Samski? 6 zlatih nasvetov, da bo vaša naslednja zveza uspešna

Čeprav ste trenutno samski in vam prav nič ne manjka veste, da boste nekoč znova spoznali človeka, ob katerem se boste počutili ljubljeno.

15.9.2018 ob 3:30

samska_punca_morje.jpg

Dokler se to ne zgodi, se ne obremenjujte, pač pa uživajte in spoznajte nekaj resnic o razmerju, ki vam bodo pomagale tedaj, ko boste v želodcu začutili metuljčke. Da bi resnično lahko osnovali uspešno zvezo, to morate vedeti.

1 Vsako dobro razmerje temelji na trdnih temeljih prijateljstva

Ne samo, da fanta ljubite, mora vam biti všeč kot človek, morate mu zaupati in ga ceniti tudi potem, ko začetni zanos mine. Tesno prijateljstvo pomeni imeti podobna stališča, merila ter način življenja. Na takšnih temeljih osnovane zveze ne zamajajo niti težki časi.

Ti bodo nedvomno prišli in tedaj, ko bosta drug na drugega jezna, ne bosta čutila ljubezni, bosta pa vedela, da sta prijatelja in prav to zavedanje vama bo vedno pomagalo premagati številne zapreke.

2 Ljubezen ni le čustvo, ljubezen je izbira

Seveda so čustva v romantični zvezi pomembna, ne bi pa smela biti edina gonilna sila, saj so minljiva ter tako kot pridejo, tudi gredo. Nastopil bo čas, ko boste začeli dvomiti v svoja ter v čustva druge strani. Ti občutki so nekaj povsem običajnega in ob njih se boste morali odločiti: ga ljubiti ali zapustiti.

Odločiti se za ljubezen pomeni odločiti se oproščati, sprejemati, razumeti, se podpirati ter iskati vedno nove rešitve za težave in načine za krepitev odnosa. Morda se res ne sliši romantično, a vendar je uspešno razmerje posledica zavestne odločitve nekoga ljubiti ter biti z njim. Seveda pod pogojem, da je prisotna na obeh straneh.

3 V razmerju sta vedno dva

Zdrava razmerja so recipročna in zahtevajo oba partnerja, njuno angažiranost ter pripravljenost vlagati v odnos. Tu igrajo dejanja veliko večjo vlogo, kot besede. Poskrbita zato, da bosta oba vsaj tako dobra, kot sta v obljubah, tudi v izpolnjevanju teh.

Da bosta ljubezen tako zavzeto, kot jo izgovarjata, tudi pokazala. Pa čeprav z drobnimi pozornostmi in dejanji, ki na prvi pogled res nimajo velikega pomena.

4 Neodvisnost je pomembna

Kadar ste samski, ni treba nikomur ničesar razlagati ali pojasnjevati. Prav neodvisnost je čudovita. Te morda v razmerju vsaj spočetka ne boste pogrešali, a vendar je nikar v celoti ne izgubite.

Seveda biti v zvezi pomeni odreči se določeni meri neodvisnosti, saj imate vendar ob sebi nekoga, na katerega se vedno lahko zanašate, a kljub temu velja ohraniti tudi zdravo mero samostojnosti. Še vedno sta dve osebi, ki sta sicer tesno povezani, a se razvijata ter rasteta vsaka zase in ne samo kot par.

5 Komunikacija je ključ

Dejstvo, ki si ga morate zapomniti in ga upoštevati. Nihče ne zna brati misli, tudi vaš dragi ne. Če ste jezni, pozabite na pasivno agresijo in povejte, kaj je narobe. Če menite, da vas zapostavlja, je vaša naloga, da to izrazite.

Vsa čustva, misli, ideje, težave, dvome, vprašanja, dileme, načrte, vse, kar zadeva vajin odnos, morate spremeniti v besede. Zdrava in odkrita komunikacija vaju bo obvarovala marsikaterega spora in vama zagotovila hitro ter učinkovito rešitev, če bo do njega vendarle prišlo.

6 Nekatera razmerja niso vredna truda

Zlasti ne tista, v katerih je prisotna zloraba. Pa naj bo fizična, čustvena ali psihična. V kolikor menite, da vaš dragi z vami manipulira, si vas podreja ali celo lasti, je bolestno ljubosumen, vas izsiljuje s čustvi, vam brani stike z družino in prijatelji, vas preverja ter nadzoruje, je celo zasvojen, zaradi česar doživljata ekstremne vzpone in padce, ne vztrajajte v odnosu.

Končajte ga. Raje prej kot kasneje, kajti v razmerju, kjer je prisotna zloraba boste izgubili vso samozavest in z vsakim mesecem ga boste težje prekinili, saj boste vse bolj prepričani, da si boljšega ne zaslužite.

Zdrava razmerja so lepa in čudovita, a zahtevajo veliko truda z obeh strani ter mnogo zavestnih, pametnih odločitev. Če ste trenutno samski in menite, da ste pripravljeni na novo zvezo vedite, da je kvaliteten odnos vedno prežet z rastjo, ljubeznijo in spoštovanjem. Za poniževanje in zatiranje pa v njem nikoli ni in ne sme biti prostora.

Avtorica: M. FL
Foto: Unsplash

Preberite še: 10 stvari, s katerimi se moški med seksom najbolj obremenjujejo (a tega ne povedo) ali pa Analni seks: 13 stvari, ki jim mora vedeti vsaka ženska


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)