Kaj je binge-watching in zakaj je zaznamoval leto 2017

V preteklem letu smo veliko noči prebedeli ob gledanju serij.

1.1.2018 ob 6:55

crown_micna.jpg

Leto 2017 je minilo v znamenju takoimenovanega binge-watchinga. Govorimo o požiranju celotnih sezon popularnih serij, s katerimi nas je seveda pridno zalagal Netflix. Medtem ko smo nekoč čakali tedne in mesece na novo epizodo, nas je prihod omenjenega medija popolnoma razvadil, saj namreč temelji na tem, da vsaka nova serija izide v enem kosu oziroma celotni sezoni.

Leta 2014 je Netflixova raziskava pokazala, da več kot 73 odstotkov vprašanih, ki gledajo serije, v enem večeru zaporedoma pogleda vsaj dva do šest delov posamezne serije. Od takrat je fenomen binge-watchinga samo še narasel, piše portal hrvaški Journal, in danes si skoraj ne predstavljamo več, da bi morali počakati na izid novega dela naših najljubših nadaljevank.

Ljudje očitno res postajamo vse bolj leni, saj so kanali, ki ponujajo takojšnje oglede filmskih vsebin kot so Netflix, HBO, GO, Pickbox in Amazon, že davno prekosili izposojo DVD-jev, spremljanje televizijskega programa in piratsko kopiranje filmov s spleta. Postali smo namreč tako neučakani, da vsebine zahtevamo takoj, radi pa imamo tudi široko ponudbo.

Leto 2017 je gotovo zaznamoval izid novih Netflixovih serij, neverjetno napeta Stranger Things pa se je znašla celo na vrhu seznama najpogosteje iskanih ključnih besed na spletu!
Nakup takoimenovanega »comfort fooda«, udobna trenerka in mehkoba kavča, v katerega se počasi ugrezaš medtem ko si grizeš ustnice ob spremljanju napetega dogajanja na ekranu, so pojavi, ki so gotovo dobro znani tudi tebi. Vse raje namreč proste dneve in noči preživimo v družbi svojih filmskih prijateljev, ki nas popeljejo v druga življenja in svetove. Binge-watching je postal celo tako popularen, da je besedna zveza celo doživela zapis v slovar angleškega jezika, še več – Angleški slovar Collins jo je proglasil za besedo leta.
In kaj nas je najbolj prevzelo v preteklem letu?

Najbolj gledana izmed vseh je bila gotovo zgoraj omenjena in nadvse inteligentno zasnovana zgodba o vzporednem svetu, ki počasi pronica v svet, ki ga poznamo. Bedeli smo tudi ob epizodah The Wire in Breaking Bad, pokonci so nas držali Narcos, The Crown, Black Mirror in 13 reasons why.

In če je leto 2017 minilo v znamenju binge-watchinga, bo prihajajoče obdobje gotovo zaznamovano s čakanjem. Na nove prigode Willa in druščine (Stranger things), na kriminalce, proti katerim se bo boril policist Pena (Narcos), na poglobljeno odkrivanje ozadja umora Giannija Versaceja (American Crime Story) ... in na novo skledo sveže pečene pokovke.

Avtorica: Ev. N. 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)