Kako kuhati samo za eno osebo

Ker to, da živite sami ne pomeni, da lahko na štedilnik kar pozabite.

20.4.2018 ob 8:50

kuhanje_micna.jpg

Nepošteno, a resnično: čeprav je veliko takšnih, ki jih ob vrnitvi domov nihče ne pozdravi in ob odhodu od doma nihče ne poljubi v slovo, je večina receptov, pa naj bodo v knjigah ali na spletu, prilagojenih za več oseb.

Kar pomeni, da bodo, če bodo sledili navedenim količinam, pečenko ali enolončnico jedli šest dni zapored. Kuhanje za eno osebo je nedvomno izziv, ki pa bo s sledečimi namigi portala Real Simple, premagljiv.

Na vse skupaj poglejte s svetle plati

Namesto, da na kuhanje za eno osebo gledate kot na zahtevno početje, upoštevajte prednosti: iz lonca lahko zadiši po tistem, kar vam trenutno najbolj tekne, kompromisi so torej izvzeti. Tudi glede časa. Zakaj kosilo ob enih, če tedaj res niste lačni?

Med kuhanjem lahko poslušate vam ljubo glasbo, če vam to odgovarja, lahko ustvarjate v pižami in če boste na svojo stvaritev tako ponosni, da bi jo z veseljem delili s širšo publiko, je tu Instagram.

Če ste človek načrtov

V kolikor sodite med tiste, ki prisegajo na dober načrt, tedenski jedilnik sestavite v soboto, nanizajte sestavine, ki jih boste med tednom potrebovali, se odpravite v trgovino in založite svoj hladilnik ter shrambo z živili, ki jih boste dan za dnem spreminjali v okusne jedi.

Količine bodo ob dejstvu, da ste sami, manjše, račun za hrano nižji, zato se lahko v vaši košarici znajdejo kvalitetnejše sestavine. Odlična ideja je tržnica, kjer boste namesto denimo celega kilograma, zlahka kupili samo štiri korenčke.

Če ste bolj spontani

V kolikor se radi prepuščate navdihu in ste zato spontani, svoje police v shrambi in hladilniku založite s trajnimi živili. Pa naj bodo konzervirana ali zamrznjena.

Vedno imejte na zalogi krompir, riž, testenine, jajca, grški jogurt, nekaj limon in limet, česen, čebulo, v hladilniku naj bo različno sadje za smutije, toast za sendviče, sir skratka sestavine, ki jih lahko po trenutnem navdihu hitro spremenite v okusen obrok: en večer pica, naslednji makaroni s sirovo omako.

Domiselno odmerite primerne količine

V resnici vam ni treba natančno prepoloviti količine sestavin v receptu, ki je namenjen dvema osebama. Če vas ne moti, da naslednji dan pojeste tisto, kar je ostalo prejšnji, preprosto kuhajte, kot bi kuhali za dva. 

Če temu niste naklonjeni, ostanke hrane lahko zamrznete ali po kar najlažji poti zmanjšajte količine: namesto velike čebule vzemite šalotko, namesto velike buče sladek krompir. Imejte v mislih tudi pravo velikost posode: če boste sestavine za fritato prepolovili, jo pripravite v manjši ponvi.

Ne komplicirajte

Topel sendvič ali popečen sir sta povsem dostojna večerja. Če se vam ne ljubi, vam res ni treba komplicirati. Kaj konkretnejšega in bolj zapletenega si boste pripravili naslednji dan. Če boste pri volji.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)