Šest dokazov, da ljubezen lahko boli

Kritika ne pomeni, da mu niste všeč.

24.9.2017 ob 5:10

drugace.jpg

Nekatera razmerja so upravičeno imenovana toksična: prežeta so s psihičnim, celo fizičnim nasiljem, poniževanjem, zanemarjanjem in manipulacijo.

A včasih se na prvi pogled neprimerna, celo boleča dejanja takšna zgolj zdijo. V resnici vam namreč z njimi dragi sporoča, da vas ljubi. Čeprav jih vi razumete povsem drugače. Katere so poteze, ki na sicer neprijeten način, a vendar izražajo ljubezen?

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Neprestano prigovarjanje

Res je, nadležno je poslušati izjave v smislu: "Lahko bi to, lahko bi ono. Zakaj se ne potrudiš, prehitro odnehaš …" Ob njih se vam zdi, da je nezadovoljen z vami in vašimi dosežki.

Pomislite še enkrat. Kajti velika verjetnost je, da se dobro zaveda, česa ste v resnici sposobni, prepoznava vaše talente, ki jih še sami ne in je prepričan, da zmorete več, kot si sami dovolite priznati. Ni torej kritik, temveč vaš navijač.

Resnica in samo resnica

Bodite pošteni: ali bi tedaj, ko ga vprašate, če vam obleka prisoji, če mu je všeč vaša pričeska ali če se niste morda zredili, res radi slišali iskren odgovor, ali pričakujte besede, kakršne si v resnici želite slišati?

Pomembno je, da si na takšna in podobna vprašanja najprej odgovorite sami, njegove iskrenosti pa ne jemljete kot kritiko, temveč kot dokaz pozitivnih čustev. Prav odkritost, čeprav vam odgovor ni po volji, je tista, ki bi jo morali ceniti, saj tudi z njo izraža ljubezen.

Malce časa zase

Ljubezen je kot vrtiljak. Enkrat nas ponese v višave, drugič vrže skoraj ob tla. In vsak včasih potrebuje nekaj trenutkov, da v njih razmisli o vseh težavah ali si zgolj malo oddahne.

Če si vaš dragi vzame malo časa zase in za razmislek o vsem, kar ga pesti in teži, to ne pomeni, da se od vas odmika. Zagotovite mu te trenutke. Prav zaradi njih bo vajina zveza vse močnejša in stabilnejša.

Kritika vašega videza

Res je, vsi imamo radi in ne samo to, vsi potrebujemo komplimente. Z njimi naraste zadovoljstvo, izboljša se počutje in okrepi samozavest.

Pa vendar, če ste nenadoma pridobili znatno število kilogramov, in vam dragi to (previdno) omeni, tega ne jemljite kot zlobno namerno kritiko, temveč kot skrb za vaše zdravje in spodbudo, da bi zanj vendarle storili kaj več.

Preživljanje prostega časa brez vas

Ne glede na to, kako močno sta zaljubljena in povezana, še vedno sta dve različni osebnosti z vama lastnimi interesi, hobiji, zanimanji in prijatelji.

Če je on zagret ribič, vi pa imate raje kino, ni s tem nič narobe ter ne bodite užaljeni, ker vas ni povabil s seboj k jezeru ali reki. Ne zato, ker vas ne bi želel ob sebi temveč, ker se spomni, kako dolgčas vam je bilo zadnjič.

Odmik po sporu

Sprla sta se in v jezi je odvihral skozi vrata. Nič neobičajnega. Je pa neobičajno pričakovati, da vas bo v trenutku, ko za seboj zaloputne, poklical in se vam opravičil.

Potrebuje čas, da se pomiri, prav tako ga potrebujete vi. Tega se dobro zaveda. Ve namreč, da bo sprava mogoča le, ko bosta oba mirnejša ter se bosta glavi malo shladili. Torej vam tudi s tem, ko vam v jezi obrne hrbet on sporoča, da vas ljubi in da mu je za vajino zvezo mar.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)