Vrtičkanje, ob katerem ne boste imeli nikoli umazanih čevljev

Za nasvet smo povprašali strokovnjakinjo, ki ve, kako z zelenjadnicami.

17.3.2017 ob 6:10

shutterstock_404506600.jpg

Vrtičkanje je za mnoge dosti več, kot le gojenje zelenjave. Številni se ob njem sprostijo in odmislijo vsakodnevne skrbi. A gojenje zelenjave in zelišč ni nujno omejeno na vrt. Svoje vrtičkarske želje lahko do neke mere uresničijo tudi tisti, ki imajo na voljo le balkon in nekaj posod. Za nasvete smo povprašali Metko Ternjak Gomboc, ki jo lahko spremljamo v oddaji Vrtičkanje na Pop TV.

Po njenih besedah ima vrtnarjenje v posodah veliko prednosti. Ena izmed njih je ta, da se lahko vrtičkanje začne bolj zgodaj, saj se zemlja hitreje ogreje, posode pa lahko po želji premikamo tudi na bolj zaščitena mesta. Še ena prednost je ta, da lahko svojim zelenjadnicam s premikanjem posod pomagamo do idealnih pogojev. Gojenje v posodah pa ima še eno veliko prednost: "Ne bo vam potrebno kopati ali celo orati. Prav tako ne boste potrebovali veliko orodja. Pa tudi blatnih čevljev ne boste nikoli imeli."

Kakšno posodo izbrati?

Velikost posode je zelo pomembna, izberemo jo glede na velikost korenin in višino, ki jo bo rastlina dosegla. "Zelenjavo najpogosteje sejemo in sadimo v lonce in korita, lahko pa tudi recikliramo. Zeliščem, listnati solati, redkvici in azijski zelenjavi bodo zadostovali manjši lončki. Korenasta zelenjava bo zahtevala bolj globoko posodo. Precej velike posode so potrebne za paradižnik, kumare, jajčevec, fižol, grah, zelje in brokoli."

13962995_863329337134702_3727618439530642310_o.jpg

Priprava substrata in gnojenje

Pri gojenju v posodah je zelo pomemben substrat, saj je vzgoja zelo intenzivna. "Izbirate lahko med substrati, ki so namenjeni sejanju, sajenju in vzgoji zelišč ali pa takimi za agrume, jagode. Izberite kvalitetnega, s fino strukturo, brez večjih grud in po možnosti takšnega z organsko sestavo. Izogibajte se substratov za lončnice ali balkonske rastline, saj niso primerni za vzgojo zelenjadnic. Če imate na razpolago zemljo iz krtin, jo lahko dodate v velike posode do ene polovice."

Zelo pomembno je tudi dognojevanje, saj bodo v nasprotnem primeru rastline zelo hitro porabile hranilne snovi. "Gnojila lahko naredite doma kar sami iz kopriv, gabeza in ostalih rastlin, ali pa kupite že pripravljena organska gnojila. Že uporabljen substrat ni potrebno zavreči. Če v prejšnjem letu rastline niso bile obolele ga lahko ponovno uporabimo, vendar za majn zahtevne rastline."

Pravilo, ki si ga velja zapomniti

Ste vedeli, da obstaja pri zalivanju pravilo raje manjkrat, ampak takrat obilno? "Na pogostost zalivanja posod vpliva velikost posode, material posode in vremenski pogoji: temperatura, veter, sonce in vlažnost zraka. Seveda bomo v poletnih dneh, ko je res vroče morali zalivati večkrat kot v hladnejših dneh." Pri zalivanju moramo paziti, da se substrat nikoli ne izsuši, zalivamo pa zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Pri zalivanju je še pomembno, da vedno uporabimo postano vodo.

Spremljajte Mično tudi v prihodnjih dneh, ko bomo razkrili, koliko sonca potrebuje paradižnik in koliko špinača. Metka Ternjak Gomboc nam je razkrila tudi, katere zelenjadnice najbolje uspevajo v posodah in kako korita ali nasad popestriti z zdravilnimi rožicami.

Avtorica: Pia Pangos
Foto: Shutterstock, Pop TV


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)