To vajino zvezo lahko reši pred razhodom (ni povezano s seksom)

Čeprav je spolnost ena ključnih sestavin zveze, v razmerju ne smete pozabiti na druge načine grajenja fizične ter čustvene povezave.

31.7.2019 ob 2:15 | Foto: GettyImages | Avtor: M. FL.

par_objem_postelja_micna.jpg

Običajno se pari zamislijo nad zvezo tedaj, ko iz nje izgine spolnost. Ali vsaj ni več tako pogosta, kot je bila nekoč. Sprašujejo se, zakaj je do tega prišlo in iščejo načine, kako zadeve vrniti na nekdanjo raven.

A kot v Daily Mailu objavljeno študijo povzema Your Tango, ni seks vodnjak sreče v zvezi. Ne, veliko večji vpliv nanjo ima dejanje, ki z njim ni nujno povezano. In to je razvajanje, ki vključuje božanje, objeme, držanje za roke, ležanje v objemu ter podobne fizične stike. 

Ti namreč v odnos prinašajo občutek varnosti in bližine ter aktivirajo možganske centre za voh (vsi vemo, da ima to čutilo močan vpliv na privlačnost), ob njih se okrepi čutilo za dotik in v telesu spodbujajo sproščanje hormona oksitocina, torej tistega, ki krepi povezavo med partnerjema ter obema zagotavlja občutek medsebojne pripadnosti.

Razvajanje je prav tako oblika komunikacije, s katero si partnerja ali zakonca brez besed izpovedujeta pristna pozitivna čustva.

Čustvena povezava, ki se med tem preprostim, a pogosto zanemarjenim dejanjem krepi, je za kvaliteten odnos veliko pomembnejša kot seksualna vez. Kajti prav od čustvene povezave je odvisno, če seks v zvezi sploh bo, oziroma kako pogost bo.

Neprecenljivo v očeh moških in žensk

Splošno prepričanje sicer je, da so ženske tiste, ki bolj kot moški hrepenijo po razvajanju. A študija inštituta Kinsey to zanika. Ta je namreč dokazala, da je v daljših zvezah pomembno tako za pripadnike močnejšega kot nežnejšega spola in da z vidika obojih pomanjkanje objemov, poljubov ter drugih neseksualnih dotikov vodi v težave v zvezi in odtujenost. 

Kdaj in kako?

Pravi čas za razvajanje je sam začetek zveze, res pa je, da zaradi številnih obveznosti in preobremenjenosti kaj rado izgine iz razmerja, kar je z malo volje in pripravljenosti mogoče hitro spremeniti.

  • Izkoristita vsak trenutek, ki ga imata na voljo. Pa čeprav sedita v kinu, gledališču, na domačem kavču ali skupaj pripravljata kosilo.
  • Doma si priskrbita udobno zofo ali kavč, na katerem bo razvajanje prijetno.
  • Tedaj, ko si vzameta čas za drug drugega, odložita računalnik, telefone in druge motilce vajine pozornosti.
  • Med razvajanjem uporabita moč nežnih besed, ki nakazujejo na pristna in pozitivna čustva.
  • Vzemita si veliko časa. Razvajanje nima cilja in v resnici med njim ni treba hiteti.

Nič ni narobe, če se ujameta v vrtinec strasti, ki vaju bo popeljal v vroč seks, a to ni pravilo. V resnici sposobnost ostati zgolj pri razvajanju nakazuje na čustveno in fizično bližino ter na srečno in zdravo razmerje.

Tudi zgolj ležati v objemu je prijetno in hkrati zdravo, saj se ob njem umiri bitje srca, zniža krvni tlak, upočasni dihanje in zato to dejanje ob vseh drugih pozitivnih učinkih predstavlja še obliko sproščanja po napornem dnevu.

Priporočamo tudi: Obstaja sedem vrst razhoda, jih znate prepoznati? Ali pa: Pravilo dveh: Recept za uspešno ljubezensko zvezo

Preberite še: 5 načinov, kako zvezo obvarovati pred razhodom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)