Sva srečno poročena, a ne bi spala z njim (osebna izpoved)

Spanje v ločenih posteljah ne pomeni, da je zakon slab.

17.2.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sva srečno poročena, a ne bi spala z njim (osebna izpoved)

Spanje je neprecenljiva vrednota, ki ji vse prevečkrat ne namenjamo dovolj pozornosti. Kajti velikokrat se zgodi, da si za nočni počitek ne vzamemo dovolj časa ali da je ta moten. En od dejavnikov, ki nanj vplivajo slabo, je lahko tudi spanje v družbi življenjskega sopotnika.

Strokovnjaki za spanje in spolni terapevti že dolgo izpostavljajo pozitivne učinke spanja partnerjev v ločenih posteljah. Z njimi se strinja tudi mama in soproga Megan Margulies, ki bi, čeprav ljubi svojega moža, z veseljem ponoči spala v svoji postelji. Takole pa je za  Your Tango utemeljila svoje želje:

"Res je, zadeva ostaja le pri mojih željah. Soprogu sem jo sicer že omenila, a mislim, da me ni vzel resno. Čeprav sta ločeni postelji moje velike sanje.

Ko včasih zjutraj odprem oči in vidim, da je on že pokonci ter otrokoma pripravlja zajtrk, dodobra izkoristim ves prostor, ki mi je na voljo. Udobno se namestim na sredino postelje in ponovno zaspim. To so trenutki, ko se želja po samo svojem ležišču še okrepi.

Ljubim svojega moža. Iskreno, noro in globoko, a ljubim tudi idejo o ločenih posteljah. In zakaj bi to bilo narobe?

Spolnost ne bi trpela

Še vedno bi seksala, a potem, ko bi nastopil čas za spanje, bi se odpravila vsak v svoje ležišče. Lahko bi se pretegovala, obračala, lahko bi smrčala po mili volji in nihče nikogar ne bi motil. Počutila bi se kot kraljica.

 

Kot samska sem imela jasno predstavo o tem delu razmerja: ko je čas za spanje, se ne želim stiskati. Nočem ležati v položaju žlička in ne prenesem, da mi kdo diha za vrat.

A nekaj je to povedati osebi, s katerim se človek zabava za eno noč, povsem druga zgodba pa je, ko je treba te želje predočiti soprogu.

Sicer sva zelo kompatibilen par. Podobna stališča imava glede politike, vzgoje, vere, premoreva podoben smisel za humor. Ko pa gre za razvajanje pod odejo, sva si različna v nešteto pogledih.

Nisem grelna blazina

Moj spanec je rahel in vsaka motnja me zbudi. Najhitreje njegove ledene noge tedaj, ko moja stegna uporablja kot grelne blazinice.

Potem je tu bitka za odejo. On si jo velikokrat potegne čez glavo, moje noge tako ostanejo na mrzlem. Nikakor se ne moreva namestiti tako, da bi odgovarjalo obema. Prvih deset minut je v redu, potem pa se začne vlečenje in bitka za odejo. Skupaj z gretjem njegovih ledenih stopal.

Utrujena po napornem dnevu sicer običajno hitro začnem toniti v sen. Čutim, kako me odnaša spanec, potem pa … bum. Zbudim se, ker on ne more spati in se nemirno obrača po postelji. Premetava se kot riba na suhem, jaz pa se trudim držati zaprte oči in upam, da se bo vendarle kmalu umiril. Običajno se ne in preden on zaspi, sem sama že pošteno razburjena.

Ni kriv le on

Naj bo nekaj jasno: tudi sama nisem idealen spalec. Preden zvečer zaspim, moram vsaj trikrat na malo potrebo. Potem ponoči poslušam njegovo smrčanje in govorjenje, on moje škripanje z zobmi, skratka, nočni počitek pač ni takšen, kot bi lahko bil.

Vse sladkosti zakona, kajne? Poročena sva šele dve leti in moj soprog noče nič slišati o tem, da bi živela kot star par v šestdesetih. On meni, da ločeni postelji nista prava pot do srečnega in ljubečega zakona.

Sama pa mislim, da ideje o ločenih posteljah nikoli ne bom prerasla in upam, da jo bo nekoč sprejel tudi on."

Preberite še: Kaj pomeni, če v razmerju potrebujete čas zase

Morda vas zanima tudi: 8 razlogov, zaradi katerih se vsako jutro zbujate utrujeni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)