Najpogostejše zadrege, ki jih doživimo pri seksu (in kako se jim izogniti)

Če v postelji ne gre vse po načrtih in pričakovanjih, je treba poiskati prave rešitve.

25.10.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najpogostejše zadrege, ki jih doživimo pri seksu (in kako se jim izogniti)

Seks je, jasno, seksi. A včasih je tudi vir zadrege. Že zgolj govoriti o njem, je marsikomu neprijetno, kaj šele opozarjati na tisto, kar med rjuhami ne gre po načrtih ter iskati prave rešitve iz seksi zadreg. Zato so na portalu Women's Health takole nanizali tri najpogostejše neprijetnosti in seveda poiskali tudi rešitve zanje.

Zadrega številka ena: vse skupaj se prehitro konča

Dejstvo je, da ni vsak seks maratonski, tudi hiter je lahko več kot odličen, a če vaš dragi vse prepogosto prehitro pride do zaključka in vas zato pušča nepotešeno, se lahko vroče razpoloženje hitro spremeni v hladnega.

Če se večkrat znajdete v tej zadregi vedite, da še zdaleč niste edini. Glede na raziskavo časopisa Cosmopolitan se s to težavo občasno sooča 72 odstotkov pripadnic nežnejšega spola. In če se to pogosto dogaja, bi nedvomno morali z besedo na dan.

"Na uho mu šepnite, da bi radi malo upočasnili zadeve in skupaj z njim doživeli vrhunec ali mu predlagajte, da bi tokrat najprej orgazem doživeli vi," svetuje psihologinja in spolna terapevtka Holly Richmond in dodaja: "Zagotovo si tudi on želi, da bi uživali, vse preveč žensk pa je strah spregovoriti o tej temi, saj nočejo prizadeti svojega dragega. A če je to korak do njegovih boljših spolnih veščin, bo dobronamerne pripombe zagotovo vesel."

 

Zadrega številka dve: pogosto vam ni do seksa

Preživeli ste čudovit večer z vašim dragim, dobro veste, da upa, da se bo zaključil v postelji, vam pa preprosto ni do tega in sprašujete se, kako ravnati, da ga ne bi užalili ter prizadeli.

Poglejte širšo sliko in telesno zadovoljstvo poiščite v drugačnih oblikah stimulacije. "Dejanje intime še zdaleč nista zgolj penetracija ali oralno razvajanje. Odkrivajte druge vire telesnega užitka: masaža, vroči poljubi, ležanje v objemu in podobno," svetuje terapevtka in navaja, da vas bodo prav ti kaj lahko ponesli v pričakovano nadaljevanje. Sicer pa nihanje libida ni nič neobičajnega in zagotovo se bodo zadeve postavile v prave tirnice. V kolikor se to ne zgodi, je smiselno obiskati terapevta, ki bo prepoznal vzroke za uspavano spolno slo.

Predvsem pa se potolažite: niste edini, ki jim telesna ljubezen včasih pač ne diši. Prej omenjena študija je namreč prišla do zaključka, da 37 odstotkov žensk včasih preprosto ne občuti želje po seksu, čeprav za to nimajo konkretnega razloga.

Zadrega številka tri: on ne more zadržati erekcije

Zadeva je tako pogosta, da resnično ne bi smela biti zapostavljena tema pogovora. "Vsak moški ima občasno težave z ohranjanjem erekcije. Vsak, brez izjeme," navaja terapevtka.

Zakaj? Obstaja več razlogov, najpogosteje pa je posredi pretiravanje z alkoholom, sledijo stres in utrujenost, so zapisali v publikaciji Journal of Sexual Medicine.

Kaj storiti? Vsekakor se vzdržite komentarjev, ki bi vse skupaj le še poslabšali. Najbolje je zadevo spregledati in se osredotočiti na oblike intimnega dejanja, ki ne vključujejo penetracije. "Upočasnite zadeve, ne delajte iz njegove težave drame, predlagajte oralni seks ali ga z njim razvajajte vi, odkrijte, kateri dotiki nanj vplivajo spodbudno ali si dovolita malo odmora," nekaj učinkovitih prijemov navaja Richmondova ter v vsakem primeru odsvetuje izvajanje pritiska in očitke, da zanj niste več privlačni, saj bi s tem zadeve peljali v nasprotno od željene smeri.

Preberite še: Orgazmična disfunkcija: Kako se odraža in kako jo premagati

Morda vas zanima tudi: Ključni razlogi, zakaj vam ni do seksa


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)