Kaj storiti, ko je žena le še sostanovalec? (nasvet strokovnjaka)

Pisal nam je bralec, ki v partnerskem odnosu ni več srečen. Preberite, kaj mu svetuje psihoterapevt.

20.10.2023 ob 7:58 | Foto: Getty

Slika avtorja - Samo Babuder Piše:

Samo Babuder

psihoanalitični psihoterapevt

Kaj storiti, ko je žena le še sostanovalec? (nasvet strokovnjaka)

Njegovo pismo se glasi tako ...

Pozdravljeni!

Moja žena je le še moj sostanovalec. Vsa ljubezen in strast, ki sta bili nekoč med nama, sta minili. Gre le še za plačevanje računov in urejanje doma. Med nama ni prave odrasle komunikacije. Ali je narobe, da želim z njo deliti svoja čustva? 

Nimava skupnih interesov. Predlagam izlet in vse, kar dobim, je molk. "Ja, bova" je največ, kar mi odgovori. Nisem zares srečen, če ne morem deliti sebe z nekom drugim. 

Poleg tega ljudem uspe vedno zvaliti krivdo za neuspešne odnose name. Vedno sem jaz kriv. 

Med nama ni več intimnosti. Kaj za vraga še vedno počnem tukaj? Gotovo je nekdo tam zunaj, ki mu je bolj pomembno deliti življenje z nekom in z njim komunicirati, kot pa se ukvarjati le z majhnimi stvarmi. Poleg tega je med nama premalo zaupanja in preveč skrivnosti.

V odnos dajem veliko sebe in vedno upam, da bom v zameno dobil vsaj večino tega, kar dajem sam. Morda sem samo sebičen in neumen, ko mislim, da se bo to spremenilo. Veste, kaj me resnično moti? Nekoč me je življenje pripeljalo v položaj, ko sem se moral spremeniti. In sem se, po božji milosti. Toda zdi se mi, da se drugi zelo neradi spreminjajo. 

Počutim se, kot da samo obstajam in čakam, da umrem. Žalostno! Morda bi moral biti bolj hvaležen za to, kar imam. Kaj pa vi mislite?

Hvala za odgovor!

Bralec

Odgovarja Samo Babuder, psihoanalitični psihoterapevt: Potrebujeta spremembo

Razumem, da v svojem odnosu doživljate občutke odtujenosti in nesreče. To so težki občutki, in ni nujno, da ste sebični ali neumni, ker želite spremembo. Odnosi so dinamični in se sčasoma spreminjajo. Ljudje smo družabna bitja in naše dobro počutje je odvisno od tega, kako nas sprejema naša okolica.

Poleg tega teorija libida pravi, da si posameznik najde objekt ali cilj, kamor svoj libido investira. Takšen objekt ali cilj je lahko na primer določena oseba ali neka dejavnost.

Če je žena izgubila interes za vajin odnos in za vas kot ljubimca ter nekoga, s katerim si želi preživljati prosti čas, se vprašajte, kam usmerja svojo pozornost? Je to kariera, urejanje doma, športne dejavnosti, hišni ljubljenček ali kaj podobnega? Pravite, da je med vama preveč skrivnosti. Ali žena investira svoj libido v neko drugo osebo in vam to prikriva?

Naj vam dam nekaj nasvetov, kako izboljšati vajin odnos. Poskusite s pošteno in odprto komunikacijo. Pogovorite se z ženo o svojih občutkih, strahovih in pričakovanjih v zvezi. Morda tudi ona doživlja podobne občutke.

Poiščita skupne interese. Če jih trenutno nimata, razmislite o morebitnih novih dejavnostih ali hobijih, ki bi vama obema lahko prinesli veselje in poglobili povezanost.

Ne pozabite nase. Skrbite za svoje fizično, čustveno in duhovno dobro počutje. Ko se bolje počutite sami s seboj, boste tudi v odnosu bolj zadovoljni.

Pomembno je, da razmislite o svojih pričakovanjih v odnosu. Nikoli ne morete popolnoma nadzorovati druge osebe, vključno z njenimi odzivi in spremembami. Poudarek naj bo na tem, kaj lahko sami naredite za izboljšanje odnosa.

Zaupanje je ključnega pomena za vsak odnos. Delite svoje občutke, misli in skrbi z ženo ter si prizadevajte za gradnjo zaupanja med vama.

Poiščita strokovno pomoč. Če se ne moreta spopasti s težavami v odnosu sama, razmislita o iskanju pomoči pri strokovnjaku za partnerske odnose. Pomoč od zunaj vam lahko pomaga razrešiti konflikte in obnoviti intimnost v odnosu.

Ne pozabite, da ni enostavnih odgovorov in da je vsak odnos edinstven. Pomembno je, da sledite svojim občutkom in poiščete rešitve, ki so najboljše za vas in vašo ženo.

Odgovor je pripravil Samo Babuder, psihoanalitični psihoterapevt. Če ste se tudi sami znašli v negotovi življenjski situaciji in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na samo.babuder@gmail.com, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Hčerin partner je nemogoč, ne dela in jo izkorišča za denar, živi pa pri nas (svetuje Melita Kuhar)

Morda vas zanima tudi: Koliko časa je smiselno reševati partnerski odnos (svetuje Bruno Šimleša)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)