Zakaj bi on vedno seksal in vi ne (ali obratno)

Znanost pojasnjuje, od kod razlike v spolnem poželenju.

13.4.2019 ob 4:09

par_postelja_moski_zenska_micna.jpg

Morda se tudi vam zdi, da je on vedno za. Seks, da ne bo pomote. In da ste vi glede tega čisto drugačni ter se ob tem sprašujete, zakaj vas skoraj nikoli ne prevzame tisto čisto poželenje. Prvinska strast, ki brez opozorila prevzame misli in telo.

Je kaj narobe z vami? Ni. Od kje razlika, pa za Pure Wow pojasnjuje znanost.

Po zaslugi spolne terapevtke Rosemary Basson je od leta 2001 končno jasno, da obstajata dve vrsti poželenja: spontano ter odzivno. In obe sta povsem naravni ter normalni.


Kaj je eno in kaj drugo?

Kot je povedala seksologinja Pamela Mendelsohn je spontano poželenje takšno, kakršno je njegovo poimenovanje: iznenada se pojavi močna želja po seksu. Kar tako, brez kakršne koli stimulacije.

Medtem, ko oseba v pomivalni stroj nalaga posodo ali odnaša smeti, ji možgane prešine misel, da bi bil seks v tem trenutku odlična zadeva. Spontano poželenje je nora, neustavljiva strast. Da, takšna, kot iz filmskih prizorov.

Na drugi strani pa je odzivno spolno poželenje. Takšno, ki ga nekaj spodbudi in se pojavi po zapeljevanju ali namigovanju na spolnost.

"Včasih sploh niste za seks. Zanj nimate spontanega vzgiba, a ko se zadeve nadaljujejo v pravo smer, se vaše telo zagreje, misli se sprostijo in na koncu v spolnem odnosu uživate. Kar pomeni, da se vzburjenje pojavi pred slo," je pojasnila Bassonova.


Spol ni pogoj

Nekdaj je veliko terapevtov in psihologov spontano poželenje pripisovalo moškim in odzivnega ženskam. A tako, kot velja za večino zadev na spolnem področju, tudi tu te niso tako enostavne.

V resnici sta oba tipa prisotna tako pri moških kot pri ženskah in oba sta pogoj za kvalitetno spolno življenje.

Ključ tega se skriva v sprejemanju razlik, ki se pojavljajo v spolni sli in v krmarjenju med spontanim ter odzivnim poželenjem. Predvsem pa v prepoznavanju svojih in upoštevanju želja partnerja ter seveda v odkriti komunikaciji.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Verjamete, da trpi tudi tisti, ki vara? ali pa To je razlog, zakaj ženske tako privlačijo 'poredni' fantje

Priporočamo tudi: V Ljubljani zdaj lahko prespite v spalni kapsuli (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)