Najboljši način za popolno skuhan riž

Za vedno dobro rižoto ali prilogo.

15.3.2018 ob 10:30

riz_micna.jpg

Poslovite se od zlepljenega, premalo kuhanega, suhega ali riža, ki bolj, kot na kaj drugega, spominja na lepljivo zmes. Obstaja namreč tehnika kuhanja te žitarice, ki vas nikoli ne bo razočarala. Z njeno pomočjo bo riž vselej preprosto popoln.

Kaj potrebujete:

  • Posodico za merjenje;
  • vodo;
  • globoko ponev s pokrovko;
  • riž;
  • sol;
  • leseno kuhalnico;
  • vilice.

Sledite sledečim korakom:

  • Vodo segrevajte do vretja in ji dodajte sol.
  • Prelijte jo v večjo ponev z dobro prilegajočo se pokrovko.
  • Za vsako skodelico riža dodajte skodelico in tri četrt vode.
  • Dodajte primerno količino riža.
  • Vsebino ponve zavrite in premešajte z leseno kuhalnico vendar le toliko, da se zrna riža ločijo. Ne pretiravajte z mešanjem, sicer bo riž postal lepljiv.
  • Pokrijte posodo.
  • Zmanjšajte temperaturo in riž v pokriti posodi kuhajte približno 18 minut (odvisno od vrste riža).
  • Ugasnite štedilnik in počakajte še pet minut.
  • Odkrijte posodo in riž pomešajte z vilicami ter ločite morda zlepljena zrna.

Pozor: Med kuhanjem ne odkrivajte pokrovke in ne mešajte riža. Če se ne bo pokuhala vsa tekočina, po priporočenem času odstranite pokrovko in čez posodo položite bombažno krpo. Ta bo vpila višek vlage in preprečila, da bi se riž spremenil v brezoblično gmoto.

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala Real Simple
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)