Strokovni podatki, ki obljubljajo cvetočo ljubezen

Nasveti, ki jih moraš poznati in upoštevati.

27.11.2017 ob 1:45

ljubezen_ThinkstockPhotos-505066302.jpg

Ljubezen je lepa, ljubezen je čudovita. Drži. A vendar je takšna le, če se v zvezi trudita oba ter poznata nekaj drobnih malenkosti, ki zagotavljajo zdrav in uspešen odnos. Poglej, kaj na podlagi študiji temu v prid priporočajo znanstveniki.

Bodi petkrat prijaznejša

Davnega leta 1970 je psiholog John Gottman skupaj z ekipo strokovnjakov opazoval pare pri reševanju sporov. Ti so imeli na voljo 15 minut, da najdejo skupno rešitev. Po skrbni analizi posnetkov in devetletnem spremljanju v poizvedbo vključenih parov, je z 90 odstotno natančnostjo napovedal, pri katerih je najvišje in pri katerih najnižje tveganje za ločitev.

Kako?

Razliko med srečnimi in manj srečnimi pari je prepoznal v razmerju med pozitivnimi in negativnimi interakcijami med zakoncema. Najboljše razmerje med njimi pa je ena proti pet.

Povedano preprosto, mora za srečno zvezo vsaki negativni slediti pet pozitivnih interakciji. Torej: ena kritika, pet pohval. "Kadar se pari v srečni zvezi prepirajo, se med tem tudi zasmejijo, malce dražijo, dotikajo in s tem kljub nestrinjanju izkazujejo naklonjenost ter krepijo čustveno povezanost," je povedal Gottman.

Skupaj opravljajta opravila

Glede na rezultate ankete, ki so jo izvedli strokovnjaki centra za raziskave Pew Research, je skupno opravljanje gospodinjskih opravil tretje po vrsti na seznamu devetih dejavnikov, ki vplivajo na srečno zvezo. Takoj za zvestobo in dobrim seksom. Odličen argument, ko se bo dragi naslednjič otepal pomivanja posode.


PREBERI še // Deset majhnih pozornosti, ki ženskam pomenijo ogromno


Ne pretiravaj z objavami na družabnih omrežjih

Razumemo, seveda si želiš, da bi vseh tvojih 1453 prijateljev in prav toliko sledilcev vedelo, kako čudovito se imata. A kot so na podlagi študije zapisali znanstveniki s kolidža Haverford, je prav zavzeto deljenje vsega na družabnih omrežjih znak negotovosti v zvezi. Bolj, kot si torej negotova v vajin odnos, večji pomen pripisuješ tistemu, kar objavljaš na svetovnem spletu. Pari, ki veljajo za srečne, po tem ne čutijo nobene potrebe.

Seveda ne bo nič narobe, če boš objavila fotko ali dve z vajinih počitnic. A če bo tega preveč, se resno zamisli nad tem, kaj se dogaja med vama.

Odloži telefon

To, da je tako imenovan phubbing (zanemarjanje sočloveka zaradi uporabe telefona), razmerju vse prej kot koristen, že veš. Kaj pa spori s pomočjo kratkih sporočil?

Študija univerze Brigham Young je dokazala, da so pari, ki skušajo konflikte reševati s pisanjem in branjem sporočil ali ta uporabljajo z namenom opravičila, pogosteje nesrečni kot oni, ki nesoglasja rešujejo na štiri oči.

Rešitev? Pogovorita, prepirajta in spravita se brez posrednika. (Če mu boš poslala sporočilce žal mi je za manjše prestopke, denimo ker si pojedla zadnji keks, ne bo nič narobe.)

PREBERI še // Tvoje lastnosti, ki so za fante privlačne kot magnet

Zahvali se

Potem, ko sta že dolgo par, se ti zdijo stvari, kot so skodelica kave v posteljo, dober zajtrk ali popravljena pipa, povsem samoumevne in niti na misel ti ne pride, da bi se mu zanje zahvalila. A vendar vedi, da se vsak, da, tudi ti, rad počuti cenjenega in nihče noče imeti občutka, da njegova dela niso opažena.

Študija, katere izsledke povzema publikacija Personal Relationships je dokazala, da je prav hvaležnost en od ključev do uspešne zveze. In preprosta beseda, kot je iskrena hvala, je tista, ki vaju lahko naredi odporna na ločitev.

Enkrat na teden seksajta

Morda se bo slišalo noro, a strokovnjaki z angleškega kolidža Dartmouth in univerze Warwick so dokazali, da redna, enkrat tedenska spolna aktivnost na srečo in zadovoljstvo v zvezi vpliva znatneje, kot bi dodatnih 50 000 funtov, ki bi se letno stekli v družinski proračun.

Bodi njegova navijačica

Študija, ki jo povzema The Journal of Personality and Social Psychology je prišla do zaključka, da je način odziva na partnerjeve dosežke ali dobre novice tisti, ki lahko razmerje popelje na pravo ali na drugi strani na napačno pot.

Navdušenje, veselje, ponos in odobravanje obljubljajo uspeh, nezanimanje in mlačen odziv pa na drugi strani peljejo proti polomu. In še nekaj: ne samo, ko gre za pomembno napredovanje, zanj in z njim bodi vesela tudi, ko za tri sekunde izboljša čas, v katerem preteče običajen krog.

Odkrivajta novosti

Raziskave kažejo, da so pari, ki skupaj odkrivajo novosti ter se podajajo v avanture, srečnejši kot tisti, v katerih partnerja to počneta vsak zase ali sploh ne.

Zakaj?

Med osvajanjem novih izkušenj se v možganih aktivirajo centri za nagrajevanje, telo pa preplavijo kemikalije, kot je dopamin. Te zagotavljajo dobro počutje, ki ga boš ti povezala z dragim. Zato: namesto da bi znova večerjala v običajni restavraciji, raje pojdita na ples ali koncert. Malo prevetrita zadeve. Tudi, ali zlasti, vajini zvezi v prid.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)