Rešitev za razmerje brez seksa

Če je iz zakona ali razmerja izginila intimna bližina poskrbite, da se bo vrnila.

10.6.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Rešitev za razmerje brez seksa

Zgodba je mnogim dobro znana:  tedaj, ko sta s partnerjem začela razmerje, je bil seks na dnevnem redu, sčasoma pa so se zadeve umirile in vroča akcija je postala prej izjema, kot pravilo.

Natrpani urniki in stres pač niso prijatelji libida, vi pa se na določeni točki zaveste, da živite v razmerju brez spolnosti.

Naj vas najprej potolažimo: niste edini. "Zadeva je zelo pogosta," je za Women's Health povedala psihiatrinja in avtorica dela Naj ostanem ali naj grem (Should I stay or Should I go), Ramani Durvasula. Z njo se strinja kolegica Jess O’Reilly: "Ne poznam para, ki se na določeni točki zakona ne bi soočil z upadom spolne sle in s tem seksa. Zadeva je, ko pomislimo še enkrat, povsem smiselna. Spolno poželenje niha in nanj vpliva veliko dejavnikov, vsi od njih žal ne v pozitivnem smislu. V dolgem razmerju se kaj lahko zgodi, da boste, če boste vselej pričakovali spontani seks, ostali brez njega."

"Vzburjenje je zapletena stvar," nadaljuje O’Reillyjeva: "Je nekaj, kar naj bi se pojavilo pri obeh partnerjih. Tako s psihičnega kot fizičnega vidika, a to je ob vsakdanji preobremenjenosti težko doseči."

Seveda začasno zatišje ne pomeni, da je par obsojen na mrtvilo v spalnici. Obstaja velika razlika med občasnimi sušnimi obdobji ter zvezo brez seksa in če se vam dozdeva, da stopata po nevarni poti, se nikar ne predajta usodi, temveč se prepričajta, kaj se skriva v ozadju in primerno ukrepajta.

Kaj sploh je zveza brez seksa?

"V resnici je težko podati definicijo, ki bi veljala za vse. Lahko pomeni seks nekajkrat na leto ali popolno odsotnost spolnega življenja," navaja psihiatrinja in dodaja: "Nekateri terapevti trdijo, da je razmerje brez seksa tisto, v katerem do spolnega odnosa ni prišlo več kot pol leta. Drugi menijo, da si tako oznako zasluži že razmerje, v katerem se par ljubi zgolj enkrat mesečno."

 

Vse to vodi do vprašanja, kako pogosto naj bi do akcije v spalnici sploh prišlo in kaj naj bi odsotnost te za zvezo pomenilo. "Individualen pogled na spolno življenje je s tega vidika prav tako pomemben kot je količina intimnih odnosov. Če par meni, da je seks pomembna sestavina zdravega razmerja, hkrati pa je prepričan, da živi v zvezi brez njega, je večja verjetnost, da bo razmišljal o tem, da bi zvezo končal," opozarja O’Reillyjeva.

Durvasulova dodaja, da zakon brez seksa ne pomeni nujno, da je par v razmerju nesrečen: "Razmerje brez seksa je lahko prav tako uspešno in izpolnjujoče, kot tisto, v katerem se redno kreše. Vendar le v primeru, da par odsotnosti spolnega življenja ne doživlja kot nekaj slabega in pomanjkanje akcije ne vodi v napetost, očitke ter zamere."

Kako do razmerja brez seksa sploh pride

Vsak par je zgodba zase, vendar Durvasulova pravi, da do tega največkrat pripeljeta dva ključna razloga: včasih je za to kriv posamični stresni dogodek, denimo izguba službe, smrt ljubljenje osebe ali podobno. V drugih primerih se zadeva odvija počasi in prav tako počasi pripelje do razmerja, v katerem ni spolnosti, česar se nekega dne en ali oba partnerja končno zavesta in spoznata, da res že dolgo nista okušala strasti.

A samo zato, ker seks izgine iz zveze ni treba, da je ta obsojena na propad. V kolikor par na spolnost gleda kot na ključno sestavno odnosa, je treba, da se zadeve povrnejo na svoje mesto, malo truda.

Pravi ukrepi, prave rešitve

Najprej se vprašajta, kako sta sploh prišla do te točke. "Pogovorita se o zadevi. Morda se bosta glede vzrokov strinjala, morda se ne bosta, a to lahko izvesta le, če se odkrito pogovorita," svetuje Durvasulova in opozarja: "Če tega pogovora nista sposobna, imata večje težave, kot zgolj pomanjkanje seksa."

"Ti pogovori niso enostavni in zgolj en ne bo rešil težav. Morda bi zato razmislila, da bi poiskala pomoč in nasvet terapevta," dodaja O’Reillyjeva.

Ko enkrat odkrijeta, kaj se skriva v ozadju, se lotita odprave težav pri koreninah.

V kolikor gre za stres, poiščita tehnike za njegovo obvladovanje in premagovanje. Skušajta zmanjšati količino obveznosti, s katerimi se soočata vsak dan ter vama kradejo voljo in energijo za spolnost. Če gre za težave z zdravjem, psihičnim ali fizičnim, poiščita primerno pomoč.

Predvsem pa določita, kako pogosto pričakujeta seks in se domenita za vama popoln scenarij. Je to enkrat na mesec, enkrat na teden? Kaj bi rada glede spolnosti spremenila in nato počasi uvajajta spremene. Ni treba, da se zadeva hitro ozroma z nič obrne na ogromno. Osredotočita se na neseksualno intimnost z objemi, poljubi, razvajanjem. Seks naj sledi kasneje.

Če bosta ukrepala v pravo smer, zadeve pa se kljub temu ne bodo izboljšale, poiščita profesionalno pomoč. "Ta ni vedno nujna, a v kolikor je v vaju volja, da bi težave rešila, ne zmoreta pa tega sama, je dobro razmisliti o njej ter se obrniti na pravega terapevta, kar ni nobena sramota, temveč včasih edina pot iz omenjene zagate," na srce polaga Ramani Durvasula.

Preberite še: Lovijo nedolžne mladeniče in druge zmote o pumah (po izkušnjah ene od njih)

Morda vas zanima tudi: Starost, pri kateri ženske najlažje doživijo orgazem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)