Vrtnarjenje na balkonu: Uspeta vam lahko tudi ingver in špinača

V drugem delu pogovora z Metko Ternjak Gomboc razkrivamo, kaj dobro uspeva tudi v loncih.

29.3.2017 ob 4:45

balkon_shutterstock_141208921.jpg

Ste se odločili, da boste letos na svojem balkonu gojili kaj več kot le baziliko in peteršilj? Da bi lahko v plodovih svojega dela res uživali, smo za nasvet prosili Metko Ternjak Gomboc, ki jo poznamo iz oddaje Vrtičkanje na Pop TV. Zaupala nam je, katere so tiste zelenjadnice, ki lahko odlično uspevajo tudi na balkonu in ne le v gredah.

Ključni sta volja in ljubezen

Ternjak Gombočeva svetuje, da začnete počasi. »Začnite z nekaj lonci, ki jih lahko premikate naokoli, da vidite, katero mesto določeni rastlini najbolj ustreza. Na začetku posadite zelenjavo, ki jo imate najraje, nato pa vsako leto dodajajte. Z malo truda boste lahko skoraj preko celega leta uživali v doma pridelani zelenjavi.« Kot ključni sestavini pri vrtičkanju pa Ternjak Gombočeva omenja voljo in ljubezen, saj so rastline v posodah povsem odvisne od vas.

PREBERITE še // Vrtičkanje, ob katerem ne boste imeli nikoli umazanih čevljev

13962995_863329337134702_3727618439530642310_o.jpg

S čim začeti?

"Za vzgojo v posodah se najbolje obnesejo vrste in sorte vrtnin z nižjo in grmičasto rastjo, majhnimi glavicami, koreni in drobnimi plodovi. Kljub temu pa omejitev, razen vrtnarjeve domišljije, skoraj ni." Doda še, da je posamezni rastlini potrebno zagotoviti primerno velik prostor in rastne pogoje.

Za gojenje v posodah so še posebej primerne različne solate, ki ne naredijo velikih glav, redkvice, rukola kapucinke, azijska zelenjava, blitva, špinača, češnjev paradižnik, čiliji, manjše paprike, jajčevci, kumare in bučke, fižol, grah, krompir, šopasti česen in različna zelišča med katerimi so zagotovo najbolj priljubljeni peteršilj, bazilika, timijan, rožmarin, drobnjak in origano. Malo bolj zahtevne za vzgojo so čebula, česen cvetača, ohrovt, gomoljna in korenasta zelenjava kot so na primer korenček, rdeča pesa, pastinak in gomoljna zelena. V posodah odlično uspevata tudi ingver in kurkuma.

shutterstock_382314958.jpg

Iščite idealne pogoje

Tisti, ki imajo roko za vrtičkanje pa bi lahko uživali celo ob sadnih grmičkih in pritlikavih sadnih drevesih. "Pomagajte višjim rastlinam in plezalkam, kot so npr. kumare, visok fižol in grah, paradižnik in jim naredite primerno oporo. Zares lep je laški fižol s čudovitimi rdečimi cvetovi in okusnimi plodovi. Omenim naj še manj poznano malabar špinačo, ki je prava okrasna in okusna rastlina, inka kumaro oziroma "ačočo", ki bo vam bo naredila zaradi bujne rasti pravo zeleno zaveso".

Gojenje v posodah ima lahko veliko prednosti. Ena izmed njih je tudi ta, da lahko posode premikamo in s tem ustvarjamo idealne pogoje za naše rastline. "Npr. plodovke na sonce, špinačo in solato pa v delno senco, paradižnik v primeru dolgotrajnega dežja umaknite pod nadstrešek. Če imate na voljo manj prostora izkoristite višino in si pridobite dodaten prostor."

Če ne veste, kam in kako postaviti vaše najljubše zelenjadnice vam bo gotovo prav prišel podatek, da plodovke kot so npr. paradižnik, paprika, kumara, jajčevec in bučke za dobro rast potrebujejo vsaj 6 – 8 ur sonca. Medtem, ko potrebujejo solata, špinača, redkvice, por in blitva zadovoljni z vsaj 3 do 5 ur.

Avtorica: Pia Pangos
Foto: Shutterstock, Pop TV


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)