To vse vpliva na ženski libido in orgazme

Tudi tu imajo prste vmes geni.

3.1.2019 ob 5:53

seksi_zenska_libido_orgazem_spolnost.jpg

Nekateri so vedno pri volji. In drugi pač niso. Neujemanje v spolnem poželenju partnerjev oziroma spolna nekompatibilnost pa lahko v zvezo vnese nemalo težav.

A kot je za The Independant povedala nevrologinja Nicole Prause iz Los Angelesa, ki se v svojem delu osredotoča zlasti na ženske orgazme, pri pripadnicah nežnejšega spola z nizkim libidom obstaja preprosta rešitev: tek.

"Po njem je bitje srca pospešeno, krvni pretok boljši in ko neposredno po vadbi vidite dragega, si kaj lahko učinke teka razlagate kot vzburjenje," je povedala znanstvenica. Ta trdi, da afrodiziaki ne obstajajo, mogoče pa je zadeve zagreti drugače: "S pošiljanjem seksi sporočil in s pogovarjanjem o spolnih fantazijah. To so odlični načini za zagrevanje in predpripravo telesa na vroče igrice."

Moč dotikov

Mnogi pari, kot je prepričana strokovnjakinja, moč dotika izkoriščajo zgolj v namen predigre, kar je povsem zgrešeno in priporoča, da naj ti postanejo del vsakdana, četudi si seksa ne želite.

"Večkrat se poljubljajta, objemajta in razvajajta, četudi vama ni do akta. Verjemite, ti dotiki bodo hitro prebudili zaspan libido," pravi Prauseva, ki meni, da so prebivalci stare celine sicer mnogo bolj odprti glede spolnosti, kot pari na drugi strani luže in dodaja, da bo za dokončno razumevanje vzburjenja in orgazma, zlasti ženskega, treba izvesti še veliko raziskav.

Vpliv družbe in narave

"Pri moških so zadeve lažje. Veliko enostavneje je odkrivati in spoznavati delovanje penisa in njegovega odziva na spolne ali nespolne dražljaje, kot preučevati žensko vagino, kjer je vse bolj ali manj skrito očem," pravi znanstvenica, ki je prepričana, da to vendarle ni edini razlogi, zakaj je ženska spolna narava v manjši meri raziskana, od moške:

"Mnogi tudi v današnjem času večji pomen pripisujejo moški kot ženski seksualnosti, tu je še vedno prisoten seksizem, moški prav tako o svojih podvigih razpravljajo lažje od žensk." 

Sicer pa Prauseva zagotavlja, da je sproščenost ključ do orgazma. "Morate se prepustiti. Če med tem, ko se ljubita, vselej razmišljate, kaj vse še morate postoriti, orgazma preprosto ne bo," pravi znanstvenica in dodaja, da obstaja od 15 do 20 odstotkov žensk, ki so fizično nesposobne doživeti orgazem in so označene kot anorgazmične. 

A vendar ima celotna zgodba tudi svetlo plat: kvaliteta spolnega življena žensk se je v zadnjih desetletjih neprimerno izboljšala. Kot pravi nevrologinja, si ženske dandanes upajo več, ni jih strah dajati pobude in so v postelji samozavestnejše, kar nedvomno govori v prid njihovemu orgazmu.

In za konec

Sposobnost doživljanja orgazma je po mnenju Prausove v določeni meri pogojena z dednostjo. To pomeni, da so ženske, katerih mam so redno doživljale orgazme, teh deležne tudi same.

Če si torej upate vprašati mamo, kako kaj njeni orgazmi, kar z besedo na dan. Vse je zapisano v zgodovini. ;)

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Ni najbolj obdarjen? To je najboljša poza za vaju (penetracija je tako najgloblja) ali pa 6 najpogostejših razlogov, zakaj ženske končajo razmerje (razkrivajo partnerski terapevti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)