Znanstveno dokazano: To so trije glavni razlogi za razpad intimnih zvez

Obstajajo trije dejavniki, ki najpogosteje pahnejo razmerje čez prepad.

5.10.2019 ob 1:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Znanstveno dokazano: To so trije glavni razlogi za razpad intimnih zvez

V kolikor ste se že kdaj ujeli v dilemi: ostati v zvezi ali jo končati potem veste, da je odločitev o razhodu praviloma težka.

Da pa bi bilo vsem, ki so se znašli v takšni situaciji vendarle lažje storiti odločilni korak, so strokovnjaki z univerze Utah izpostavili tri osnovne dejavnike, ob katerih večina meni, da je nedvomno bolje oditi, piše Stylist reports.

Med poročenimi in koruzniki ni razlik

"Do sedaj opravljene raziskave na to temo so se osredotočale na predvidevanje, ali bo par ostal skupaj ali se bo na določeni točki razšel, nismo pa imeli veliko podatkov o samem procesu odločanja in o tem, kaj je tisto, kar praviloma dokončno prevesi tehtnico v eno ali drugo stran," je za časopis Social Psychology and Personality Science pojasnila voditeljica študije Samantha Joel.

Da bi končno izluščila najmočnejše dejavnike, je skupaj z ekipo znanstvenikov prostovoljcem s pomočjo anonimne ankete zastavljala vprašanja o razmerju, o tem kdaj se jim zdi vredno truditi zanj in kdaj v njihovih očeh zadeva nima smisla. Na podlagi odgovorov so strokovnjaki zbrali 23 razlogov za razhod in 27 tistih, zaradi katerih pari na koncu ostanejo skupaj.

 

In kateri so prvi trije na seznamu razlogov za razhod:

Osebnostne težave partnerja ali zakonca, zloraba zaupanja in čustven umik partnerja ali zakonca.

Ti so imeli enak vpliv, pa naj je šlo za poročene pare ali tiste, ki so živeli v neformalni zvezi. A če se razlogi za razhod glede na obliko zveze niso razlikovali, je bilo glede tistih, ki so jih prepričali k temu, da so ostali, nekaj odstopanj.

Pari, ki so v neformalni zvezi v povprečju živeli dve leti, so kot razloge za ostanek v razmerju najpogosteje navajali čustveno intimo s partnerjem in dopolnjevanje značajev.

Poročeni pa so bili malo bolj … praktični. Kot glavne razloge za ostanek v zakonu so navajali skupne investicije, odgovornost za družino in strah pred negotovostjo.

 

Težje končati, kot osnovati zvezo

Strokovnjaki so zaključili še, da je razmerje veliko težje kot osnovati, končati.

"Odločitev o razhodu je težka," je povedala Joelova. "Ko nekdo razmerje opazuje iz razdalje, lahko hitro prepozna nerešljive težave in predlaga razhod, a ko je v slabi zvezi sam, težje sprejme odločilni korak, čeprav bi ga nekomu drugemu v enaki situaciji brez oklevanja svetoval. Daljša, kot je zveza, težje je sprejeti končno odločitev."

Zakaj?

"Ljudje razmerja osnujemo z razlogom. Gledano z vidika evolucije, so se naši predniki bolj, kot na iskanje pravega partnerja, osredotočali na iskanje partnerja. Kajti pomembnejše od romantike je bilo nadaljevanje vrste. Prav to pa je en od odgovorov na vprašanje, zakaj je lažje v zvezo vstopiti, kot jo končati," je prepričana Joeljeva.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)