v sušilnem stroju, na radiatorju ali na soncu. V vseh teh primerih bo izgubili tako prožnost kot barvo. Modrčke je priporočljivo sušiti na brisači in na ravni površini.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)