Kako se znova zaljubimo v partnerja, s katerim živimo (nasvet terapevtke za pare)

Z leti zaljubljenost mine, a to naj ne bo razlog za razhod.

17.9.2018 ob 3:40

par_moski_zenska_savna.jpg

V dolgoletni zvezi pač pride do trenutka, ko izgine vsa čarovnija in ko se stežka spomnimo obdobja prijetnega ščemenja v trebuhu. Zaljubljenost pač izgine. Pa se še lahko zaljubimo v partnerja, s katerim živimo in si življenja brez njega sploh ne predstavljamo?

Partnerski svetovalci se velikokrat srečajo z opazko enega partnerja, da drugi ni več takšen, v kakršnega so se zaljubili. "In vi ste enaka oseba, v katero se je vaš partner zaljubil," takšnim odgovori Isadora Alman, zakonska terapevtka.

"Skozi čas vsakdo od nas odrašča, se razvija in se spreminja," za portal Psychology Today piše Almanova. Nekateri pari rastejo skupaj, drugi vsak zase.

Številni verjamejo, da bodo romantično ljubezen čutili vse življenje in nekaterim se to res zgodi. Marsikdo pa ugotovi, da dobro razmerje temelji na trudu in pozornosti.

Če sta oba partnerja prepričana, da ljubezni ne bosta sposobna obuditi, je najboljša rešitev, da razmerje prekineta. Nekatera razmerja, pravi Almanova, imajo pač omejen rok trajanja.

Za tiste, ki so predani razmerju, svetovalka pravi, da morajo vzdrževati neko stopnjo erotike.

Zagotovo poznate besede: "On(a) je res dobra oseba, a ..." Almanova pravi, da mora večina graditi na razmerju, v katerem smo.

Zavestno moramo sprejemati spremembe na telesu, staranje, ignorirati vsakodnevne sitnosti, malenkosti in tegobe ter pozabiti na to, da nam je partner že dvajsetič povedal isto zgodbo.

Namesto tega se raje vsak dan spomnimo in tudi cenimo, kdo naš partner je, kaj na njem je tisto, kar ljubimo. Skratka, spomnimo se na njegove privlačne lastnosti, svetuje terapevtka.

Poglejte svojega partnerja in pomislite, kako bi se počutili, če bi bili prav zdaj z njim na prvem zmenku ali pa če bi bil vaš sodelavec v službi. Kako bi gledali nanj? Kaj vam je pri njem všeč?

Zelo verjetno bo takšno prepoznavanje obudilo ljubezen in privlačnost.

Avtorica: Da. M.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 5 ženskih lastnosti, ki jih moški noro obožujejo ali pa "Bila sem ljubica in to sem se iz tega naučila" (resnična izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)