To je razlog, zakaj pri snovanju novega razmerja ni pametno hiteti

Čeprav je težko, je pri snovanju nove zveze bolje kot čustva, treba upoštevati razum in proti resnemu razmerju stopati počasi.

26.10.2018 ob 6:32

par_dom_sreca_micna.jpg

Ljubezen traja, zaljubljenost mine. Dejstvo, ki ga je tedaj, ko po trebuhu poplesujejo metuljčki, lažje ignorirati, kot upoštevati. Zakaj pa bi pri snovanju novega razmerja vendarle morali upočasniti konje, pojasnjuje Insider.

Na samem začetku nove romantične poti hormoni podivjajo. Oksitocin in serotonin plujeta po žilah, vi pa ste srečni, vzneseni, zdi se, kot bi hodili po zraku in komaj čakate, da znova uzrete ljubljeno osebo. Zato ni prav nič čudnega, da se vse pogosteje zalotite, kako razmišljate, da bi se nekomu, ob katerem vam podivja srce, čim prej zaobljubili.

A da to ni najboljša ideja, pričajo mnoge zgodbe tako znanih kot povsem običajnih parov. Naj omenimo samo nekaj prvih: Russell Brand in Katy Perry, Pamela Anderson in Tommy Lee, Katie Holmes in Tom Cruise. Seveda se seznam tu ne konča.

Kaj je pri takšnih zvezah usodno

Kot je povedala Melissa Hobley s spletne strani za zmenke, OkCupid, se hitre zaroke ter prav takšne poroke ne obnesejo, kajti partnerja se, preden se drug drugemu zaobljubita, preprosto ne poznata dovolj. Več raziskav je pokazalo, da imajo pari, ki so z zaroko počakali vsaj dve leti od prvega zmenka, srečnejše zakone od tistih, ki so zaročni prstan pokazali prej.

Vendar, kot dodaja Hobleyeva, tudi predolgo ni pametno čakati. "Tako, kot ni dobro hiteti v zakon, z njimi tudi ni smotrno odlašati. Tisti, ki so bili zaročeni pet let ali celo dlje, so v zakonu praviloma bolj nesrečni od onih, ki so si zaobljube izmenjali dve leti po zaroki. Torej, hiteti z zaroko ni pametna ideja, prav tako pa naj bi pari takoj po zaroki začeli z načrtovanjem poroke."

Seveda je zadeva dokaj individualna. Nekateri imajo pač v življenju to srečo, da natančno vedo, kdaj naletijo na pravega in skok v zakon na koncu ni napaka. Žal pa se velikokrat zgodi, da partnerja šele potem, ko so zaobljube dane spoznata, da ljubezen na prvi pogled ni tako idealna, saj sta si preprosto preveč različna, da bi lahko nadaljevala skupno pot.

Počasi in premišljeno je zmagovalna kombinacija

Da so počasni koraki, ko gre za snovanje resne zveze boljši, je prepričana tudi psihologinja Sara Konrath:

"Kot je tako imenovan slow food nastal kot nekakšen odgovor na nezdravo hitro hrano, je tudi počasno zmenjkovanje, ki postaja vse bolj priljubljeno, odgovor na hitre in zato pogosto na propad obsojene zveze," je povedala.

"Osnovno načelo takšnega zmenjkovanja je postopati počasi, spoznati drug drugega brez pretiranega pritiska in se osredotočiti na kvalitetno povezavo ter postopno grajenje bližine."

Morda je težko upoštevati nasvet tedaj, ko je par ujet v vrtincu strasti in zaljubljenosti. A če se bodo zadeve odvijale prehitro, bodo prav hitro pripeljale do bolečega konca.

Tudi s seksom ni pametno hiteti

Študije so pokazale še, da tretjina parov, ki so seksualno mejo prestopili v manj kot mesecu dni, svoje razmerje kasneje ocenjuje kot manj kvalitetno v primerjavi z onimi, ki so s spoznavanjem med rjuhami čakali mesec ali dlje.

Zakaj? Razlaga je preprosta: ker so si vzeli več časa, so uspeli zgraditi močnejšo čustveno povezavo in imeli čas ugotoviti, ali se ujemajo tudi na drugih področjih.

"Naglica v smislu seksualnega spoznavanja ta proces ovira, saj so v prvem planu druge kvalitete, medtem ko tisto, kar resnično šteje, ostane spregledano, to pa je neredko vir nezadovoljstva v zakonu," opozarja Konrathova in dodaja:

"S čakanjem bo manj možnosti, da se boste navezali na človeka, ki v resnici ni pravi za vas. Med spolnim odnosom se namreč sproščajo hormoni oksitocin in dopamin ter drugi, ki spodbujajo občutke navezanosti, čeprav ta morda ni najboljša ideja. Ljudi v tem primeru vodijo čustva in kemija, razum pa je potisnjen v ozadje ter ne pride do izraza.

Kar se le redko zgodi, če par s prvim spolnim odnosom počaka, kajti na takšen način je mogoče sprejemati bolj razumske odločitve in osnovati močnejše razmerje ali tega še pravočasno končati. Za osnovanje čustvene intime in zaupanja si je treba vzeti čas ter tako zgraditi razmerje na trdnih, ne na rahlih temeljih."

Čustveno ranljive osebe pogosteje hitijo v zvezo

Dejstvo je, da ljudje, ki imajo nezdrave vzorce ali slabe izkušnje iz preteklosti, pogosteje hitijo v intimne odnose in so dovzetnejši za napačne odločitve.

"Posamezniki, ki zaupajo vase in so srečni, praviloma nimajo težav s počasnim razvojem odnosa," je povedala Hobleyeva in dodala:

"Če se vam v razmerje mudi, ker se bojite, da boste ostali sami ali ker hočete sebi in drugim dokazati, da ste vredni ljubezni, čeprav ste se soočili z grdim razhodom, pomislite raje, kaj se je zgodilo v preteklosti in razčistite, kaj je v prejšnjih zvezah šlo narobe, šele nato v življenje spustite nekoga novega. Sicer boste kaj lahko znova razočarani, saj zveze ne boste osnovali iz pravih razlogov, napačni pa bodo znova vodili v njen propad ter vedno nove srčne rane."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 20 lastnosti žensk, ki moške res odbijajo ali pa V razmerju mora biti moški na drugem mestu!

Priporočamo tudi: 10 super idej za darilo (ko ne veste, kaj prinesti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)