Čiščenje: 8 napak (in kako do boljšega rezultata)

Prav zaradi teh napak lahko rezultat ni takšen, kakršnega si želite.

13.5.2018 ob 5:44

ciscenje_micna.jpg

Od površnega sesanja do nepravilnega nalaganja posode v pomivalni stroj. To so le nekatere napake, zaradi katerih vaš trud pri rednem ali generalnem čiščenju ni primerno poplačan. Čemu vse se morate, v prid brezhibno čistemu domu, še izogniti, so nanizali na portalu Real Simple

Napačnemu zlaganju pribora v pomivalni stroj

Res je, vilice naj bi vse stale pokončno. Tako boste preprečili krivljenje njihovih zobcev. Pri žlicah pa je zgodba malo drugačna. V kolikor bodo med pranjem vse obrnjene v isto smer, se bodo tesno prilegle ena ob drugo, kar pomeni, da se ne bodo dobro oprale.

Bolje bo, če jih boste med zlaganjem v košaro pomivalnega stroja obračali izmenično: eno z ročajem, obrnjenim navzgor in drugo, z obrnjenim navzdol ter tako naprej, dokler ne bodo na pomivanje pripravljene vse. Enako velja za nože.

Pomivanju oken v sončnih dneh

Kadar na vaša okna sije močno sonce, se čistila, s katerimi jih čistite, prehitro posušijo in za seboj puščajo madeže. Zato je okna vedno bolje čistiti v oblačnih dneh oziroma tedaj, ko jih sončni žarki ne dosegajo in zunanje temperature ne presegajo 20 stopinj Celzija.

Nanašanju čistil neposredno na površine

Ta način je sprejemljiv le, kadar so predmeti, ki jih čistite, res močno umazani. V nasprotnem primeru pri čiščenju steklenih, lesenih ali keramičnih površin ne bo prinesel pravega rezultata, saj se čistilo po njih ne bo enakomerno razporedilo, vi pa boste obupovali nad madeži, ki bodo zato nastali. Raje čistilo nanesite na krpo in z vlažno obrišite mizo ali zloščite pohištvo.

Čiščenju brez rokavic

Vedno, preden posežete po čistilu ali krpi, na roke nadenite rokavice. Tudi naravna čistila škodujejo vašim rokam in nohtom, jih pretirano izsušijo in tako kvarijo njihov videz ter mehkobo. Izogibajte se rokavicam iz lateksa, raje izberite gumijaste z bombažno notranjostjo, ki so do kože prijaznejše in na dotik prijetnejše.

pomivanje.jpg

Premočnemu drgnjenju madežev na preprogi

Ali oblazinjenemu pohištvu. Tako se namreč tisti, ki so nastali zaradi polite kave, rdečega vina ali sadnih sokov, le še bolj vpijejo v vlakna. Raje takoj, ko nastane madež, od njegovega roba proti notranjosti popivnajte odvečno tekočino, na madež nanesite vodo z dodatkom detergenta za pomivanje posode in pivnajte tako dolgo, dokler večina umazanije ne izgine. Madež nato popivnajte s čisto vodo in ga čez noč pokrijte s papirnatimi brisačkami. Če se ga tako ne morete znebiti, postopek ponovite s primernim čistilom za preproge.

Neprimernemu vzdrževanju ščetke za straniščno školjko

Kar pomeni, da jo po čiščenju takoj postavite nazaj v stojalo. Vlaga ustvarja odlične pogoje za razmnoževanje bakteriji. Zato ščetko po čiščenju vedno najprej temeljito posušite, šele nato jo vrnite na mesto, ki ji sicer pripada. Vsaj deset minut jo pustite na zraku.

Prepričanju, da je s splakovanjem mogoče povsem očistiti spužvaste krpe in gobice

Ker se na njihovi površini in v notranjosti zadržuje veliko ostankov hrane ter umazanije, v kombinaciji z vlago tvorijo odlične pogoji za razmnoževanje bakteriji, katerih zgolj splakovanje z vodo ne bo pregnalo. Spužvaste gobice in krpe večkrat operite v pomivalnem stroju, lahko si pomagate z razkuževanjem v mikrovalovki, najboljša zaščita pa je redna menjava starih z novimi.

Sesanju brez pravih nastavkov

Velika krtača bo povsem dostojno opravila nalogo na talnih oblogah, ne glede na to, iz kakšnega materiala so. A za temeljito sesanje kotov in kotičkov doma, uporabite vse pripadajoče nastavke sesalnika. Od ozkega tulca do male krtačke in vsega, s čimer boste lahko dosegli manj dostopna mesta in jih dodobra počistili. Saj veste, tisto, kar pride zraven, je tam z namenom in lenoba pri čiščenju ni na mestu.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)