To je generacija mladih, ki ne seksajo

Očitno milenijcem seks ne pomeni toliko, kot generacijam pred njimi.

16.4.2019 ob 4:26

zenska_lizika_telefon_micna.jpg

Vse več raziskav dokazuje, da sodobne generacije seks ne zanima. Vsaj ne v tolikšni meri, kot je prejšnje. Zadnja, ameriškega Centra za socialne raziskave, ki jo povzema Washington Post je tako prišla do zaključkov, da se zadnja tri desetletja vse več posameznikov odloča za celibat. Leta 2018 je bilo število tistih, ki v zadnjem letu dni niso okušali strasti, najvišje. Kar vsak četrti posameznik v obdobju enega leta ni bil deležen spolnih radosti.

Kritično skupino s tega vidika predstavljajo milenijci. Od leta 2008 do 2018, kolikor je trajala študija, se je število starih od 18 do 29 let, ki še niso seksali, podvojilo.

Kje se skrivajo razlogi?

Medtem, ko so pripadniki prejšnjih generaciji  iskali partnerje in snovali intimne odnose v mlajših letih, predstavniki sodobnih generaciji s tem odlašajo, vse kasneje (če sploh) oblikujejo partnerske odnose in posledično manj seksajo.

"Vse več je takšnih, ki pri dvajsetih še nimajo partnerja," je povedala Jean Twenge, profesorica psihologije na univerzi San Diego. "Kar pomeni, da tudi njihovo seksualno življenje šepa."

A to ni edini razlog za zaton spolnega življenja. Spreminjajo se tudi kulturne norme, kar prav tako pripomore k seksualni suši. V ospredje prihajajo druge oblike zabave: uporaba tehnoloških igračk, internetna zabava, nedvomno veliko vlogo pri tem igrajo družabna omrežja. Kar pomeni, da tudi tisti, ki so v zvezi, prosti čas raje preživljajo ob zaslonih kot v spalnici s partnerjem.

Ne nujno slabo

Ta dognanja ne sovpadajo s splošno razširjenim prepričanjem, da so milenijci naklonjeni spolnosti brez obveznosti, je še povedala psihologinja in dodala, da s tega vidika upad spolnih aktivnosti ni slaba stvar:

"Milenijci niso bolj promiskuitetni od svojih predhodnikov. Nasprotno. Študija je tudi dokazala, da pri mladih ženskah obstaja dvakrat več možnosti za spolno nedejavnost kot pri mladih moških, kar je nedvomno posledica večje neodvisnosti in možnosti svobodnega odločanja o telesu. S tega zornega kota bi na seksualno sušo lahko gledali kot na pozitivno stvar."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Milenijci hočejo fleksibilnost, spreminjati svet in si sami ustvarjati službe ALI Milenijci varajo drugače, to so njihovi najpogostejši razlogi za skok čez plot

Morda vas zanima še: Curving: trend zmenkarjenja, ki nam para živce


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)