Detajl mojega doma: Vrata londonskega stanovanja je odprla Nika Urbas

Svoj najljubši kotiček stanovanja nam je pokazala Nika Ambrožič Urbas.

4.4.2018 ob 4:40

nika_nas_micna.jpg

Spet smo se povabili na obisk k znani Slovenki. Tokrat je bil ta zaradi oddaljenosti gostiteljice virtualni, a povsem iskreno, nič manj prijetnejši kot vsi prejšnji. Modna oblikovalka in žirantka v oddaji Zvezde plešejo Nika Ambrožič Urbas namreč s svojo prijaznostjo, vljudnostjo in očarljivim besednim zakladom tudi preko tehnologije ustvari pravo atmosfero in nas z besedami popelje v svoj dom vzhodnem delu Londona, natančneje v okrožju Canning Town.

Stanovanje, kjer živi s soprogom Matjažem Ambrožičem, je v tihi soseski, ki je obogatena s parki ter novo nastalimi, mini trgovskimi četrtmi. »Ta predel je eden najhitreje razvijajočih v Londonu in trenutno velja za tistega, kamor se najbolj splača preseliti. Ne le zaradi izvrstnih prometnih povezav. Kakovost zraka je tu veliko boljša kot v središču mesta ali na zahodu. Poleg tega pa se soseska vztrajno spreminja v luksuzno območje,« nam je zaupala.

Koliko časa živite tukaj?

Tu z možem živiva že pet let. Pred tem sva stanovala v središču Londona, natančneje na King’s Crossu. Bilo je super, sploh ker sva bila v središču dogajanja. Vendar te po nekaj letih tak vrvež utrudi. Zahotelo se nama je boljše kakovosti bivanja, ki sva jo na tem koncu Londona prav gotovo našla.

S kom živite?

V stanovanju smo trije. Poleg mene tu bivata še moj dragi mož Matjaž in najina mačka Gabriella. Gabi je posvojenka in se je k nama zatekla ravno, ko sva stanovanje opremljala s pohištvom.

Kaj vam je najbolj všeč v vaši okolici?

Pred selitvijo naju je z Matjažem skrbelo, da se bova počutila odrezana od dogajanja. Ker sva veliko let preživela na King’s Crossu, sva se navzela prepričanja, da vse, kar stoji onkraj prve cone že ni več London (London je razdeljen na devet con, s prvo cono kot tisto najbolj središčno). To stanovanje je namreč v drugi coni.

Ko pa sva se preselila, sva hitro ugotovila, da ima življenje izven strogega mestnega središča kup prednosti. Do centra naju s podzemno loči petnajst minut, kar se nama zdi zelo malo. Tu imava nekaj več miru, ki sva ga že zelo pogrešala. Prija nama, da se zbujava v tišini, brez siren in ropotanja kovčkov turistov, kar je sicer stalnica v centru Londona.

Nadvse ljub nama je tudi sosednji park, opremljen z modernimi telovadnimi orodji. Priznam, da teh sicer ne izkoriščam toliko, no pa recimo, da je za to zadolžen Matjaž (smeh). Jaz bolj uživam v sprehodih in občudovanju rastlinja. Zraven parka je tudi revitalizirano nekdanje mega pristanišče Victoria Docks. To je arhitekturni unikum, ki vsakogar prevzame. 

V teh nekaj letih pa sva tudi razvila pristen odnos z nekaterimi lokalnimi gostinci. Tako naju na primer zelo dobro poznajo v sosednji italijanski restavraciji, kjer nama šef Riccardo vedno nameni najboljšo mizo.

Pod črto, tu je prava energija. To čutiva in verjameva, da je prav energija tista, ki te nekje udomači.

Kaj najbolj cenite v svojem stanovanju?

Všeč nama je, da imava v stanovanju - kljub temu, da ni velikansko - dovolj prostora za zasebnost in da ima vsak od naju svoj kotiček, kjer lahko nemoteno ustvarja. Moj najljubši prostor je spalnica, v kateri se nahaja še ena izmed dveh kopalnic. Ta je moja in v njej sem uspela ustvariti pravi mali zen.

Navdušuje naju tudi, da je to stanovanje sodobno zasnovano in urejeno. Rada imava, da izgleda sveže, saj naju tudi sicer vedno pritegnejo moderne, nove stvari. Starine sploh niso za naju. Pa tudi to, da je tu veliko svetlobe se nama zdi pomembno. Temačni prostori na naju ne vplivajo najbolje.

Vas kaj posebno moti?

Kot vsi prebivajoči v mestih, bi bila morda vesela kakšnega kvadratnega metra več. Kdo si ne bi želel še večjega stanovanja. Sicer pa morava priznati, da nama je stanovanje nadvse pri srcu. Še vedno naju navdihuje in rada ga sem pa tja olepšava s kakšnim novim izbranim dekorjem.

Ali imate domačo pisarno?

Imava, poleg nje pa še dodaten delovni kotiček. Pisarno trenutno zasedam jaz. Matjaž pa ustvarja v zaključku dnevnega prostora, ki sva ga preuredila v biro. Letos se sicer nameravam preseliti v pisarno zunaj doma, tako, da se tudi Matjažu nasmiha premik.

Kakšen je bil vaš proces pri opremljanju? Ste se je lotili z užitkom ali raje prepustili komu drugemu?

