13 francoskih filmov, ki jih moraš videti še to poletje

Poletni večeri in francoski filmi, čudovita kombinacija.

21.6.2017 ob 7:10

bazen_coverimg29775123.jpg

Obožuješ francoske filme? Če je tako, potem si zagotovo že videla Amelie, verjetno si si ogledala tudi Umetnika. In naprej? Portal CR Fashion Book je sestavil seznam desetih francoskih filmov, ki si jih moraš ogledati preden dopolniš 30 let. Na Mični smo seznam dopolnili s svojimi tremi favoriti. Torej - 13 filmskih idej za poletne večere!  

Pogovor o najboljših francoskih filmih ne bo minil, ne da kdo ne bi omenil režiserja Jean-Luc Godarda, ki je znan kot začetnik novega vala francoske kinematografije. Oglej si njegov prvi film Do zadnjega diha.

Zagotovo film, ki je iz Francije najbolj prodrl v svet je film Amelie. Režiser Jean-Pierre Jeunet je v njem, poleg odlične zgodbe o Amelie Poulain, lepo prikazal Pariz in njegove največje znamenitosti. 

Še en film, pod katerega se je podpisal slavni Jean-Luc Godard je film Prezir, kjer igra ena in edina Brigitte Bardot.

Legendarna Catherine Deneuve je zaslovela s filmom Lepotica dneva, režiserja Luisa Buñuela. Film bo navdušil tudi vse ljubiteljice mode, saj so prav vsi liki v njem odlično oblečeni.

Ikonično zgodbo ljubezenskega trikotnika je posnel režiser François Truffaut v filmu Jules in Jim. Nesmrtna filmska klasika in obenem ena najlepših ljubezenskih zgodb, ujetih na filmski trak. 

V filmu A woman is a woman igra Ana Karina, v resničnem življenju žena Jean-Luc Godarda. Film govori o ženski, ki si želi zanositi, a njen fant na to še ni pripravljen. Gre za enega bolj zabavnih filmov kultnega režiserja. 

Film Potapljaški zvon in metulj režiserja Juliana Schnabela je pretresljiva zgodba o moškem, ki se lahko sporazumeva le z mežikanjem enega očesa.

Umetnik je film, ki je posnet leta 2011, a prikazuje 20 leta prejšnjega stoletja. Nemi film je poklon kinematografiji, hkrati pa lepa ljubezenska zgodba. 

Po mnenju številnih je film Otroci raja, režiserja Marcela Carnéja najboljši francoski film. Zagotovo obvezen ogled za vse ljubitelje muzikalov in teatra.

Eden najbolj kontroverznih filmov v zadnjih letih je film Adelino življenje (Blue is the Warmerst Color) režiserja Abdellatifa Kechicheja. Adelino življenje je pripoved o strastnem razmerju med občutljivo srednješolko in svobodomiselno študentko umetnosti. Ob prihodu filma se je veliko pisalo o nazorno prikazanem, kar 15 minut dolgem, intimnem ljubljenju glavnih junakinj. A film je veliko več kot le to in daleč od kakršnekoli provokacije.

V uredništvu Mične pa na seznam odličnih francoskih filmov dodajamo še spodnje tri:

Ko ljubezni ni več je film, ki prikazuje ločevanje, razhajanje para, to pa počne na tako realen način, da v gledalcu vzbudi vse čute, hkrati pa ne dopušča, da bi se lahko postavili na katerokoli stran, njeno ali njegovo. Berenice Bejo je v filmu Joachima Lafosseja odlična!

Bazen, režiserja Françoisa Ozona je ravno pravšnja izbira za poletne dni. Nadvse prefinjen in z okusno mero erotike začinjen ogled. 

Ozonov film Mlada in lepa je prav tako prava paša za oči, a zgodba je tukaj nekoliko bolj resna in vzbudi marsikatero vprašanje in razpravo. Nekateri mu namreč očitajo (pre)lahkotno obravnavanje teme otroške prostitucije.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Cover Images
Video: YouTube


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)