Strokovnjaki pravijo: Tako je najbolje končati zvezo

Tudi tistemu, ki se odloči za razhod, ob njem ni prijetno, tako pa bo vse skupaj lažje za obe strani.

31.10.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Strokovnjaki pravijo: Tako je najbolje končati zvezo

Le težko bi našli nekaj, kar navdaja s hujšimi občutki, kot jih prinaša razhod. Ta ne boli le tistega, ki je soočen z dejstvom, da ga partner zapušča, neprijeten je tudi za onega, ki konec skupne poti predlaga.

Skratka, razhod za nikogar ni lep. A če ste vi tisti, za katerega je edina rešitev, lahko poskrbite, da bo zadeva kar najmanj boleča. Za oba. V prid temu strokovnjaki za razmerja svetujejo sledeče.

Povejte resnico, a ne bodite nesramni

"V kolikor ste vi tisti, ki končuje zvezo, drugi strani dolgujete natančno pojasnilo, zakaj je ta odločitev dozorela," za Time opozarja Rachel Sussman, psihoterapevtka in avtorica knjige Biblija razhoda (The Breakup Bible).

"Ljudje, ki pri meni poiščejo pomoč in le s težavo sprejemajo dejstvo, da jih je partner zapustil, ne razumejo, zakaj se je to zgodilo, zato so ujeti v čustven vrtinec, ki ga poganjajo dvomi in neodgovorjena vprašanja, zaradi katerih ne morejo naprej."

 

Tudi psiholog Guy Winch meni, da so odprte karte edini pravi in pošten način. "Ne gre za obsojanje, očitanje in pogrevanje preteklosti, temveč za izpostavljanje konkretnih razlogov, ki so pripeljali do usodnega koraka," navaja Winch in opozarja na še en vidik: "Obvezna je uporaba primernih besed: moti me to …, težko sem se soočal(a) s tem … Pomembno je, da ne gre za obtoževanje druge strani, temveč za izražanje lastnih občutkov."

Razhod le na štiri oči

Oba, Winch in Sussmanova se strinjata, da je edini primeren način za razhod pogovor na štiri oči. Nekje, kjer se lahko pogovorita v miru. Torej nikoli s sporočili, klici, elektronsko pošto in ne v javnosti.

Obstaja sicer nekaj izjem, kjer je dopusten razhod s sporočilom. Ena od njih je zveza na daljavo, čeprav je tudi v tem primeru primernejša spletna kamera. Ali odnos, ki se v zvezo sploh še ni razvil. Denimo po dveh zmenkih.

Praviloma pa je to neprimerno, saj na takšen način druga stran ne more zastavljati vprašanj in zato ni deležna odgovorov ter pojasnil, ki jih potrebuje in do katerih ima vso pravico.

Bodite prepričani v svojo odločitev

Pogosto se zgodi, da se nekdo z razhodom prenagli in ga kasneje obžaluje ter skuša nato obnoviti zvezo, a to vodi le v nepotreben dvom in zmedo. Zato: preden storite odločilni korak, dobro razmislite o vsemu, kar ta prinaša.

"Pogovorite se o svoji nameri z nekom, ki mu zaupate, poglobite se vase, v svoja čustva in pričakovanja, ozavestite vse, kar je v zvezi dobrega in slabega, razmislite o negativnih posledicah, ki jih bo razhod prinesel tudi za vas, morda bi poiskali nekaj smernic pri terapevtu," priporoča Sussmanova in ko odločitev dokončno dozori ter ste prepričani vanjo, ne odlašajte z naslednjim korakom. Kajti dlje, kot boste zavlačevali, težje bo storiti usodni rez in težje se bo druga stran z njim soočila.

 

Odločitev o stikih prepustite drugi strani

Morda se zdi nelogično in nesprejemljivo, da bi o tem, ali bosta stike ohranila ali jih povsem pretrgala, odločal zapuščeni, prav tako kot se zdi nerealno, da bi ostala prijatelja, a ne izključujte te možnosti.

Terapevta sta tudi glede tega složna: oseba, ki odloča o tem, ali bosta ostala v stikih ali ne, bi morala biti tista, ki je dobila košarico. Prav tako je na njej tudi odločitev, kdaj bi lahko znova vzpostavila komunikacijo. V idealnem primeru tedaj, ko oba povsem prebolita ljubezenski brodolom.

"Oseba, ki je bila zapuščena, ima pravico čez denimo nekaj tednov poklicati in vprašati, če bi se lahko pogovorila. Kajti morda ni dobila vseh odgovorov, ki bi ji lahko pomagali na poti v novo poglavje življenja. In tisti, ki je razhod predlagal, ji je to dolžan omogočiti, pa čeprav mu misel na to ne diši," navaja Sussmanova.

Preberite še: 5 ločenih o trenutku, ko so spoznali, da je ločitev edini izhod

Morda vas zanima tudi: Znanstveno dokazano: To so trije glavni razlogi za razpad intimnih zvez

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)