Poteze, ki uničijo ljubezen

Spoznajte navade, ki lahko zastrupijo sprva še tako ljubeč odnos.

7.5.2016 ob 7:30

par4.jpg

Tisti, ki z nogami stojijo trdno na tleh vedo, da so v vsaki zvezi prisotni tako vzponi, ki se jih je treba veseliti, kot padci, po katerih se je treba znati pobrati. V bistvu je to preprost, a edini pravi odgovor na vprašanje, kaj je ključno za uspešno ter izpolnjujoče razmerje. Imejte ga v mislih tudi sami in se izogibajte nekaterim obnašanjem, ki bodo vajino sicer hitro potisnile v prepad.

Več intimnih napotkov poiščite na Facebooku.

Očitki. Dogaja se tudi najboljšim. Vi si zapomnite, kaj je narobe storil on, on si zapomni vse vaše napake. Ko se zapleteta v prepir, pogrevata preteklost in prav tekmujeta, kdo se bo spomnil večjega števila partnerjevih spodrsljajev. Kdo je kaj storil, kdo je kaj rekel, česa kdo ni počel… S tem ne rešujeta težav, pač pa zgolj zastrupljata svoje razmerje. Preteklosti namreč ni mogoče spreminjati. Vsak zase naj se raje potrudi, da v prihodnosti ne bo ponavljal nekdanjih napak. 

Pasivna agresija. Čeprav je zaradi kujanja, trmastega molka in umikanja pred malce manj prijetnimi zadevami gladina na videz mirna, je pasivna agresija za zvezo bolj usodna od poštenega spora. Kaj lahko bi jo uvrstili med oblike psihičnega nasilja in seveda razmerju prav nič ne koristi. 

par.jpg

Pretirano ljubosumje. Nekateri na ljubosumje gledajo kot na dokaz ljubezni in zato z njim pretiravajo ter partnerju dobesedno ne pustijo dihati. A to je povsem napačno početje, s katerim sporočajo le, da sočloveku ne zaupajo. Nezaupanje pa ne more biti temelj dobrega odnosa.

Neupravičeno obtoževanje. Kadar domov iz službe pridete slabe volje, hitro opazite stvari, ki jih sicer nebi. In ne samo to, zaradi njih ste se pripravljeni pošteno spreti ter očitati partnerju, da mu je za vaše občutke čisto vseeno. S tem mu delate krivico, saj vaša slaba volja ni povezana z njim, pač pa z nečim, na kar on sploh nima vpliva. 

Kupovanje odpuščanja. Navada, ki še zdaleč ni redka. Po sporu, ki je prerastel vse meje zdravega razuma, mnogi skušajo zadeve zgladiti z nakupom daril. A darilo, pa naj bo še tako bogato, ne reši težav, ki so do spora pripeljale, prav tako kot tudi ne odpravi vseh njegovih posledic.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)