Kako brez solza in zamer končati zvezo

Če razhod predlagate vi, je dobro vedeti, kako poskrbeti, da tistega, ki ga zapuščate, vendarle ne boste preveč prizadeli.

28.8.2019 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako brez solza in zamer končati zvezo

Razhodi so praviloma neprijetni. Zlasti, če pridejo kot strela z jasnega. Čeprav drži, da najbolj prizadenejo človeka, ki je s koncem razmerja soočen, tudi tistemu, ki prvi pride do spoznanja, da zveza ne pelje nikamor, ni vedno lahko. 

Preden v skladu s svojo odločitvijo ukrepa, se mu poraja nešteto vprašanj in dilem: ravnam prav, lahko zaupam sebi, da bom zadevo izpeljal do konca, kakšne bodo posledice, bo tisti, ki ga bom prizadel, jokal, kričal, mi razbil avto so le nekatere od njih.

Razmišljate v to smer? Torej je dobro je vedeti, kako postopati. Zlasti, če nameravate končati dolgo zvezo. Nekaj napotkov, ki vam bodo v tem primeru prišli prav, je za ameriški Cosmopolitan nanizal zakonski svetovalec Gary Amers, ki svetuje: "Tudi če ne boste nesramni in boste ohranili svoje ter dostojanstvo druge strani, lahko dosežete svoj namen."

Bodite jasni

Zagotovo imate za razhod konkreten razlog. Ali več njih. Ta se lahko skriva v videzu, vrednotah, potrebah, željah, strasteh.

Preden s koncem zveze seznanite partnerja, vzemite v roke svinčnik in papir ter napišite seznam vsega, zaradi česar nočete več biti v razmerju. Kajti deležni boste vprašanj in nanje boste pač morali odgovoriti. Če seveda želite igrati pošteno.

Preberite še - Kako navdušiti moškega, kako biti popolna in druge stvari, s katerimi se morate TAKOJ prenehati obremenjevati

Najprej se odljubite v mislih

V resnici predlagati razhod ni tako enostavno, kot se zdi v mislih. Kaj lahko vas bo tisti, ki ga boste z njim soočili prepričeval, da ni bilo vse tako slabo ter bo z lepimi spomini uspel zbuditi dvom, zaradi katerega boste ostali.

Torej imate pred ključnim dejanjem še eno nalogo: odmislite vse, kar je bilo lepo in pomislite na vsaj pet trenutkov, ko ste bili v zvezi žalostni, jezni, razočarani ali prizadeti.

Skratka, osredotočite se na slabe strani odnosa, spomnite se, kako ste se ob njih počutili in si jih, preden boste prišli z besedo na dan, v mislih čim večkrat ponovite.

Ne razmišljajte o tem, kaj ste izgubili, pomislite raje na to, kaj vas čaka novem poglavju življenja.

Bodite prijazni, a strogi

Ni treba, da ste nesramni, a bodite neomajni. Ohranite čustveno razdaljo ter ne pošiljajte mešanih signalov. Jasno in odločno pojasnite svojo namero ter razloge zanjo in ko sprejmete odločitev, ravnajte v skladu z njo.

Nesmiselno je podaljševati agonijo.

Glejte naprej

Ne glede na to, da boste vi predlagali konec, ne bo vam vedno lahko. A čas po zaključku skupne zgodbe zagotovo ni čas za obžalovanje in objokovanje, temveč za pogled v prihodnost.

Ne razmišljajte o tem, kaj ste izgubili, pomislite raje na to, kaj vas čaka novem poglavju življenja. Zagotovo je med pisano množico veliko takšnega, kar ste v zvezi pogrešali. Sicer sploh ne bi razmišljali o tem, da bi jo končali.

Preberite še: Meghan Markle (in druge zvezdnice) iskreno o tem, kaj storiti, ko se razideš s partnerjem 

Morda vas zanima tudi: Nedvomno: Ko nastopi čas za konec zveze


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)