Večni nasveti za dolg in srečen zakon

Saj vemo, da znate zamenjati žarnico, ampak ...

29.12.2016 ob 12:40

shutterstock_342221795.jpg

Učimo se vse življenje in tako sčasoma osvajamo tudi tako imenovane prijeme, s katerimi lahko zvezo oziroma zakon okrepimo. Za tiste, ki menijo, da bi lahko od svojega partnerja imele še več, pa so tu zlati nasveti naših babic, ki so jih v dolg seznam strnili zakonski terapevti in svetovalci. Morda boste nekatere od njih res dojele kot nekoliko zaostale, a to še ne pomeni, da jih ni vredno preizkusiti. V sebi namreč skrivajo globlji pomen in vodila, ki jih lahko upoštevate na vseh življenjskih področjih, ne le na ljubezenskem.

Pazi, kaj si želiš, ker se to lahko uresniči

Ta prastara modrost je še kako pomembna tudi v modernem času. Na srečo lahko njen pomen ozavestimo do te mere, da si zavestno želimo le še dobrih stvari, o slabih in negativnih pa ne razmišljamo. In ko se zalotimo v slabih mislih, jih zavestno preženemo. Kar pošljemo v vesolje (misel in željo), se nam namreč vztrajno vrača, zato resnično pazite, o čem razmišljate.

Česar ti ne boš naredila za svojega moškega, bo naredila katera druga

V dolgih zvezah in zakonu obstaja velika nevarnost, da se kar preveč sprostimo, svojega partnerja jemljemo preveč samoumevno in nanj redno pozabljamo. Ne zanemarite ga, saj se prav lahko zgodi, da bo pozornost, ki jo od vas kot človek želi in potrebuje, pač poiskal kje drugje.

Pomembno je, na kakšen način nekaj poveš

Velikokrat se jezimo zaradi tona glasu in morebitnega nerodnega prostopa, kadar partner začenja pogovor, pri tem pa vsebini pogovora ne namenjamo pozornosti. Zato je pomembno, da spregovorimo z umirjenim in spravljivim glasom, brez napadanja in kritike, a hkrati jasno izrazimo svoje misli.

Pustite mu, da kdaj zmaga tudi on

Naj se sliši še tako otročje ... Včasih je treba partnerju, sploh moškemu, prepustiti kakšno bitko, ki je njemu veliko bolj pomembna kot vam. Vedno pač ne morete biti prve in boljše in nimate vedno prav, njemu pa bo to morda pomenilo veliko. A vseeno ne pretiravajte in ne hranite njegovega ega tako, da vedno namenoma izgubljate ali popuščate. 

Ženska pač ne zna zamenjati svetilke ...

Prepričani smo, da to seveda znate narediti. A kaj, ko ste tako šibke, nizke in se bojite višine, da to raje prepustite svojemu partnerju. Naj se kdaj tudi on počuti, da ga potrebujete in da vajin dom brez njega ne bi bil popoln.

Medsebojno spoštovanje

Do partnerja bodite vedno spoštljive – kadar govorite in kadar ga poslušate. In to je vsa modrost.

shutterstock_316795430.jpg

Ljubezen gre skozi želodec

Kaj je lahko prijetnejšega kot okusen topel obrok ob prihodu domov? Presenetite ga in mu s hrano pokažite, koliko vam je mar.

Preden ponorite, razmislite, ali ste vi popolni

Gotovo ste tudi vi kdaj naredili narobe. Zato ne norite po nepotrebnem, kadar ga partner pokrona, pomirite se in vključite svoj razum.

Nihče ne more brati misli, sploh pa ne ženskih

Preden ga zasujete z nepotrebnimi vprašanji, zakaj nečesa ni naredil, se vprašajte, ali ste mu sploh povedale, kaj bi rade in kako. Vaših misli ne more nihče brati, če o njih ugiba, pa lahko naredi več škode kot koristi. Zato bodite jasne in konkretne.

Umazanega perila ne perite naokoli

Včasih je klepet z najboljšo prijateljico res najboljše zdravilo za težave v ljubezni. A ne počnite tega za vsako malenkost, temveč se raje potrudite, da nesoglasja s partnerjem zgladite, še preden boste potrebovali pogovor s kom tretjim.

Poslušanje

Velika težava v sodobnih partnerskih odnosih je, da znamo veliko govoriti, poslušati pa ne. A prav to je ključ do uspešne zveze. Ko vam partner nekaj govori, ga poslušajte do konca in ne prekinjajte, saj lahko tako pogovor nenamerno speljete v povsem druge dimenzije. Svoje mnenje izrazite ob koncu njegovega govora ali pa, kadar vas o njem povpraša. Dobro je, da na dilemo pogledamo z različnih plati, a ne silite vanj s svojimi predlogi, temveč naj se na koncu sam odloči, kako bo ukrepal.

Avtorica: Mo. S.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)