Po razhodu še boljša oseba

Kako se pobrati in iz konca ljubezni potegniti največ.

29.8.2016 ob 1:20

srce_shutterstock_373550518.jpg

Dolgoletni partner se je odločil, da prekine razmerje. Šok, razočaranje, zlomljeno srce, solze in misli, da nikoli ne boste več zaljubljeni. Vsi ti občutki se porajajo po tem, ko končamo ljubezensko razmerje. Kako je kaj takšnega sploh mogoče. Oseba, s katero smo si delili vse, smeh, solze, uspehe, razočaranja, je kar naenkrat postala popolna neznanka. Seveda se pojavijo vprašanja, kaj smo storili narobe, dvomi o lastni osebnosti, morda celo videzu.

A negotovost vas ne bo pripeljala nikamor. Iz vsakega razmerja in razhoda se lahko kaj naučimo in celo investiramo v svojo osebnost. Psihologinja Jill Weber niza štiri načine, s katerimi lahko konec razmerja spremenimo v nekaj koristnega za našo osebnost in prihodnost.

Življenje brez zavrnitev

Ste se kdaj vprašali, kakšno bi bilo življenje brez kakršnekoli zavrnitve? Kako bi bilo, če bi si vsi, ki si jih želite, želeli tudi vas? Ko smo v procesu prebolevanja, nam takšna tolažba zagotovo nič ne pomaga. A pomislimo globlje. Kako bi bilo, če bi vedno dobili tisto, česar si želimo. Občutki so neprijetni, morda celo neznosni, a bolečina pomeni, da se s situacijo soočate. In s tem, ko se, duhovno rastete in postajajte močnejša oseba. Zavrnitve so neizogibne. Morda ste dolgo čakali na prvo in bo zato soočenje težje, a za veliko večino ni vprašanje, kaj če se zgodi, temveč kdaj se bo zgodilo.

Ko se soočamo z razhodom in samemu sebi dokažemo, da lahko preživimo in smo celo še boljši, postajamo čustveno bogatejši. Ko boste v prihodnosti pred težavami, bodo te lažje obvladljive, saj ste se s kakšnimi že soočili. In ko se boste znova zaljubili, boste ljubezen cenili, negovali in se zavedali, da zahteva spoštovanje in pozornost.

Razmišljajte odraslo

Raziskave kažejo, da ljudje, ki razhod razumejo kot svojo krivdo, potrebujejo dalj časa za prebolevanje. Da bi bil razhod lažji, nanj ne smete gledati kot lastno napako. Raje ga razumite kot izkušnjo, iz katere se boste naučili nekaj o sebi. Mnogim so razmerja, ki se prehitro končajo, izkušnja za drugo razmerje. Razumite razhod kot učenje za naprej in ne nekaj, kar bi vas definiralo.

Naredite čustveno preobrazbo

Konec razmerja je priložnost za osebno rast. Na primer; si želite, da bi bolje razumeli svoje občutke in se z njimi lažje soočali? Ali pa si morda želite povsem drugačnega razmerja in se soočiti z novimi izzivi na vašem čustvenem področju? Konec razmerja je odlična priložnost za postavitev novih želja, prioritet in rešitev za njihovo doseganje.

Razmišljajte izven svojih okvirjev

Zavestno se skušajte postaviti izven sebe, si prisluhniti bolj kritično, pogledati na situacijo iz drugega zornega kota. Vprašajte se, kako omejujete samega sebe, zaradi česa ste nesrečni. S kritičnim pogledom boste sčasoma zagotovo postali bolj samozavestni na vseh področjih.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shuttesrtock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)