Dedek ni napisal oporoke, premoženje je večinoma premično. Kdo je upravičen do dedovanja? (odgovarja pravnik)

Bralko zanima, kako je z dedovanjem, če ni oporoke in ko je premoženje večinoma premično. Preberite si, kaj ji svetuje pravnik.

29.6.2023 ob 4:06 | Foto: Getty

Slika avtorja - Boštjan J. Turk Piše:

Boštjan J. Turk

pravnik, icgp@siol.net

Dedek ni napisal oporoke, premoženje je večinoma premično. Kdo je upravičen do dedovanja? (odgovarja pravnik)

Pozdravljeni!

V naši družini dedek ni napisal nobene oporoke v zvezi s svojo zapuščino (gre pa večinoma za premično premoženje). Kdo je v takem primeru poklican k dedovanju? Ali se pri dedovanju upoštevajo tudi darila, ki jih je stari oče poklonil nekaterim sorodnikom (denimo zlatnina).

Hvala za odgovor.

Odgovarja pravnik mag. Boštjan J. Turk:

Spoštovani!

V vašem primeru gre za zelo čist primer, kdaj se v dednem pravu vzpostavi dedovanje na podlagi zakona. Ker zapustnik ni napisal oporoke, dediči pa očitno obstajate, se vzpostavi dedovanje na osnovi zakona. 

Pri zakonitem dedovanju pa pride do tako imenovanega parentelnega sistema dedovanja (dedovanja v skladu z dednimi redi -  prvi dedni red, če tega ni, pa drugi dedni red. Če tudi tega ni, potem pa  tretji dedni red, in sicer na podlagi vstopne pravice oddaljenejšega dednega reda, če ni sorodnikov v bližnjem dednem redu. 

K dedovanju bodo najprej poklicani zapustnikovi potomci in njegov zakonec. Te osebe bodo praviloma dedovale po enakih delih. Če kateri od teh dedičev ne bo dedoval (ker je morda umrl, ali se je odpovedal dedovanju), pride do vstopne pravice. Če kateri od potomcev ne deduje, vstopijo njihovi potomci (torej vnuki). Če pa zakonec ne deduje, njegov delež pripade potomcem po enakih delih. Pri zakonitem dedovanju se vsa darila ex lege (torej po zakonu) vračunajo v zakoniti delež posameznega zakonitega dediča. Pogoj je, da morajo zakoniti dediči tako vračunanje izrecno zahtevati. 

Ker v vašem primeru ni oporoke in torej ne obstaja nikakršna izjava volje na strani zapustnika, s katero bi zapustnik morda opredelil, kaj naj se zgodi z darili, se darila, če boste dediči to zahtevali, morajo upoštevati.

Odgovor je pripravil pravnik Mag. Boštjan J. Turk. Če ste se tudi sami znašli v pravni dilemi in imate zanj vprašanje, mu za brezplačen nasvet pišite na icgp@siol.net, v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Višina dodatka za delovno dobo: Drži, da se s kolektivno pogodbo lahko zmanjša? (odgovarja pravnik)

Morda vas zanima tudi: Kot pešec zelo verjetno ves čas kršite ta prometni predpis (lahko vas oglobijo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)