Opremljanja sva se lotila sama, ker sva si tega zelo želela. Komaj sva čakala, da se lotiva tega projekta. Imela sva jasno vizijo o tem, česa si želiva, kakšen videz bi rada ustvarila, s kakšnimi barvnimi skalami bova opremila določene sobe. Pravzaprav se nama zdi, da se proces opremljanja še kar ni zaključil in vesela sva, da je temu tako. Pri opremljanju stanovanja si namreč velja vzeti čas. Verjetno bi bilo pri tem drugače, če bi najela notranjega opremljevalca, kar se zna zgoditi pri najini naslednji vselitvi. Pa da ne boste mislili, da jo že načrtujeva. Veva pa, da se bržkone zna zgoditi. To je namreč London; mesto, ki se nenehno razvija, skladno z njim pa rastejo tudi naše ambicije.

Na kateri dekorativni kos ste najbolj ponosni oziroma vam je najbolj všeč?

Matjaž bi morda odgovoril drugače, a meni je najbolj všeč najin predalnik, ki stoji v spalnici. Zanj sem si vzela veliko časa in vsakemu detajlu namenila posebno pozornost. Od nekdaj sem si želela imeti kos pohištva, ki bi ga krasila lepa zbirka dekorativnih elementov, na primer vaze, grafike, sklede ali dišavnice. Ti so v barvni harmoniji bele, sive in srebrne, ki odseva čistost, eleganco in brezčasnost.

Na predalniku stoji zbirka dragocenih vaz moje najljubše znamke IVV, energetski kamni počivajo v ljubki glineni skledici, tam je tudi najina fotografija v čudovitem kristalnem okvirju Rogaške Slatine. Ta okvir nama je podarila moja mama, na mojo pobudo pa je dodatno oplemeniten z gravuro, ki prikazuje dva bela goloba. Poleg usnjene šatulje z nakitom je tam še grafika Nedeljski maček Jožeta Ciuhe, ki sva jo pred leti prinesla iz Slovenije in naju je pospremila že v vseh ostalih stanovanjih - selila sva se namreč že petkrat.

Menim, da je čudovito, da se zjutraj zbudiš v prostoru, ki te vsakič znova navduši z estetsko skladnostjo. V spalnici se nama dogaja prav to in tale glamurozni kotiček ima pri tem veliko vlogo.

V galeriji si oglejte čudovit predalnik, o katerem pripoveduje Nika. 

Zagotovo ima vaše stanovanje kakšno zanimivo zgodbo. Jo delite z nami?

V šali rada rečeva, da si to stanovanje v resnici lasti najina mačka Gabriella, ki ima v moji pisarni urejen svoj spalni kotiček. Kadar z možem potujeva, ključe prepustiva mačjim varuškam in najini skrbnici stanovanja tako, da je pravzaprav ves čas zasedeno. Svoje dni bi se nama kaj takega zdelo nepredstavljivo. Sva namreč zelo zasebna. Zdaj pa sva se, prav zaradi Gabi, v tem oziru kar sprostila. Všeč nama je, da stanovanje nikdar ne sameva. Tako imava občutek, da nekdo ves čas skrbi zato, da je vse okej.

Imate kakšen nasvet za mlade, ki si želijo ugodno opremiti dom?

Moj nasvet je, naj pred opremljanjem dobro razmislijo kakšen stil si želijo. Potem pa naj pri začrtanem vztrajajo. Trdim, da je ena najbolj pogostih, pa tudi največjih napak pri opremljanju doma ta, da ljudje radi preskakujemo iz enega stila v drugega. Malo zato, ker ne vemo kaj zares hočemo, malo pa tudi zaradi silno privlačne trgovske ponudbe. Ta človeka res hitro premami. Mladi naj se zavedajo tudi, da bodo morda čez nekaj let potrebovali drugačno stanovanje. Zato naj ne bodo obremenjeni s tem, da je potrebno stanovanje opremiti tako, da bo to funkcionalno še dolgo v prihodnost. Osredotočijo naj se na to kaj čutijo v tem trenutku in to res dobro razdelajo. Pred leti sva z Matjažem uživala v ultra minimalizmu, zdaj pa so se stvari spremenile.

Mladim naj bo v pomoč pri sestavljanju koncepta različno slikovno gradivo. Poleg revij je pri iskanju navdiha čudovita pomoč lahko tudi Instagram. Najboljše od vsega pa je, če vsaj nekajkrat lahko prenočiš v prostoru, ki ti je tako všeč, da v njem prepoznaš vizijo svojega stanovanja.

Nama se je to dogajalo v finih, modernih butičnih hotelih. Tam sva začutila, da si tudi najin dom zamišljava kot sodoben, prefinjen kotiček, kjer prevladujejo monokromatske barve, te pa mestoma razbijajo močni dizajnerski elementi v številnih kontrastnih, čistih odtenkih.
Pa še to. Pri opremljanju stanovanja ima dober okus bistveno vlogo. Zato vsem mladim svetujem, da veliko pozornosti posvetijo razvijanju lastne estetike. S to lahko premostiš še tako omejeni proračun.

Kako bi bil videti vaš sanjski dom ali sta z Matjažem morda že v njem?

V tem trenutku je to stanovanje resnično vse, kar sva si želela. Ker pa naju dobro poznam, vem tudi, da bo nastopil trenutek, ko se nama bo zahotelo še večjega, prostornejšega stanovanja. V mislih imam tako imenovani ‘town-house’ torej luksuzno večnadstropno vrstno hišo z lastnim vrtom, teraso in morda kakšno spalnico več. Oh, pa da ne pozabim, tudi vgrajeno garderobno sobo, seveda.

Avtorica: Daša Mavrič
Foto: osebni arhiv


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)