5 napak pri pranju modrčkov (in kako jih odpraviti)

Da bi svoje modrčke lahko nosili kar najdlje, jim pri pranju namenite nekaj dodatne pozornosti.

10.11.2018 ob 4:54

zenska_modrcek_odpenjanje.jpg

Roko na srce: ni lahko najti modrčka, ki se res povsem prilega telesu in dojkam nudi takšno oporo, kot si jo zaslužijo. Poleg tega kvalitetni modrčki niso ravno poceni. Strokovnjaki navajajo, da bi morali stare z novimi nadomeščati vsakih šest do devet mesecev, kar je veliko pogosteje, kot to počne večina pripadnic nežnejšega spola.

V resnici lahko trajajo dlje. A le, če jih primerno vzdržujete, kar pomeni, da jih pravilno perete in sušite. V nasprotnem primeru se njihova življenjska doba znatno skrajša. Saj veste, naramnice se razvlečejo, košarice izgubijo prvotno obliko, sponke se uničijo in še bi lahko naštevali.

To, kako jih pravilno negovati, sta za Pop Sugar povedali izvršna direktorica podjetja za izdelavo oblačil PHV Corps, Suzanne Barton in strokovnjakinja za spodnje perilo Frederika Zappa, ki sta opozorili na pet najpogostejših napak pri pranju tega kosa spodnjega perila.

Prepogosto jih perete

Za razliko od ostalega spodnjega perila, modrčka ni treba prati vsakič, ko ga slečete. Če se izdatno znojite ali če ima nenavaden vonj, potem je pranje seveda na mestu, če pa je potem, ko ga slečete, suh in ni pretirano umazan, ga lahko znova in znova oblečete.

"To, kako pogosto ga boste prali, je vaša izbira, pranje po vsakem nošenju pa je odveč," je povedala Zappova in dodala: "Bodite pozorni na to, kolikokrat ste ga oblekli, koliko časa ste ga nosili, kakšno je bilo vreme (je bilo res zelo vroče) in kaj ste v njem počeli. Ob prepogostem pranju bodo njegova vlakna hitro izgubila elastičnost."

Uporabljate premočan detergent

"Imejte v mislih, da je večina običajnih detergentov za pranje modrčkov preagresivnih in zaradi njih hitro oslabijo vlakna," opozarja Zappova, ki priporoča nežnejša pralna sredstva, namenjena pranju občutljivega perila. In seveda nikoli ne uporabljajte belila.

Bartonova se z njo strinja. Po njenih besedah so za ročno pranje modrčkov primerna tudi nežnejša mila ali šamponi, s katerimi je mogoče podaljšati življenjsko dobo teh kosov spodnjega perila in prav tako dostojno opravijo svoje delo.

Ne perete jih v vrečki za občutljivo perilo

Bartnonova sicer priporoča ročno pranje modrčkov, v kolikor pa vam ideja, da bi jih namakali v lavorju ne diši, pri pranju v stroju vedno uporabite vrečko za pranje občutljivega perila. Ta preprečuje, da bi se modrčki raztegnili in da bi se poškodovali ob stiku z drugim perilom. Preden modrčke položite v vrečko, zapnite njihove sponke.

"Posebna vrečka ustvari oviro med modrčkom in drugim perilom ter s tem preprečuje poškodbe vlaken. Četudi uporabljate vrečko, pa priporočam pranje na programih za občutljivo perilo in pri nižjih temperaturah," dodaja Zappova.

Športnih modrčkov ne negujete tako, kot ostale

Čeprav se vam zdi mamljivo športne modrčke vreči med ostalo perilo, torej v stroj skupaj z majico in telovadnimi hlačami, to ni najboljša ideja. Športni modrčki si tako, kot ostali, zaslužijo posebno pozornost. "Perilo, ki je namenjeno telesni aktivnosti morate negovati tako previdno, kot ostalo. Perite ga v vrečki za perilo in ne sušite ga v sušilnem stroju," svetujeta poznavalki.

Ne sušite jih pravilno

Če je le mogoče, modrčke sušite na zraku. Sušenje v sušilnem stroju oslabi njihova vlakna, posledično postajajo vse manj elastični, med premetavanjem po bobnu izgubijo obliko, poškodujejo se košarice in kosti, zato kmalu niso več tako udobni za nošenje, kot so bili sprva.

Kadar jih sušite na zraku, najprej poravnajte košarice, nato pa jih čez vrvico obesite ter pripnite med košaricami in ne za naramnice. Če za sušenje na zraku nimate časa ali vreme ne dopušča te možnosti, jih v sušilnem stroju posušite pri najnižji možni temperaturi in tako čim bolj zmanjšajte morebitno škodo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Odličen način za premagovanje zatohlega vonja v omarah ali pa Tako je mogoče najeto stanovanje spremeniti v dom

Priporočamo tudi: 7 manj znanih razlogov, zakaj imate podočnajke (+ kako si pomagati)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)