Šest napak, ki jih verjetno počnete pri pripravi zelenjave

Zaradi njih tudi vaša ni živahnih barv, odličnega okusa in hrustljave teksture.

14.6.2017 ob 12:20

zelenjava_ThinkstockPhotos-498380650.jpg

Zmečkana, brez barve, na pol ali preveč kuhana…Priznajte, ti in še nekateri ne ravno laskavi pridevniki velikokrat opisujejo vašo zelenjavno prilogo. Nesreče se dogajajo tudi najboljšim, a da bi bile kar najredkejše, si poglejte, katere so po mnenju kuharskega mojstra Andyja Bennetta iz restavracije Rouge Tomate, ki se ponaša z Michelinovimi zvezdicami, najpogostejše napake pri pripravi zelenjave in se jim naslednjič izognite.

Neenakomerno narezana zelenjava

Ne glede na to, ali na pari ali v vodi kuhate različne vrste ali zgolj eno zelenjavo, pred tem jo narežite na koščke, približno enakih velikosti. Tako se bodo skuhali enakomerno in ne bodo večji še na pol surovi, manjši pa tedaj, ko jih boste dali na krožnik, že razkuhani.

PREBERITE še // Skrivna sestavina za še okusnejšo pečeno zelenjavo

Pečenje na prenizki temperaturi

Kadar zelenjavo pečete v pečici, si zapomnite čarobno število: 200 stopinj Celzija. "Morda se res zdi veliko, a le primerna temperatura bo zagotovila hrustljavo teksturo vaše zelenjavne priloge," pravi Bennet.

zelenjava_ThinkstockPhotos-124819592.jpg

Zelenjavo kuhate v vodi in ne na pari

Razlog, zakaj brokoli, ki ga jeste doma, ni nikoli tako hrustljav in zelen kot tisti, ki ga naročite v restavraciji tiči v dejstvu, da je v restavraciji pripravljen na pari, vi pa ga kuhate v vodi. "Zelenjavo do mehkega kuhajte na pari in jo, ko se zmehča, na hitro potopite v ledeno mrzli vodi. To bo ustavilo proces in ne bo razkuhana," svetuje Bennett. Če je ne boste pojedli takoj, jo pred uživanjem v nekaj sekundah pogrejte v vroči ponvi.

PREBERITE še // Sedem načinov, kako v svojo prehrano vključiti več zelenjave

Prepozno jo začinite

Če boste denimo šparglje na hitro posolili in popoprali tik preden jih boste položili na krožnike, ne bodo razvili pravega okusa. Po nasvetu kuharja jih začinite čim prej: takoj, ko jih vržete v ponev, pekač ali jih postavite na paro.

Uporabljate preveč olja

Med termično obdelavo zelenjava vpija maščobo, v kateri jo pripravljate. Prav zato z njo ne gre pretiravati. Uporabite samo nekaj kapljic olja, vlaga, ki jo zelenjava med pripravo sprošča, bo preprečila, da bi se v ponvi prijela za dno in prismodila.

Ne uporabljate cele rastline

Zakaj zavreči liste cvetače ali brokolija? Zakaj odnesti na kompost trde dele stebel blitve ali zelja in zakaj ne uporabljate listov rdeče pese?  Iz njih lahko pripravite okusne juhe, solate ali zelenjavni pire. Pri mnogih vrstah so uporabni čisto vsi deli zelenjave in nimate izgovora, da bi jih metali v smeti. Če jih ne nameravate uporabiti takoj, pa jih zamrznite.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)