Seks po štiridesetem: Kaj je res in kaj ni

V vsakem obdobju življenja ima seks svoje značilnosti, a vsemu, kar kroži o spolnem življenju po 40., ni pametno verjeti.

22.6.2020 ob 5:30 | Foto: GettyImages | Avtor: M. FL.

Seks po štiridesetem: Kaj je res in kaj ni

Vsako obdobje življenja v seksualno sfero prinaša svoje značilnosti. Kaj pa pričakovati potem, ko na torti upihnete 40 svečk? Se tedaj v spalnici zadeve res umirijo? Glede na rezultate ankete britanskega časopisa Top Sante še zdaleč ne.

Kar 80 odstotkov v njej sodelujočih poročenih dam, starejših od 40 let je povedalo, da imajo pestrejše in aktivnejše spolno življenje, kot so ga bile deležne v dvajsetih, da so v postelji samozavestnejše in da lažje dosegajo vrhunce kot v mlajših letih. 63 odstotkov vprašanih je tako brez pomisleka povedalo, da je seks boljši, kot kdaj koli prej.

Spolno življenje se po njihovih pričevanjih izboljša že, ko otroci dopolnijo deset let, še bolj pa tedaj, ko se odselijo od doma. Torej številne zablode o seksu po 40. ne držijo. Katere pa so najpogostejše? Odgovore ima Miss7.

Prva neresnica: Manj energije za seks

Dejstvo je, da so posamezniki v štiridesetem v slabši fizični kondiciji kot v letih poprej, da se pojavljajo številne hormonske težave, ki negativno vplivajo na spolno življenje in da se začno kazati posledice nezdravega življenjskega sloga.

A vendarle se ne gre kar prepustiti usodi. Kajti nikoli ni prepozno za spremembe v načinu življenja, ki pozitivno vplivajo na zdravje, fizično pripravljenost in na spolno življenje.

Druga neresnica: Telo se ne odziva več na spolne dražljaje

Še pred menopavzo prihaja do sprememb v menstrualnem ciklusu, menstruacije lahko postanejo neredne, tudi izostanejo, razpoloženje se hitro menja, vagina izloča manj naravnega lubrikanta.

Vendar to ne pomeni, da se telo ne odziva na spolne dražljaje. S primerno predigro, uporabo dodatnega lubrikanta in dobrim poznavanjem telesa je vse to mogoče zaobiti in še naprej ali uživati v spolnem aktu.

Tretja neresnica: V zvezi ali zakonu seks postane dolgočasen

Tudi to lahko drži. Rutina, ki se naseli v odnos in posledično v spalnico na spolnost ne vpliva najbolje. Dobra novica pa je, da se je ustaljenosti in dolgočasju v zakonu, zvezi ter tudi v seksu mogoče izogniti s premikanjem meja med rjuhami ter v življenju na sploh.

Nove poze, odkritost glede erotičnih fantazij, branje erotične literature za vse to in podobne začimbe ni nikoli prezgodaj. In ne prepozno.

Četrta neresnica: Zaradi viška kilogramov ženske po štiridesetem niso več privlačne

Dejstvo je, da so kilogrami z leti trdovratnejši, a dejstvo je tudi, da so vedno premagljivi in še eno s tem povezano dejstvo: ni res, da so za moške privlačne zgolj vitke dame s popolnimi postavami. Nasprotno, raje imajo prave ženske obline.

Za konec pa še to: nikjer ne piše, da je nekdo obsojen na debelost. V kolikor je ta moteča, je vedno mogoče ukrepati z drugačnim načinom življenja.

Peta neresnica: Kontracepcija ni več potrebna

Ne glede ali gre za zaščito pred nezaželeno nosečnostjo ali za varovanje pred spolno prenosljivimi boleznimi, kontracepcija je v tem obdobju še vedno obvezna sestavina spolnega življenja.

Res je, da je verjetnost za zanositev z leti vse manjša, a dokler je menstruacija, obstaja tudi možnost za spočetje novega življenja. Kar pa zadeva varovanje zdravja: zlasti v naključne spolne odnose nikoli brez kondoma.

Preberite še: Šest zabavnih seksi poz, ki iz spalnice preženejo dolgočasje

Morda vas zanima tudi: 20 seksi stvari, ki si jih v življenju morate privoščiti (da ne bi v starosti česa obžalovali)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)